Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York licht hoger in aanloop naar speech Powell

Beurzen New York licht hoger in aanloop naar speech Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met bescheiden winsten aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street zijn vooral gebrand op de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag geeft ter ere van de Jackson Hole-bijeenkomst van centrale bankiers. De grote vraag is of hij meer duidelijkheid geeft over het moment waarop de stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties op om voldoende geld de economie in te laten stromen. Maar nu het herstel volop gaande is wordt de roep om te minderen steeds sterker. Donderdag spraken drie kopstukken van het Amerikaanse stelsel van centrale banken zich uit voor een geleidelijke opheffing van het opkoopprogramma.

Kenners houden er echter rekening mee dat Powell niet veel concreets zal zeggen over het verkrappen van het monetaire beleid. Hij zou niet vooruit willen lopen op het eerstvolgende rentebesluit in september en daarom vooral de lijn aanhouden die hij in juli aanhield: de doelen van het stimuleringsbeleid komen dichterbij, maar aanpassingen zijn nog niet aan de orde.

Amerikaanse consumentenprijzen

Tegelijkertijd werd bekend dat een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse consumentenprijzen in juli met 4,2 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in dertig jaar tijd, wat critici van het Fed-beleid mogelijk steunt in hun opinie dat het binnenkort afgelopen moet zijn met de toestroom van goedkoop geld.

De Dow-Jonesindex noteerde in de eerste handelsminuten 0,3 procent hoger op 35.300 punten. De brede S&P ging ook 0,3 procent vooruit, tot 4484 punten en techgraadmeter Nasdaq boekte eenzelfde winst tot 14.987 punten.

DoorDash

Peloton, dat fitnessapparatuur voor thuistrainingen verkoopt, ging 8 procent onderuit. Het bedrijf heeft dagvaardingen ontvangen van justitie in de Verenigde Staten om informatie en documenten te geven over ongelukken met bepaalde loopbanden van het bedrijf. Bij een van die ongelukken kwam een kind om het leven. Er zijn al tienduizenden exemplaren teruggeroepen.

Maaltijdbezorger DoorDash verloor 0,6 procent, nadat branchegenoot Just Eat Takeaway in Amsterdam een duikeling had gemaakt. New York wil een bovengrens instellen voor de commissies die maaltijdbezorgers bij restauranthouders in rekening brengen.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

8 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

11 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

12 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

14 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

15 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden