Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York sluiten opnieuw in het rood

Beurzen New York sluiten opnieuw in het rood

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw lager gesloten, na de zware minnen van een dag eerder. De verliezen van eerder op de dag werden wel deels weggepoetst. Technologiebedrijven werden wederom van de hand gedaan, na de forse koersdalingen voor techaandelen op donderdag. Daarnaast ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid.

De Dow-Jonesindex eindigde uiteindelijk 0,6 procent in de min op 28.133,31 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3426,96 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,3 procent tot 11.313,13 punten. De hoofdgraadmeters gingen donderdag tot 5 procent onderuit. Het was de sterkste daling voor de indices op één dag sinds juni. Daarmee kwam een einde aan een reeks winstdagen voor de Nasdaq en S&P 500 die nieuwe recordstanden hadden bereikt.

Grote techfondsen als softwareconcern Microsoft, Google-moeder Alphabet, webwinkelreus Amazon en streamingvideodienst Netflix lieten minnen optekenen tot 3 procent. Apple kon nog een klein winstje boeken. In de chipsector moesten bedrijven als Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Nivida, Qualcomm en Adobe verliezen tot 3 procent slikken. Chipconcern Broadcom wist zich met een plus van ruim 3 procent te onttrekken aan het slechte sentiment dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten.

Tesla

Het aandeel Tesla ging 2,8 procent omhoog. De maker van elektrische auto's leverde in de voorbije drie dagen juist nog meer dan 18 procent van zijn beurswaarde in.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er in augustus een kleine 1,4 miljoen nieuwe banen bij. Dat is een minder grote stijging dan een maand eerder, maar kwam ongeveer overeen met wat economen in doorsnee hadden verwacht. De werkloosheid in de Verenigde Staten daalde tot 8,4 procent, van 10,2 procent in juli. Dat hoeft niet alleen maar goed nieuws te zijn, maar zou ook kunnen wijzen op een terugtrekken van Amerikanen van de arbeidsmarkt nu de kans op het vinden van een nieuwe baan minder groot is.

De euro noteerde 1,1841 dollar tegen 1,1814 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. Een vat Amerikaanse olie werd 4,5 procent goedkoper op 39,52 dollar. Brentolie daalde 3,8 procent in prijs tot 42,39 dollar per vat. Daarmee zakten de olieprijzen naar het laagste niveau in meer dan een maand.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

3 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

4 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

4 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

8 uur geleden