Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen verder omhoog na geruststelling Fed-baas Powell

Beurzen verder omhoog na geruststelling Fed-baas Powell

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdag verder omhoog op een van de laatste drukke dagen van het jaarcijferseizoen. De stemming op de wereldwijde aandelenmarkten is flink verbeterd dankzij de geruststellende woorden van de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell. Powell nam de zorgen over de oplopende inflatie weg en stelde beleggers gerust dat de rente nog lang laag zal blijven.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,7 procent hoger op 669,04 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 996,62 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,6 procent.

Wolters Kluwer (plus 3,6 procent) toonde herstel en ging aan kop in de AEX. De informatieleverancier verloor een dag eerder ruim 6 procent na tegenvallende resultaten. Chipbedrijf ASMI, dat na de slotbel met cijfers komt, klom 1,7 procent. Levensmiddelenconcern Unilever sloot de rij met een verlies van 0,5 procent en bierbrouwer Heineken daalde 0,3 procent, na tegenvallende resultaten van concurrent AB InBev.

Bier

AB InBev zakte 5 procent in Brussel. De grootste bierbrouwer ter wereld heeft de coronacrisis behoorlijk gevoeld in zijn resultaten. Door de lockdowns en de sluiting van de horeca zag het bedrijf de verkoopvolumes dalen, net als de omzet en winst. De eigenaar van biermerken als Jupiler, Leffe, Stella Artois en Hoegaarden verwacht dat dit jaar wel sprake zal zijn van herstel, al blijft de virusuitbraak voor onzekerheid zorgen.

Bij de middelgrote bedrijven vielen de resultaten van kunstmestproducent OCI (plus 2,1 procent) in de smaak bij beleggers. SBM Offshore klom 1,6 procent. De maritiem dienstverlener heeft een intentieverklaring getekend voor een groot contract met het Braziliaanse olieconcern Petrobras. Aalberts won 1,1 procent. De industrieel toeleverancier boekte in 2020 minder winst, maar zag de resultaten in de tweede jaarhelft wel verbeteren.

AMG

AMG maakte een koerssprong van 8,5 procent bij de kleinere bedrijven. De metalenspecialist bleef in het vierde kwartaal de impact van de coronacrisis voelen, maar presteerde beter dan verwacht dankzij kostenbesparingen. In Frankfurt verloor Bayer 1,9 procent. Het Duitse chemieconcern leed in 2020 een verlies van 10,5 miljard euro. Het megaverlies is het gevolg van de miljardenschikkingen voor Amerikaanse schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

De euro was 1,2195 dollar waard, tegenover 1,2136 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 63,63 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 67,54 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

9 minuten geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geƫindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

53 minuten geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiƫn over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

1 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

2 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

4 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

4 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

6 uur geleden