Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen staat de aanstaande week in het teken van een stroom aan kwartaalberichten van grote bedrijven. Nadat grote Amerikaanse banken het nieuwe cijferseizoen afgelopen week hadden afgetrapt, volgen de komende dagen onder andere updates van ASML, Unilever en Philips.

Bij Philips gaat de aandacht uit naar de kosten die het medisch technologieconcern moet maken voor een grote terugroepactie. Onlangs werd bekend dat miljoenen Philips-apparaten tegen slaapapneu volgens Amerikaanse toezichthouders grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wegens de kwestie loopt al een aantal rechtszaken tegen Philips.

Chipmachinemaker ASML, naar beurswaarde gemeten het grootste bedrijf in de AEX, komt woensdag met cijfers. Wereldwijd zijn er nog altijd chiptekorten die bijvoorbeeld autofabrikanten dwingen de productie te verlagen. Een belangrijke klant van het Veldhovense bedrijf, TSMC, presenteerde eerder deze week al beter dan verwachte resultaten en kondigde de bouw van een nieuwe fabriek in Japan aan.

Unilever

Unilever praat de markten donderdag bij over de resultaten van het afgelopen kwartaal. Eerder werd al duidelijk dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern last heeft van prijsstijgingen bij toeleveranciers.

Ook uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel komen met cijfers. In de Verenigde Staten openen onder meer streamingbedrijf Netflix, autofabrikant Tesla, verfproducent PPG, soft- en hardwareconcern IBM en luchtvaartmaatschappij American Airlines de boeken.

Naast de cijferberichten kunnen ook nieuwe macro-economische data markten in beweging zetten. Inkoopmanagersindexen voor de industrie in Europa, die laten zien in hoeverre de bedrijvigheid toeneemt, geven een idee van de impact die logistieke opstoppingen, hoge energieprijzen en tekorten aan onderdelen hebben. De Europese Commissie publiceert daarnaast nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Beige Book

In de Verenigde Staten publiceert de Federal Reserve woensdag zijn zogenoemde Beige Book, een rapport over de staat van de Amerikaanse economie. De toon die de koepel van centrale banken daarin aanslaat maakt duidelijk of de Fed definitief zijn wegens corona opgezette stimuleringsprogramma zal afbouwen. Eerder liet centralebankpreses Jerome Powell al doorschemeren dat het herstel van de crisis zo snel doorzet dat de Fed waarschijnlijk vanaf november steeds minder obligaties zal opkopen.

Ook de ontwikkelingen op de energiemarkten zullen weer veel aandacht krijgen. De afgelopen weken zijn de gas- en elektriciteitsprijzen hard gestegen, wat steeds meer bedrijven in moeilijkheden brengt. Dat kan een steeds grotere hap nemen uit de marges van energie-intensieve bedrijven.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Mercedes-Benz en moederbedrijf Peugeot investeren in accumaker

WOBURN (ANP) - Autoproducenten Mercedes-Benz en Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Peugeot, Fiat, Opel en Chrysler, hebben geld gestoken in het Amerikaanse accubedrijf Factorial Energy. Daarmee gaan de Europese bedrijven de Zuid-Koreaanse branchegenoten Hyundai en Kia achterna, die al eerder een samenwerkingsverband sloten.

1 uur geleden
Aanstaande bondskanselier Duitsland hint op ingrepen om inflatie

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse regering moet mogelijk actie ondernemen als de huidige hoge inflatie niet afneemt. Dat zei de aankomend bondskanselier van Duitsland Olaf Scholz in een interview met Bild TV. Bij een hoge inflatie neemt onder meer de koopkracht af, aangezien je minder kunt met je euro. Dat is zeker het geval als de lonen minder hard stijgen dan de inflatie. Door de hogere prijzen zijn consumenten ook minder vaak geneigd om bijvoorbeeld grote aankopen te doen.

1 uur geleden
Powell: Fed kijkt naar sneller afbouwen coronasteun

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve kijkt of de coronasteun sneller moet worden afgebouwd nu de inflatie hardnekkiger blijkt te zijn dan eerder verwacht. Dat zei voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank tijdens een getuigenis in de Amerikaanse Senaat.

1 uur geleden
Spelletjes en knutselcadeaus dit jaar populair met Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Bord- en gezelschapsspelletjes maar ook knutselspeelgoed zijn dit jaar erg in trek als sinterklaascadeau. Dat laten speelgoedverkopers zoals Lobbes.nl, webwinkel bol.com, budgetketen Action, drogisterij- en speelgoedverkoper Kruidvat en onlinewarenhuis Wehkamp weten. Consumenten lijken erop in te spelen meer thuis te moeten zitten, nu restaurants en culturele instellingen de komende tijd al om 17.00 uur moeten sluiten.

2 uur geleden
Coronavrees drukt stemming beurzen, Heineken sterkste daler AEX

AMSTERDAM (ANP) - Het sentiment op de Europese beurzen was dinsdag negatief. Vooral de zorgen over de nieuwe Omikron-coronavariant, waartegen de huidige vaccins mogelijk minder goed werken, zorgde voor een bedrukte stemming. Zo ging de olieprijs hard onderuit, mogelijk voorsorterend op een mindere vraag. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler in de AEX-index in Amsterdam met een verlies van bijna 6 procent.

2 uur geleden
Instemmende reacties in Kamer op sluiting Onyx-centrale

DEN HAAG (ANP) - De sluiting van de Onyx-kolencentrale in Rotterdam met behulp van een overheidssubsidie van ruim 200 miljoen euro krijgt overwegend instemmende reacties vanuit de Tweede Kamer. Wel zijn er bij verschillende partijen zorgen om werknemers van de elektriciteitscentrale op de Maasvlakte.

2 uur geleden
Sanering Vestia afgerond, lening van overheid omgezet in gift

ROTTERDAM (ANP) - Met het omzetten van een miljoenenlening van de overheid in een gift is de sanering van woningcorporatie Vestia afgerond. Het nog altijd noodlijdende Vestia kon de lening van 694 miljoen euro niet terugbetalen en voldoet nog altijd niet aan de voorwaarden en verplichtingen uit het saneringsbesluit van 2012. Daarom wordt de corporatie opgeknipt in drie├źn, werd al eerder bekendgemaakt.

2 uur geleden