Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen onderuit door virusvrees

Beurzen onderuit door virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging maandag hard onderuit. Ook de andere Europese beurzen lieten flinke verliezen zien aan het begin van een drukke week met veel bedrijfsresultaten en rentebesluiten van de Amerikaanse en Britse centrale banken. De handel werd echter gedomineerd door de snelle verspreiding en het oplopende dodental van het coronavirus, dat nu ook in Europa is gesignaleerd.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent lager op 606,87 punten. De MidKap kelderde 1,8 procent tot 921,18 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 1,4 procent in.

In China is het dodental door het coronavirus opgelopen tot zeker tachtig mensen. Het aantal besmettingen is gestegen naar meer dan 2700. Ook zijn besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Thailand.

Luxeproducten

Europese verkopers van luxeproducten gingen in de uitverkoop. China is een belangrijke markt voor deze bedrijven. In Parijs raakten de modehuizen LVMH, Kering en Hermès tot 2,7 procent kwijt. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal (min 2,7 procent) moest het ontgelden. In Londen zakte modemerk Burberry 4,8 procent en het Zwitserse luxeconcern Richemont verloor 2,6 procent.

Bedrijven uit de reisbranche, zoals luchtvaartmaatschappijen en boekingssites, werden eveneens van de hand gedaan. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte ruim 4 procent en was daarmee de grootste daler bij de middelgrote bedrijven op het Damrak. In Frankfurt daalde Lufthansa 5,2 procent.

Olieprijzen gezakt

Staalfabrikant ArcelorMittal kampte met de zorgen over de economische impact van het virus en behoorde tot de staartgroep in de AEX met een verlies van 3,2 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de financiële markten en was de grote winnaar met een plus van 2,3 procent.

De olieprijzen gingen flink omlaag door de angst dat mensen minder gaan reizen door het coronavirus. Een vat Amerikaanse olie werd 2,4 procent goedkoper op 52,89 dollar. Brentolie zakte 2,2 procent in prijs tot 59,34 dollar per vat. De euro was 1,1029 dollar waard tegen 1,1023 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

22 minuten geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

37 minuten geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

1 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

1 uur geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

2 uur geleden
ASML toont herstel in licht hogere AEX na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML toonde donderdag wat herstel op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder nog hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel won nu 1,5 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML profiteerde onder meer van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

3 uur geleden