Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York flink hoger na verdere afkoeling inflatie

Beurzen New York flink hoger na verdere afkoeling inflatie

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag hard omhoog in de eerste handelsminuten. Beleggers reageerden op het meevallende inflatiecijfer over november. Dat voedt de hoop op minder hevige rentestijgingen, wat vaak gunstig is voor aandelenbeleggingen.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten stegen vorige maand met 7,1 procent. Dat was minder dan de 7,3 procent die economen hadden verwacht. In oktober bedroeg de inflatie nog 7,7 procent. Het was de vijfde maand op rij dat de inflatie in de grootste economie ter wereld een afkoeling liet zien.

Hoewel de inflatie nog altijd ruim boven de doelstelling van 2 procent ligt, zal de Federal Reserve de rente in de toekomst mogelijk minder agressief hoeven te verhogen om de inflatie te beteugelen. De Amerikaanse centrale bank begint dinsdag aan zijn tweedaagse rentevergadering. Algemeen wordt verwacht dat de Fed de rente woensdag met een half procentpunt zal verhogen, na de recente stevige rentestappen van 0,75 procentpunt. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat de Fed zal zeggen over de rentestappen in het nieuwe jaar.

Boeing

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 1,7 procent hoger op 34.592 punten. De brede S&P 500 steeg 2,7 procent tot 4096 punten en techgraadmeter Nasdaq won 3,7 procent tot 11.549 punten.

Boeing zette de opmars voort en klom 0,8 procent. Beleggers reageerden op het nieuws dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines honderd Boeing 787 Dreamliners en honderd stuks van het type 737 MAX heeft besteld. Het is een van de grootste orders van de afgelopen jaren in de luchtvaartindustrie. Maandag won de vliegtuigbouwer al 3,8 procent door berichten dat het bedrijf dichtbij een deal zou zijn met luchtvaartmaatschappij Air India.

Moderna

Moderna dikte bijna 20 procent aan. De farmaceut verklaarde dat zijn experimentele melanoomvaccin in combinatie met het kankermedicijn Keytruda van Merck het risico op terugkeer van huidkanker met 44 procent vermindert, in vergelijking met een behandeling waarbij alleen Keytruda wordt gebruikt. Merck won 0,2 procent.

Oracle won bijna 5 procent. De softwaremaker boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan analisten en beleggers hadden verwacht.

De euro was 1,0653 dollar waard, tegen 1,0548 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,4 procent meer op 74,90 dollar. Brentolie werd 2,6 procent duurder op 80,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

28 minuten geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

50 minuten geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

57 minuten geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

1 uur geleden
Experts waarschuwen voor Chinese dominantie met windtechnologie

AMSTERDAM (ANP) - China neemt een steeds dominantere positie in op de markt voor technologie voor windparken op zee en voor groene waterstofproductie. Dit kan gevolgen hebben voor Europa. "De geopolitieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn en raken direct het tempo en de kosten van onze energietransitie", waarschuwen onderzoeksinstituut TNO en het The Hague Centre for Strategic Studies.

1 uur geleden
Elon Musk doekt vrijwel gehele Supercharger-laadpalendivisie op

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Elon Musk doekt bijna de gehele Supercharger-laadpalendivisie van zijn autoconcern Tesla op. Circa vijfhonderd medewerkers verliezen hun baan. Ook Supercharger-directeur Rebecca Tinucci moet opstappen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden. Ook andere media zijn met het bericht gekomen.

1 uur geleden
Belastingdienst krijgt 10,3 miljoen aangiften binnen, een record

DEN HAAG (ANP) - Een recordaantal mensen en organisaties heeft in maart en april belastingaangifte gedaan over 2023. De Belastingdienst ontving er in totaal 10,3 miljoen. Particulieren en ondernemers konden tot en met dinsdag aangifte doen.

2 uur geleden