Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York licht hoger in aanloop naar speech Powell

Beurzen New York licht hoger in aanloop naar speech Powell

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met bescheiden winsten aan de handel begonnen. Beleggers op Wall Street zijn vooral gebrand op de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag geeft ter ere van de Jackson Hole-bijeenkomst van centrale bankiers. De grote vraag is of hij meer duidelijkheid geeft over het moment waarop de stimuleringsmaatregelen worden afgebouwd.

De Fed koopt nu nog maandelijks voor 120 miljard dollar aan obligaties op om voldoende geld de economie in te laten stromen. Maar nu het herstel volop gaande is wordt de roep om te minderen steeds sterker. Donderdag spraken drie kopstukken van het Amerikaanse stelsel van centrale banken zich uit voor een geleidelijke opheffing van het opkoopprogramma.

Kenners houden er echter rekening mee dat Powell niet veel concreets zal zeggen over het verkrappen van het monetaire beleid. Hij zou niet vooruit willen lopen op het eerstvolgende rentebesluit in september en daarom vooral de lijn aanhouden die hij in juli aanhield: de doelen van het stimuleringsbeleid komen dichterbij, maar aanpassingen zijn nog niet aan de orde.

Amerikaanse consumentenprijzen

Tegelijkertijd werd bekend dat een belangrijke graadmeter voor de Amerikaanse consumentenprijzen in juli met 4,2 procent was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste stijging in dertig jaar tijd, wat critici van het Fed-beleid mogelijk steunt in hun opinie dat het binnenkort afgelopen moet zijn met de toestroom van goedkoop geld.

De Dow-Jonesindex noteerde in de eerste handelsminuten 0,3 procent hoger op 35.300 punten. De brede S&P ging ook 0,3 procent vooruit, tot 4484 punten en techgraadmeter Nasdaq boekte eenzelfde winst tot 14.987 punten.

DoorDash

Peloton, dat fitnessapparatuur voor thuistrainingen verkoopt, ging 8 procent onderuit. Het bedrijf heeft dagvaardingen ontvangen van justitie in de Verenigde Staten om informatie en documenten te geven over ongelukken met bepaalde loopbanden van het bedrijf. Bij een van die ongelukken kwam een kind om het leven. Er zijn al tienduizenden exemplaren teruggeroepen.

Maaltijdbezorger DoorDash verloor 0,6 procent, nadat branchegenoot Just Eat Takeaway in Amsterdam een duikeling had gemaakt. New York wil een bovengrens instellen voor de commissies die maaltijdbezorgers bij restauranthouders in rekening brengen.

Meer uit Financieel

Brussel wil dat VS belastingvoordeel bij aankoop e-auto schrappen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de Verenigde Staten een passage over belastingvoordelen voor kopers van elektrische auto's uit een wetsvoorstel verwijderen. De voordelen gelden alleen als een bepaald deel van de batterijonderdelen uit de VS komt. Het dagelijks EU-bestuur meent dat hierdoor producten van buiten de VS worden benadeeld en dringt erop aan de wet in overeenstemming te brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

42 minuten geleden
OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

1 uur geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

1 uur geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

1 uur geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

2 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

2 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

2 uur geleden