Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York overwegend op verlies na Taiwan-rel

Beurzen New York overwegend op verlies na Taiwan-rel

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met verliezen de handel uitgegaan. Eerder op de dag zorgde het bezoek van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi aan Taiwan voor voorzichtigheid bij beleggers. Daarnaast bleek uit opmerkingen van een kopstuk van de Federal Reserve dat de centralebankenkoepel nog lang niet van plan is om te stoppen met renteverhogingen. Techbedrijf Uber won bijna een vijfde aan beurswaarde na goed ontvangen kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 32.396,17 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 4091,19 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 12.348,76 punten.

Uber maakte een koerssprong van 19 procent. Het aantal taxiritjes via de app van het bedrijf nam weer toe nu in veel landen de coronapandemie naar de achtergrond is verdwenen. Ook werden er meer maaltijden bezorgd, ondanks dat die tak juist tijdens de coronatijd sterk was gegroeid. Uber zag de omzet afgelopen kwartaal daardoor meer dan verdubbelen.

Inflatie

Tegelijkertijd verwerkten de aandelenmarkten een interview waarin Mary Daly, de president van de lokale Federal Reserve van San Francisco, zei dat er nog veel werk nodig is voordat de inflatie in de VS op het gewenste niveau zit. Haar evenknie in Cleveland verklaarde tegenover The Washington Post dat er nog geen overtuigend bewijs is dat de prijsstijgingen over hun piek zijn. Dit wijst op hogere rentes in de toekomst, die doorgaans ongunstig zijn voor de waardering van aandelen.

Het begin van de handel werd overheerst door nieuws over het bezoek van Pelosi aan Taiwan, maar vervolgens schommelden de graadmeters tussen winst en verlies. China ziet de reis van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als provocatie omdat het eiland in de ogen van Beijing bij de Volksrepubliek hoort. Het Chinese leger kondigde militaire oefeningen aan in de buurt van Taiwan.

Caterpillar

Caterpillar daalde 5,8 procent. De producent van onder meer graafmachines en bulldozers boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzet viel wat tegen. Caterpillar had onder meer last van het vertrek uit Rusland en toeleveringsproblemen.

Pinterest schoot 11,5 procent omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de activistische investeerder Elliott Management nu de grootste aandeelhouder in het digitaal fotoprikbord is.

Euro

De euro was 1,0169 dollar waard, tegen 1,0209 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 94,23 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 100,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Lagere Europese gasprijs trekt Aziatische kopers aan

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gedaalde prijs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Europa leidt tot een sterkere vraag naar de brandstof in Azië. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat Europa in de toekomst minder lng kan importeren. Daarvoor waarschuwen verschillende energie-experts, meldt persbureau Bloomberg.

22 minuten geleden
Topman Ryanair: moet mogelijk vluchten schrappen deze zomer

DUBLIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair waarschuwt dat ze deze zomer mogelijk vluchten moet gaan schrappen. Volgens topman Michael O'Leary krijgt Ryanair minder toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing aangeleverd dan was beloofd.

1 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

7 uur geleden
Steeds meer 15- en 16-jarigen aan het werk

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer 15- en 16-jarigen zijn de afgelopen jaren gaan werken. Bijna een derde van de werkenden ging aan de slag als vakkenvuller. Ook werkten ze relatief vaak in de horeca, als verkoopmedewerker in de detailhandel of achter de kassa.

7 uur geleden
Vakbond ziet zo'n 60 werknemers Aviko staken om cao-conflict

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV bestempelt de stakingen bij Aviko in Lomm en Steenderen als een succes. Volgens vakbondsbestuurder Robert Wonnink deden in totaal zestig tot zeventig werknemers van de aardappelspecialist mee aan de acties. De actie in Lomm is zondagochtend beëindigd, die in Steenderen duurt tot zondag 23.00 uur, zegt een woordvoerder van Aviko.

14 uur geleden
Week na beursrecords gaat aandacht belegger uit naar inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De komende beursweek maakt duidelijk of de recordreeks op de internationale aandelenmarkten een vervolg krijgt. In New York bereikten de Dow-Jonesindex en S&P 500 afgelopen week hun hoogste niveau ooit, onder andere dankzij beter dan verwachte cijfers van chipbedrijf Nvidia. Nu gaat de aandacht uit naar de kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven, maar ook nieuwe inflatiecijfers kunnen het gemoed van beleggers beïnvloeden.

15 uur geleden
WTO richt miljoenenfonds op om vrouwelijke ondernemers te steunen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft een fonds opgericht voor hulp aan vrouwelijke ondernemers in armere landen bij het digitaliseren van hun bedrijf. Voor het initiatief is 50 miljoen dollar beschikbaar.

16 uur geleden