Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen veren op door hoop de-escalatie situatie Oekraïne

Beurzen veren op door hoop de-escalatie situatie Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen veerden dinsdag weer wat op na de forse verliesbeurt een dag eerder. Beleggers hielden opnieuw de ontwikkelingen rond Oekraïne scherp in de gaten. Berichten dat Russische troepen bij de grens met Oekraïne na oefeningen zijn teruggekeerd naar de legerbases, zorgden voor enige opluchting en wakkerden de hoop op een diplomatieke oplossing van het conflict aan.

De dreiging van een Russische invasie in Oekraïne, die volgens de Amerikanen deze week zou kunnen plaatsvinden, zorgde maandag voor flinke onrust op de aandelenmarkten. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is momenteel in Moskou om de spanningen rond Oekraïne te bespreken met president Vladimir Poetin.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 752,84 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 1046,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 1,4 procent bij.

Randstad

Randstad was koploper in de AEX met een winst van bijna 5 procent. De uitzender profiteerde vorig jaar volop van het herstel uit de coronacrisis en boekte een recordomzet. Topman Jacques van den Broek, die volgende maand vertrekt bij het bedrijf, zei verder dat aandeelhouders een extra beloning krijgen in de vorm van een speciaal dividend. Olie- en gasconcern Shell stond onderaan met een min van 1,1 procent na een daling van de olieprijzen.

DSM klom 0,9 procent. Het speciaalchemiebedrijf verhoogde afgelopen kwartaal de prijzen van veel van zijn producten om de hogere prijzen van grondstoffen en energie door te berekenen aan zijn klanten. Gekoppeld aan een sterke vraag leidde dat tot hogere omzetten en meer winst.

NN Group won 0,3 procent. De verzekeraar koopt ABN AMRO (plus 1,4 procent) uit bij de levensverzekeringentak van het gezamenlijke verzekeringsbedrijf ABN AMRO Verzekeringen. In de MidKap werd kunstmestproducent OCI bijna 6 procent hoger gezet na goed ontvangen resultaten. BAM verloor 1,2 procent. De bouwer verkoopt het onderdeel BAM Contractors aan zijn Belgische branchegenoot Stadsbader Group.

Glencore

In Londen steeg Glencore 2 procent na recordresultaten van de mijnbouwer. Ook gaat het bedrijf eigen aandelen inkopen. Concurrent BHP, die ook met cijfers kwam, zakte 1,8 procent.

De euro was 1,1346 dollar waard, tegen 1,1303 dollar een dag eerder. De olieprijzen vielen terug na de recente opmars tot de hoogste niveaus sinds 2014. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3 procent tot 92,62 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent minder op 93,88 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik belegger op pluk bedrijfsresultaten, inflatie en notulen Fed

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek gaat de aandacht van beleggers onder andere uit naar nieuwe Europese inflatiecijfers. Bij een aanhoudend hoge inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) beslissen om de rentes sneller te verhogen. Wel zal de toezichthouder altijd in de gaten moeten houden of bepaalde landen bij een te snelle rentestijging niet in de problemen komen.

4 uur geleden
Duitse gasvoorraad eerder dan gepland aangevuld

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse voorraad aardgas is zo'n twee weken eerder dan gepland aangevuld tot de vereiste 75 procent van het normale niveau. Dat meldt de Bundesnetzagentur, de toezichthouder van de energievoorziening van Duitsland. De deadline voor het aanvullen, gesteld door de waakhond, stond op 1 september. De grootste economie van de eurozone kampte als gevolg van de oorlog in Oekraïne met lage gasvoorraden.

5 uur geleden
Duitse overheid: waterpeil Rijn zakt deze week tot kritiek niveau

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil in de Rijn zakt deze week vanwege de extreme droogte waarschijnlijk tot het kritieke niveau van 30 centimeter, maar blijft daar wel een aantal dagen op steken. Maandag wordt de 30 centimeter behaald, valt op te maken uit recente data van de Duitse regering. Onder dit niveau is het voor binnenvaartschepen niet meer rendabel om te varen, omdat ze dan veel minder vracht mee kunnen nemen.

6 uur geleden
Drukke dag op Schiphol, reizigers krijgen water en stroopwafels

SCHIPHOL (ANP) - Ook deze zondag is weer een drukke dag met vertrekkende reizigers voor luchthaven Schiphol. De reizigersstroom "loopt goed door", laat een woordvoerster weten. Reizigers hoefden zondagochtend nog niet buiten te wachten. Schiphol deelt water en stroopwafels uit aan wachtende reizigers.

7 uur geleden
Saudi Aramco blijft profiteren van hoge olieprijzen

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco blijft profiteren van de hoge olieprijzen. De onderneming meldde over het tweede kwartaal een stijging van de winst van 90 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. De grootste olie-onderneming ter wereld profiteerde ook van de toegenomen vraag naar brandstof wereldwijd.

10 uur geleden
Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijven verschuilen zich voor nieuwe klanten. Daardoor is het voor consumenten die een nieuw energiecontract nodig hebben, een stuk lastiger om stroom en gas te regelen. Zo is het aanbod op prijsvergelijkingssites zeer gering, blijkt uit een selectie bij bekende prijsvergelijkers zoals Independer en PriceWise door het ANP.

12 uur geleden
Bijna 150.000 theewerkers in Bangladesh leggen werk neer

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 150.000 arbeiders van theeplantages in staking gegaan. Ze willen dat hun loon flink wordt verhoogd.

1 dag geleden