Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen terughoudend door virusvrees

Beurzen terughoudend door virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam liet maandag een voorzichtig plusje zien. Ook op de andere Europese beurzen bleef de stemming terughoudend na de forse verliezen op vrijdag. Alle ogen waren gericht op China, waar de beurshandel na de verlengde vakantieperiode werd hervat en beleggers voor het eerst konden reageren op de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 590,19 punten. De MidKap won ook 0,1 procent, tot 911,76 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,3 procent.

In Shanghai en Shenzhen sloten de beursgraadmeters met verliezen van 7,7 en 8,4 procent en zagen meer dan 400 miljard dollar aan waarde verdampen. De Chinese centrale bank pompte miljarden in de markt om de koersval te verzachten. Het coronavirus heeft in China inmiddels meer levens gekost dan de SARS-epidemie van zeventien jaar geleden.

Shell

Techinvesteerder Prosus voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 1,4 procent. Olie- en gasconcern Shell stond onderaan met een min van 1,1 procent. Betaalbedrijf Adyen klom 0,2 procent na het nieuws dat betalingsdienstverlener Worldline (min 5 procent) zijn eveneens uit Frankrijk afkomstige branchegenoot Ingenico (plus 12 procent) koopt voor 7,8 miljard euro.

In de MidKap daalde Takeaway 0,4 procent. De maaltijdbezorger en zijn Britse branchegenoot Just Eat moeten na hun fusie voorlopig nog als twee aparte bedrijven worden geleid. Die verplichting blijft gelden totdat de Britse marktwaakhond het onderzoek naar de deal heeft afgerond.

Ryanair

Ryanair klom ruim 4 procent in Dublin. De Ierse prijsvechter vervoerde afgelopen kwartaal meer passagiers en verdiende ook meer aan die reizigers. Julius Bär zakte 3,5 procent in Zürich. De Zwitserse bank schrapt 300 banen na tegenvallende resultaten. In Frankfurt verloor Siemens Healthineers 4,5 procent. Het medisch technologiebedrijf boekte afgelopen kwartaal minder winst.

De euro was 1,1072 dollar waard tegen 1,1082 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 51,31 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 56,03 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

22 uur geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

23 uur geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

23 uur geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

1 dag geleden