Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York sluiten licht hoger ondanks hoge inflatie

Beurzen New York sluiten licht hoger ondanks hoge inflatie

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geëindigd. Voorafgaand aan de handelssessie kwamen nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie naar buiten, die wijzen op de sterkste stijging van de prijzen sinds 1982. Beleggers leken die forse stijging al te hebben ingecalculeerd en schrokken niet.

De inflatie op jaarbasis van 7 procent in december was grotendeels volgens de verwachtingen van economen. Normaal gesproken neemt bij hoge inflatie op de aandelenbeurzen ook de vrees toe voor hogere rentes, die aandelen een minder aantrekkelijke belegging maken. Dit zorgde in de eerste week nog voor scherpe koersdalingen bij aandelen, met name bij relatief dure techbedrijven.

Daar was nu geen sprake van. Techgraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 15.188,39 punten. Softwareconcern Microsoft won daarbij ruim 1 procent. Dat heeft mogelijk ook te maken met mediaberichten dat het bedrijf een ervaren chipontwerper van Apple heeft weten aan te trekken. Dat wijst er mogelijk op dat Microsoft zijn eigen chips wil ontwikkelen.

Federal Reserve

De Dow-Jonesindex ging 0,1 procent vooruit tot 36.290,32 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4.726,35 punten.

Beleggers verwerkten ook de taxatie van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve over de economie in de laatste weken van vorig jaar. In zijn zogeheten Beige Book schreef de Fed dat de economie in bescheiden tempo groeide. De vooruitzichten van bedrijven in sommige Amerikaanse regio's zijn tegelijkertijd iets minder positief geworden.

Biogen

Biogen zakte bijna 7 procent. Beleggers op Wall Street schrokken van het nieuws dat het sociaal verzekeringsprogramma Medicare alleen de kosten dekt van het alzheimermedicijn Aduhelm van de farmaceut voor patiënten met vroege symptomen die deelnemen aan klinische onderzoeken.

Dish Network dikte 2,8 procent aan. Volgens de New York Post voert de aanbieder van satelliet-tv weer fusiegesprekken met zijn branchegenoot DirecTV. In de afgelopen twintig jaar hebben de twee bedrijven herhaaldelijk onderhandelingen gevoerd over een mogelijke samenwerking. Maaltijdbezorger DoorDash profiteerde van een adviesverhoging door Evercore en steeg 2,1 procent.

De euro was 1,1448 dollar waard, tegen 1,1428 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 82,75 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 84,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging donderdag licht omlaag door koersverliezen bij de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. Door de hernieuwde rentezorgen staat de techsector onder druk. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide namelijk weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende chip- en techbedrijven.

9 minuten geleden
Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

21 minuten geleden
Aandacht voor techbedrijven op Damrak door rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de techbedrijven. Door de hernieuwde rentezorgen komt de techsector mogelijk onder druk te staan. De vrees dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk toch nog niet klaar is met het verhogen van de rente laaide weer op na een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank. Hogere rentetarieven zijn met name slecht voor de waarderingen van snelgroeiende techbedrijven. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq sloot daardoor woensdag al ruim 1 procent lager.

1 uur geleden
CNV en studentenbond willen verplichte vergoeding voor stage

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) willen dat studenten die stage lopen verplicht een vergoeding moeten krijgen. Dat is nu nog lang niet altijd het geval, terwijl studenten door de stage vaak geen bijbaantje meer kunnen aanhouden en er dus qua geld op achteruit gaan. Ook willen CNV en ISO dat de stagevergoeding voor studenten op het mbo, hbo en de universiteit gelijk wordt getrokken. Ze zijn een petitie gestart.

1 uur geleden
Hernieuwde rentezorgen zetten Aziatische beurzen lager

TOKIO (ANP) - De belangrijkste Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag omlaag. Een onverwachte renteverhoging van de Canadese centrale bank voedde de vrees dat mogelijk ook de Amerikaanse Federal Reserve nog niet klaar is met het verhogen van de rente in de strijd tegen de inflatie. Eerder deze week schroefde de Australische centrale bank de rente ook al op, terwijl economen hadden gerekend op een ongewijzigde rente.

2 uur geleden
Arriva wil trein tussen Groningen en Parijs laten rijden

GRONINGEN (ANP) - Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

3 uur geleden
Grootbanken: Nederlandse economie groeit dit jaar minder hard

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel. Economen van ABN AMRO zijn ook minder positief geworden en rekenen op 0,7 procent groei dit jaar en 1 procent in 2024.

7 uur geleden