Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen schudden virusvrees af

Beurzen schudden virusvrees af

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen veerden vrijdag stevig op. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de maatregelen van China om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde tevens dat het nog te vroeg is om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Meevallende industriecijfers van de eurozone zorgden eveneens voor optimisme.

De AEX-index op Beursplein 5 dikte rond het middaguur 1,7 procent aan tot 615,79 punten. De hoofdindex bleef daarmee vrijwel vlak op weekbasis. De MidKap won 0,8 procent tot 939,34 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,6 procent.

Alle 25 AEX-fondsen stonden in het groen. Sterkste stijger was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 2,4 procent. Chipmachinemaker ASML klom 1,8 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,5 procent. STMicroelectronics klom 1,1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,4 procent.

Bayer

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 2,8 procent. Takeaway (min 1,9 procent) stond onderaan. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt won Bayer 3,2 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo'n 10 miljard dollar.

Rémy Cointreau

De maker van netwerkapparatuur Ericsson daalde 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4,7 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en zakte 8,6 procent.

De euro was 1,1036 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 55,28 dollar. Brentolie werd eveneens 0,6 procent goedkoper, op 61,69 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Steeds vaker meer dan 1 miljoen betaald voor een huis

DEN HAAG (ANP) - Een steeds groter deel van de huizen gaat weg voor meer dan een miljoen euro. Volgens makelaarsvereniging NVM komt dat niet alleen door de harde stijging van de huizenprijzen in het algemeen. Ook hebben Nederlanders door de coronacrisis meer geld op de bank en zijn zij de laatste tijd steeds vaker bereid dit uit te geven aan comfortabel wonen. Vooral in de grote steden en de rijkere delen van Noord-Holland zoals het Gooi kostten veel huizen meer dan een miljoen, aldus NVM.

47 minuten geleden
Reisbranche vindt quarantaineregels in Nederland onlogisch

LEUSDEN (ANP) - De reisbranche wil dat de overheid eindelijk eens met "logische quarantaineregels" komt. "Het geduld bij reisorganisaties is zo langzamerhand wel op", zegt voorzitter Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR. Hij ergert zich eraan dat het quarantainebeleid dat vrijdag door het kabinet werd uitgedragen nog niet logisch zou zijn uitgewerkt.

50 minuten geleden
FT: Europese beurstoezichthouder wil verbod op minen van bitcoin

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) roept op tot het verbieden van het minen van bitcoin in de Europese Unie. De beurstoezichthouder vreest dat het minen van cryptomunten een risico vormt voor het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times.

53 minuten geleden
Europa overtrof doelstelling groene stroom in 2020

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in 2020 ruimschoots voldaan aan de eigen doelstelling voor het aandeel van groene stroom, becijferde Eurostat. Volgens het Europese statistiekbureau kwam in het eerste coronajaar 22,1 procent van alle energie uit hernieuwbare bron, terwijl de doelstelling 20 procent was.

1 uur geleden
Vliegtuigfabrikant Airbus wil duizenden werknemers aannemen

TOULOUSE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Airbus heeft duizenden nieuwe werknemers nodig. De lucht- en ruimtevaartindustrie vertoont volgens het in meerdere landen aanwezige concern namelijk sterke tekenen van herstel na de eerdere coronadip. Ook voorziet Airbus extra werk in verband met het terugbrengen van de CO2-uitstoot.

2 uur geleden
Pubketen tegen Johnson: bij open pubs zat je nu niet in de puree

WATFORD (ANP/BLOOMBERG) - De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het partygate-schandaal rond premier Boris Johnson gebruikt om een punt te maken over zijn coronabeleid. Volgens het bedrijf had Johnson nu niet in de problemen gezeten als hij in 2020 de horeca niet had gesloten tijdens de eerste coronagolf.

2 uur geleden
Moldavië in de problemen omdat het gasrekening niet kan betalen

CHISINAU (ANP/RTR) - Moldavië kan Gazprom niet betalen voor het aardgas dat het volgende maand wil gebruiken. Daardoor komt de energievoorziening van het Oost-Europese land direct in gevaar. Waarschijnlijk wordt donderdag de noodtoestand uitgeroepen voor de energiesector van het land.

2 uur geleden