Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen sluiten hoger op Britse verkiezingsdag

Beurzen sluiten hoger op Britse verkiezingsdag

LONDEN (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn donderdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers konden zich optrekken aan de Britse parlementsverkiezingen van donderdag. Daarbij ligt Labour op koers voor een grote overwinning. Ook zijn er nieuwe peilingen naar buiten gekomen uit Frankrijk. Daar lijkt de radicaal-rechtse partij van Marine Le Pen dit weekend weliswaar te gaan winnen, maar een absolute meerderheid lijkt er niet in te zitten.

Zowel in Londen als in Parijs wonnen de belangrijkste beursgraadmeters bijna 1 procent. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,4 procent hoger op 934,82 punten. Ook in Frankfurt was sprake van een plus van 0,4 procent. De MidKap, met daarin de middelgrote fondsen aan het Damrak, klom 0,1 procent tot 872,58 punten.

Labour-leider Keir Starmer kan de eerste Labour-premier worden sinds Gordon Brown, die tot 2010 aan de macht was. Hij heeft het aanjagen van de economische groei tot speerpunt gemaakt in zijn verkiezingscampagne. Starmer heeft ook gezegd de banden met de Europese Unie aan te willen halen als Labour de verkiezingen wint.

Franse verkiezingen

Dat Le Pen waarschijnlijk niet aan een absolute meerderheid komt in het Franse parlement, kan zorgen voor opluchting bij beleggers daar. Enkele weken terug was er nog onrust op de beurs in Parijs door zorgen over de Franse overheidsfinanciën bij een overwinning van Le Pen.

Op Beursplein 5 trokken chipbedrijven verder de aandacht. ASMI won 1,9 procent en was daarmee koploper in de AEX, terwijl branchegenoot Besi 0,8 procent verloor en onderaan eindigde in de lijst. Besi kende een dag eerder al een koerssprong van meer dan 7 procent, dankzij een flinke verhoging van het koersdoel door de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley.

Vertrouwen in Philips

Philips hoorde eveneens bij de winnaars, net als op woensdag. De Amerikaanse vermogensbeheerder Artisan heeft zijn deelneming in Philips opgevoerd tot iets meer dan 10 procent, is deze week bekend geworden. Dit wijst erop dat het vertrouwen van investeerders in Philips weer begint toe te nemen, sinds Philips in april een belangrijke schikking heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Exor, de grootaandeelhouder van Philips, heeft zijn belang in het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf onlangs ook vergroot. Dat Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli bezit circa 17,5 procent van Philips.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 83,91 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 87,44 dollar per vat. De euro was 1,0812 dollar waard, tegen 1,0806 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden