Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York sluiten licht hoger ondanks hoge inflatie

Beurzen New York sluiten licht hoger ondanks hoge inflatie

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag licht hoger geëindigd. Voorafgaand aan de handelssessie kwamen nieuwe cijfers over de Amerikaanse inflatie naar buiten, die wijzen op de sterkste stijging van de prijzen sinds 1982. Beleggers leken die forse stijging al te hebben ingecalculeerd en schrokken niet.

De inflatie op jaarbasis van 7 procent in december was grotendeels volgens de verwachtingen van economen. Normaal gesproken neemt bij hoge inflatie op de aandelenbeurzen ook de vrees toe voor hogere rentes, die aandelen een minder aantrekkelijke belegging maken. Dit zorgde in de eerste week nog voor scherpe koersdalingen bij aandelen, met name bij relatief dure techbedrijven.

Daar was nu geen sprake van. Techgraadmeter Nasdaq steeg 0,2 procent tot 15.188,39 punten. Softwareconcern Microsoft won daarbij ruim 1 procent. Dat heeft mogelijk ook te maken met mediaberichten dat het bedrijf een ervaren chipontwerper van Apple heeft weten aan te trekken. Dat wijst er mogelijk op dat Microsoft zijn eigen chips wil ontwikkelen.

Federal Reserve

De Dow-Jonesindex ging 0,1 procent vooruit tot 36.290,32 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4.726,35 punten.

Beleggers verwerkten ook de taxatie van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve over de economie in de laatste weken van vorig jaar. In zijn zogeheten Beige Book schreef de Fed dat de economie in bescheiden tempo groeide. De vooruitzichten van bedrijven in sommige Amerikaanse regio's zijn tegelijkertijd iets minder positief geworden.

Biogen

Biogen zakte bijna 7 procent. Beleggers op Wall Street schrokken van het nieuws dat het sociaal verzekeringsprogramma Medicare alleen de kosten dekt van het alzheimermedicijn Aduhelm van de farmaceut voor patiënten met vroege symptomen die deelnemen aan klinische onderzoeken.

Dish Network dikte 2,8 procent aan. Volgens de New York Post voert de aanbieder van satelliet-tv weer fusiegesprekken met zijn branchegenoot DirecTV. In de afgelopen twintig jaar hebben de twee bedrijven herhaaldelijk onderhandelingen gevoerd over een mogelijke samenwerking. Maaltijdbezorger DoorDash profiteerde van een adviesverhoging door Evercore en steeg 2,1 procent.

De euro was 1,1448 dollar waard, tegen 1,1428 bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,9 procent meer op 82,75 dollar. Brentolie werd 1,2 procent duurder op 84,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

11 minuten geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, opnieuw evalueren.

22 minuten geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

4 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

4 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

5 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

5 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

6 uur geleden