Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York in het rood, vaccinmaker Novavax hard omlaag

Beurzen New York in het rood, vaccinmaker Novavax hard omlaag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met dieprode cijfers gesloten. Biotechnoloog Novavax ging fors onderuit na berichten dat toezichthouder FDA langer de tijd kan nemen voor goedkeuring van het coronavaccin van het bedrijf. Verder ging de aandacht op Wall Street uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), die aangaf in juli de rente voor het eerst sinds 2011 te verhogen. Ook werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer dat vrijdag komt. De inflatie speelt een belangrijke rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. De centrale bank is al bezig de rente te verhogen om de hoge inflatie tegen te gaan.

Novavax kelderde meer dan 17 procent. De FDA zou eerst willen kijken naar de productieprocessen voor het coronavaccin. Een dag eerder steeg het aandeel juist nog nadat een panel van de FDA de aanbeveling had gedaan het vaccin van Novavax goed te keuren voor volwassen in de Verenigde Staten. Branchegenoot Moderna werd bijna 10 procent lager gezet.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 1,9 procent lager op 32.272,79 punten. De brede S&P 500 zakte 2,4 procent tot 4017,82 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,8 procent tot 11.754,23 punten.

Tesla

Tesla leverde een koerswinst van eerder op de dag in en eindigde 0,9 procent lager. De Zwitserse bank UBS kwam met een koopadvies voor de fabrikant van elektrische auto's. Andere grote techfondsen hadden het stukken lastiger. Zo verloren Amazon, Facebook-moeder Meta en Apple tot 6,4 procent.

Webwinkelconcern Alibaba daalde ruim 8 procent. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat de Chinese autoriteiten mogelijk groen licht kunnen geven voor de beursgang van Ant Group, het betaalbedrijf van Alibaba. In 2020 moest Alibaba de beursgang van Ant op het laatste moment afblazen en openden toezichthouders een kartelonderzoek naar het concern. De toezichthouder liet in een reactie op het bericht weten dat er niet wordt gewerkt aan een herziening van de beursgang van Ant.

Nio

Nio zakte 7,7 procent na tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Chinese fabrikant van elektrische auto's. Juweliersketen Signet Jewelers kwam met beter dan verwachte cijfers en won 9 procent.

De euro was 1,0613 dollar waard, tegen 1,0663 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 121,19 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 122,80 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oekraïne verscheept 'recordhoeveelheid' vracht via Zwarte Zee

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft in februari een recordhoeveelheid vracht geëxporteerd via een corridor in de Zwarte Zee. Het land vervoerde 8 miljoen ton vracht, waarvan 5,2 miljoen ton landbouwproducten, zei vicepremier Oleksandr Koebrakov. Het land is een belangrijke graanexporteur.

16 minuten geleden
Bezorgbedrijf GLS vrijuit in Belgische zaak om sociale fraude

ANTWERPEN (ANP) - Logistiekbedrijf GLS gaat vrijuit in een Belgische rechtszaak waarbij de arbeidsinspectie het bedrijf beschuldigde van fraude rond de inzet van pakketbezorgers. Volgens een rechtbank in Antwerpen was niet het bezorgbedrijf schuldig aan de overtredingen, maar onderaannemers die de pakketten vanuit een distributiecentrum naar hun eindbestemming vervoerden. Deze onderaannemers krijgen nu boetes opgelegd.

33 minuten geleden
Inflatie eurozone neemt af tot 2,6 procent in februari

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in februari afgenomen tot 2,6 procent op jaarbasis, van 2,8 procent in januari. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De prijzen voor voeding, alcohol en tabak stegen vorige maand opnieuw, maar minder hard dan in januari. De energieprijzen daalden daarentegen in februari minder sterk dan in de voorgaande maand.

59 minuten geleden
Fietsenfabrikant Accell ruziet met bonden over reorganisatieplan

HEERENVEEN (ANP) - Fietsenfabrikant Accell Group slaagt er nog niet in met vakbonden tot een akkoord te komen over het plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Zowel CNV als de maker van onder meer Batavus en Sparta-fietsen zegt dat de onderhandelingen donderdagavond zijn vastgelopen. Volgens de vakbond zou Accell deze dagen nog met een eindbod komen, maar het bedrijf roept de bonden nu juist al op terug aan tafel te komen.

1 uur geleden
Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Elon Musk klaagt OpenAI en topman Sam Altman aan. Volgens de topman van Tesla schenden zij contractueel vastgelegde afspraken uit de periode dat Musk betrokken was bij de oprichting van de ontwikkelaar achter AI-programma's als ChatGPT, staat in rechtbankdocumenten.

1 uur geleden
Grote drukte bij Belastingdienst op eerste dag aangifte

UTRECHT (ANP) - Het aantal mensen dat op de eerste dag van maart aangifte doet, is aanzienlijk hoger dan voorheen. Door de drukte was het soms onmogelijk in te loggen.

1 uur geleden
Topman Ryanair bevestigt schrappen vluchten deze zomer

DUBLIN (ANP) - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat deze zomer minder vaak vliegen tussen enkele van zijn bestemmingen, bevestigt topman Michael O'Leary. Eerder waarschuwde hij al dat de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa tijdens de zomervakantie mogelijk vluchten zou moeten schrappen. Dat komt volgens Ryanair omdat het minder nieuwe toestellen van vliegtuigfabrikant Boeing krijgt aangeleverd dan gehoopt.

1 uur geleden