Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen New York buigen verlies om in winst na industriecijfer

Beurzen New York buigen verlies om in winst na industriecijfer

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag overwegend met winsten geëindigd, terwijl de bekendste graadmeters op Wall Street eerder op de dag nog op verlies stonden. Positieve cijfers over de bedrijvigheid in de industrie en op de arbeidsmarkt verminderden de angst voor een recessie bij beleggers. Chipbedrijven Nvidia en AMD zaten bij de verliezers nu de VS enkele grote spelers in de sector beperkingen oplegt bij de export naar China.

De Amerikaanse industrie groeide in augustus even hard als in de voorgaande maand, meldde het instituut voor inkoopmanagers ISM. Economen hadden juist in doorsnee op een vertraging gerekend. Daarnaast werd bekend dat het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering lager uitviel dan verwacht.

Aanvankelijk zorgde het op zichzelf positieve economische nieuws voor een schrikreactie bij beleggers op de aandelenmarkten. De Federal Reserve heeft zo namelijk meer ruimte om de rente verder te verhogen, wat ongunstig is voor de waardering van aandelen.

Nvidia

De Dow-Jonesindex eindigde de dag toch met een winst van 0,5 procent tot 31.656,42 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 3966,85 punten. Techbeurs Nasdaq sloot wel met een verlies van 0,3 procent op 11.785,13 punten.

Nvidia en AMD behoorden tot de opvallendste dalers en verloren respectievelijk 7,7 en 3 procent. Beleggers reageerden op het nieuws dat de twee bedrijven van de Amerikaanse overheid geen geavanceerde chips, bijvoorbeeld op het gebied van kunstmatige intelligentie, meer mogen verkopen aan China.

Microsoft

Ford verloor 0,3 procent. De autofabrikant roept bijna 200.000 SUV's terug in de VS vanwege brandgevaar. Campbell Soup verloor 2 procent. De kwartaalresultaten van de soepproducent lagen in lijn met de marktverwachtingen. De maker van netwerkapparatuur Ciena ging ruim 10 procent onderuit na tegenvallende resultaten. Het bedrijf spreekt van een sterke vraag naar zijn producten, maar de omzet staat onder druk door een tekort aan onderdelen.

Microsoft eindigde 0,3 procent lager. Het Amerikaanse leger heeft speciale brillen voor militairen van het techbedrijf goedgekeurd. Tegelijkertijd uitte concurrentiewaakhond CMA zorgen over de voorgenomen overname van gamesbedrijf Activision Blizzard door Microsoft

De euro was opnieuw minder waard dan de dollar en noteerde op 0,9945 dollar, tegen 0,9940 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 3,5 procent goedkoper op 86,43 dollar. Brentolie kostte 3,6 procent minder op 92,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in vrijwel vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - Techinvesteerder Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak met een koerswinst van 3,5 procent. Het bedrijf profiteerde van de sterke kwartaalresultaten van het Chinese gamebedrijf Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is. De winst liet over de periode tot en met maart een sterke groei zien en ook Tencents 'superapp' WeChat presteerde boven verwachting.

1 uur geleden
Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

3 uur geleden
Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

3 uur geleden
Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

3 uur geleden
Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

3 uur geleden
AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

3 uur geleden
Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

4 uur geleden