Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen lager door impact coronavirus

Beurzen lager door impact coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden vrijdag een stap terug na de recente sterke opmars. De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie door de uitbraak van het nieuwe coronavirus zorgde voor terughoudendheid. Op het Damrak gingen Wereldhave en Flow Traders onderuit na tegenvallende handelsberichten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,6 procent lager op 615,12 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 955,49 punten. Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,7 procent.

Kredietbeoordelaar S&P Global liet weten dat de groei van de Chinese economie dit jaar naar verwachting zal afnemen tot 5 procent door de impact van het coronavirus. Vorig jaar groeide de op een na grootste economie van de wereld nog met 6,1 procent.

Wereldhave

Wereldhave zag ruim 13 procent aan waarde verdampen in de MidKap. Het vastgoedbedrijf trekt tussen de 300 miljoen en 350 miljoen euro uit voor de ombouw van zijn winkelcentra en gaat voor iets meer dan 1 miljard euro aan bezittingen afstoten. Flow Traders volgde met een verlies van 5 procent. De beursintermediair kampte afgelopen jaar met een verminderde handelsactiviteit en zag de winst fors dalen.

Grootste daler in de AEX was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een min van 1,7 procent. Staalconcern ArcelorMittal zette de opmars voort en was de sterkste stijger met een plusje van 0,3 procent.

Credit Suisse

De meeste Europese automakers zakten meer dan 2 procent door zorgen over een vertraging van de levering van onderdelen uit China. Het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson stegen rond 4 procent na berichten dat de Amerikaanse overheid mogelijk controlerende belangen wil nemen in de Europese makers van netwerkapparatuur om de concurrentie met het Chinese Huawei aan te gaan.

Credit Suisse verloor ruim 3 procent in Zürich. Topman Tidjane Thiam stapt op vanwege het spionageschandaal bij de Zwitserse bank. In Parijs klom L'Oréal 1,6 procent. Het Franse cosmeticamerk kende in 2019 zijn beste jaar in meer dan een decennium.

De euro was 1,0947 dollar waard, tegen 1,0980 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent goedkoper op 50,89 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 54,90 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Airbus verhoogt productie van zijn A350-vliegtuigen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Airbus heeft het productiedoel voor zijn A350-toestellen verder verhoogd. Dat meldt de Europese vliegtuigfabrikant bij de publicatie van de kwartaalresultaten. Tegen 2028 moeten maandelijks twaalf vliegtuigen van het type van de band rollen. Oorspronkelijk was het doel om tegen 2026 tien toestellen per maand te produceren.

1 uur geleden
Honda steekt 15 miljard dollar in Canadese stekkerautofabriek

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse autoproducent Honda gaat 15 miljard Canadese dollar, omgerekend meer dan 10 miljard euro, investeren in een nieuwe fabriek voor elektrische auto's in het oosten van Canada. Het bedrijf heeft dit donderdag aangekondigd. Het is de grootste investering ooit van het bedrijf in Canada.

1 uur geleden
Adyen keldert op Damrak, Unilever tussen schaarse stijgers

AMSTERDAM (ANP) - Adyen heeft donderdag op de aandelenbeurs in Amsterdam ruim 18 procent van zijn beurswaarde zien verdampen. Het betaalbedrijf, dat de betaaltransacties afhandelt voor bedrijven als McDonald's en Hennes & Mauritz (H&M), zag het aantal transacties afgelopen kwartaal stijgen. Volgens analisten van investeringsbank Jefferies viel de omzet van het bedrijf echter tegen.

2 uur geleden
Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

2 uur geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

3 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

4 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

5 uur geleden