Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen stevig omlaag door viruszorgen en dalende olieprijs

Beurzen stevig omlaag door viruszorgen en dalende olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met stevige verliezen gesloten. Zorgen over de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus zetten het sentiment op de beursvloeren onder druk. De viruszorgen drukten ook de olieprijs. Daarnaast keek de markt met een schuin oog naar de Verenigde Staten, waar het zogeheten Build Back Better-wetsvoorstel van president Joe Biden van bijna 1800 miljard dollar (1540 miljard euro) op losse schroeven staat nadat de Democratische senator Joe Manchin verklaarde het voorstel niet te kunnen steunen.

De AEX-index in Amsterdam leverde 1,1 procent in tot 763,03 punten. De MidKap verloor 1,3 procent tot 1018,56 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,9 procent. Onder meer aandelen uit de reissector moesten het ontgelden, omdat steeds meer landen de coronamaatregelen aanscherpen.

Luchtvaartmaatschappijen als Air France-KLM, British Airways-moeder IAG en easyJet en Lufthansa gingen tot 2 procent naar beneden. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde bijna 7 procent tot 66,04 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, werd voor 69,34 dollar per vat verhandeld. Dat betekende een daling met bijna 6 procent.

Just Eat Takeaway

Verder ging maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway onderuit. Met een koersverlies van dik 5 procent was het de grootste daler bij de Amsterdamse hoofdfondsen. Besi (min 4,2 procent) was ook een grote verliezer. De chiptoeleverancier moest door overstromingen als gevolg van hevige regenval in Maleisië de productie in een fabriek in dat land stilleggen. Het bedrijf denkt door de tegenvaller nu dat de omzet in het huidige kwartaal flink lager zal uitkomen dan in het derde kwartaal. Universal Music Group (UMG) sloot zijn eerste dag als AEX-fonds ruim 1 procent in de min. Het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga maakte onlangs zijn debuut op het Damrak.

Ook ging de aandacht naar de situatie in Turkije, waar de koers van de lira flink verder omlaag ging na uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die beloofde de rentes te zullen blijven verlagen en houdt daarmee vast aan zijn onorthodoxe economische koers. Daarbij verwees de president ook naar islamitische voorschriften als basis voor zijn beleid. In de voorbije drie maanden is de lira al ongeveer de helft van zijn waarde kwijtgeraakt. De euro was 1,1292 dollar waard, tegen 1,1276 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

5 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

9 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

10 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

14 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden