Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen schudden virusvrees af

Beurzen schudden virusvrees af

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen veerden vrijdag stevig op. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de maatregelen van China om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde tevens dat het nog te vroeg is om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Meevallende industriecijfers van de eurozone zorgden eveneens voor optimisme.

De AEX-index op Beursplein 5 dikte rond het middaguur 1,7 procent aan tot 615,79 punten. De hoofdindex bleef daarmee vrijwel vlak op weekbasis. De MidKap won 0,8 procent tot 939,34 punten. Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 1,6 procent.

Alle 25 AEX-fondsen stonden in het groen. Sterkste stijger was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 2,4 procent. Chipmachinemaker ASML klom 1,8 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,5 procent. STMicroelectronics klom 1,1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,4 procent.

Bayer

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 2,8 procent. Takeaway (min 1,9 procent) stond onderaan. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt won Bayer 3,2 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo'n 10 miljard dollar.

Rémy Cointreau

De maker van netwerkapparatuur Ericsson daalde 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4,7 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en zakte 8,6 procent.

De euro was 1,1036 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in prijs tot 55,28 dollar. Brentolie werd eveneens 0,6 procent goedkoper, op 61,69 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Wederopbouw van Oekraïne kost 380 miljard euro

WASHINGTON (ANP/RTR) - De wederopbouw van Oekraïne na de Russische invasie kost waarschijnlijk ongeveer 411 miljard dollar, omgerekend zo'n 380 miljard euro. Dat is 2,5 keer de totale economie van het land. De Wereldbank, de Verenigde Naties, de Europese Commissie en Oekraïne zelf hebben die rekensom woensdag naar buiten gebracht.

58 minuten geleden
Europese Commissie wil consument recht op reparatie geven

BRUSSEL (ANP) - Consumenten moeten het recht krijgen een wasmachine of ander kapot of versleten product te laten repareren, stelt de Europese Commissie voor. Nu hebben ze vaak geen andere keuze dan een nieuwe te kopen, en dat is slecht voor de planeet en voor hun portemonnee. Klanten zouden ieder jaar 12 miljard euro kunnen besparen door hun oude spullen te behoeden voor de schroothoop.

1 uur geleden
Europese Commissie wil misleidende milieuclaims aanpakken

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil af van misleidende beweringen van bedrijven over hoe groen hun producten of diensten zijn. Volgens de commissie is meer dan de helft van de milieu-informatie op labels op bijvoorbeeld kleding, cosmetica of voeding misleidend, vaag of ongegrond. Ze stelt nieuwe regels voor om dit zogeheten groenwassen tegen te gaan en consumenten beter te beschermen.

1 uur geleden
ABN AMRO en ING aan kop in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De banken ABN AMRO en ING gingen woensdag aan kop in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Nu de rust in de bankensector enigszins lijkt te zijn teruggekeerd wordt op beurzen vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank zal de rente in de Verenigde Staten waarschijnlijk verder opschroeven in de strijd tegen de inflatie. Wel hopen beleggers dat de Fed de rente wat minder agressief zal verhogen om de kalmte in de bankensector te bewaren.

1 uur geleden
Betalingsplatform mag slagroomwebshop dumpen om verkoop lachgas

UTRECHT (ANP) - Betalingsdienst Buckaroo mag stoppen met het verwerken van betalingen voor een verkoper van slagroompatronen. In zulke patronen zit lachgas, dat sinds 1 januari verboden is. Daarbij is een uitzondering gemaakt voor de verkoop aan restaurants en thuiskoks, die handel blijft toegestaan. Maar volgens de rechtbank in Utrecht is het niet duidelijk of die uitzondering ook geldt voor de webshop slagroompatronen.nl. Daarom staat het Buckaroo vrij om de banden met de webshop te verbreken.

2 uur geleden
Chinees internetbedrijf Tencent weet omzetdaling te keren

SHENZHEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent heeft in het vierde kwartaal de omzet weer licht zien groeien, na twee kwartalen van krimp op rij. Over het hele jaar zag de Chinese marktleider op het gebied van games en sociale media de omzet wel dalen. Dat kwam vooral door de strengere regelgeving van de Chinese overheid om gameverslaving onder jongeren aan te pakken.

2 uur geleden
Voorman pensioenfonds PME: fossiele subsidies remmen innovatie

AMSTERDAM (ANP) - Het verstrekken van subsidies en geven van belastingvoordelen aan bedrijven die met fossiele brandstoffen bezig zijn, remt de innovatie. Dat stelt bestuursvoorzitter Eric Uijen van PME Pensioenfonds in een opiniestuk in Trouw. Dat geld kan ook besteed worden aan duurzame vormen van energie die zo doorontwikkeld kunnen worden.

3 uur geleden