Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York sluiten in het rood, Amazon winnaar

Beurzen New York sluiten in het rood, Amazon winnaar

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met rode cijfers gesloten, na de flinke plussen een dag eerder. De zorgen over de bloedige oorlog in Oekraïne hingen boven de markt nadat gesprekken over een staakt-het-vuren op hoog niveau geen resultaat hadden opgeleverd. Ook ging de aandacht van beleggers op Wall Street uit naar nieuwe inflatiecijfers. Amazon stond bij de winnaars door het nieuws dat het webwinkelconcern zijn aandelen gaat splitsen en voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen gaat inkopen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 33.174,07 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,4 procent tot 4259,52 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1 procent tot 13.129,96 punten.

Het leven voor Amerikanen is in februari opnieuw duurder geworden. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld stegen met 7,9 procent ten opzichte van een jaar geleden. In januari bereikte de inflatie met 7,5 procent al het hoogste niveau in veertig jaar. De oorlog in Oekraïne dreigt de inflatie nog verder aan te jagen, doordat prijzen voor energie, metaal en graan sterk stijgen.

Goldman Sachs

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne overlegden donderdag voor het eerst sinds de uitbraak van de oorlog. Het overleg leverde echter geen resultaat op. Wel toonden beide landen zich bereid de gesprekken een vervolg te geven.

Zakenbank Goldman Sachs (min 1,8 procent) maakte bekend te vertrekken uit Rusland. Ook de grote bank JPMorgan Chase (min 1,2 procent) zei dat het zijn Russische activiteiten gaat afbouwen.

Amazon

Amazon steeg 5,4 procent. De aandeelhouders krijgen voor elk aandeel dat ze bezitten er twintig nieuwe voor terug. De koers van een aandeel Amazon is momenteel meer dan 2900 dollar en dat maakt de aandelen onbereikbaar voor veel kleine beleggers. Door de aandelensplitsing kunnen ze meer verhandeld worden. Eerder dit jaar kondigde Google-moeder Alphabet ook al een aandelensplitsing aan.

CrowdStrike dikte ruim 12 procent aan. Het cyberbeveiligingsbedrijf verhoogde zijn verwachtingen na beter dan verwachte resultaten.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 106,34 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper op 109,75 dollar per vat. De euro was 1,0983 dollar waard, tegen 1,1004 dollar bij het slot van de Europese beurshandel.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

2 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

4 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

7 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

8 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

10 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

10 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

11 uur geleden