
Beurzen New York flink lager door zorgen over Delta-variant
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met behoorlijke koersverliezen geopend. Net als in Europa zijn beleggers op Wall Street bezorgd dat het economisch herstel van de coronacrisis wordt ondermijnd door de snelle verspreiding van de besmettelijke Delta-variant. Onder meer luchtvaartbedrijven en cruisemaatschappijen stonden flink in het rood omdat de Delta-variant voor hernieuwde reisbeperkingen kan zorgen. Verder kwamen tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten.
Luchtvaartondernemingen als Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines leverden tot 2,3 procent in. Cruise-aanbieders Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean zakten tot 3,6 procent en onlineboekingssites Expedia en Booking.com daalden tot bijna 4 procent.
Ook de bankensector had het lastig door onzekerheid over het economisch herstel. Zo lieten grote banken als Citigroup, JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo minnen tot 2,3 procent optekenen.
Dow-Jonesindex
De toonaangevende Dow-Jonesindex stond kort na opening 1.1 procent lager op 34.315 punten. De brede S&P 500 ging 1,2 procent omlaag tot 4304 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,5 procent tot 14.448 punten.
Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week licht is gestegen naar 373.000. Er was juist op een daling tot 350.000 WW-aanvragen gerekend door economen.
Alphabet
Google-moeder Alphabet werd 1,1 procent lager gezet. Een groep van 37 Amerikaanse procureurs-generaal klaagt Google aan wegens vermeende praktijken die concurrentie verstoren. De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de markt voor de distributie van apps voor het Android-besturingssysteem, dat het zelf bezit en ontwikkelt, en dat door de meeste smartphones ter wereld wordt gebruikt.
De in New York genoteerde Chinese taxi-app Didi Global zette zijn zware neergang van de afgelopen dagen voort met een verlies van 6 procent. De Chinese autoriteiten treden steeds strenger op tegen technologiebedrijven zoals Didi en dat maakt beleggers nerveus. Webwinkel Alibaba moest dik 3 procent inleveren.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
12 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
22 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden