Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen staat de aanstaande week in het teken van een stroom aan kwartaalberichten van grote bedrijven. Nadat grote Amerikaanse banken het nieuwe cijferseizoen afgelopen week hadden afgetrapt, volgen de komende dagen onder andere updates van ASML, Unilever en Philips.

Bij Philips gaat de aandacht uit naar de kosten die het medisch technologieconcern moet maken voor een grote terugroepactie. Onlangs werd bekend dat miljoenen Philips-apparaten tegen slaapapneu volgens Amerikaanse toezichthouders grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wegens de kwestie loopt al een aantal rechtszaken tegen Philips.

Chipmachinemaker ASML, naar beurswaarde gemeten het grootste bedrijf in de AEX, komt woensdag met cijfers. Wereldwijd zijn er nog altijd chiptekorten die bijvoorbeeld autofabrikanten dwingen de productie te verlagen. Een belangrijke klant van het Veldhovense bedrijf, TSMC, presenteerde eerder deze week al beter dan verwachte resultaten en kondigde de bouw van een nieuwe fabriek in Japan aan.

Unilever

Unilever praat de markten donderdag bij over de resultaten van het afgelopen kwartaal. Eerder werd al duidelijk dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern last heeft van prijsstijgingen bij toeleveranciers.

Ook uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel komen met cijfers. In de Verenigde Staten openen onder meer streamingbedrijf Netflix, autofabrikant Tesla, verfproducent PPG, soft- en hardwareconcern IBM en luchtvaartmaatschappij American Airlines de boeken.

Naast de cijferberichten kunnen ook nieuwe macro-economische data markten in beweging zetten. Inkoopmanagersindexen voor de industrie in Europa, die laten zien in hoeverre de bedrijvigheid toeneemt, geven een idee van de impact die logistieke opstoppingen, hoge energieprijzen en tekorten aan onderdelen hebben. De Europese Commissie publiceert daarnaast nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Beige Book

In de Verenigde Staten publiceert de Federal Reserve woensdag zijn zogenoemde Beige Book, een rapport over de staat van de Amerikaanse economie. De toon die de koepel van centrale banken daarin aanslaat maakt duidelijk of de Fed definitief zijn wegens corona opgezette stimuleringsprogramma zal afbouwen. Eerder liet centralebankpreses Jerome Powell al doorschemeren dat het herstel van de crisis zo snel doorzet dat de Fed waarschijnlijk vanaf november steeds minder obligaties zal opkopen.

Ook de ontwikkelingen op de energiemarkten zullen weer veel aandacht krijgen. De afgelopen weken zijn de gas- en elektriciteitsprijzen hard gestegen, wat steeds meer bedrijven in moeilijkheden brengt. Dat kan een steeds grotere hap nemen uit de marges van energie-intensieve bedrijven.

Meer uit Financieel

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP/DPA) - De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

19 minuten geleden
Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

LAGOS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage. Volgens die eerdere uitspraak zou Shell samen met de lokale partner Nigerian National Petroleum omgerekend 1,8 miljard dollar moeten betalen aan lokale bewoners die het bedrijf veel schade aan waterwegen en boerderijen verwijten.

28 minuten geleden
Oud-topman Eurocommerce en gezin veroordeeld tot gevangenisstraf

ARNHEM (ANP) - Ger Visser, oud-topman van vastgoedbedrijf Eurocommerce, moet een gevangenisstraf uitzitten van vier jaar en drie maanden wegens valsheid in geschrifte en faillissementsfraude. Zijn vrouw en zoon zijn eveneens veroordeeld tot een gevangenisstraf, in beide gevallen van achttien maanden.

1 uur geleden
Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diplomatieke bronnen in Brussel.

2 uur geleden
Credit Suisse grote winnaar op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Credit Suisse heeft de beursweek vrijdag afgesloten met een flinke koerswinst. De geplaagde Zwitserse bank profiteerde van uitspraken van zijn voorzitter Axel Lehmann, die aangaf het kostenbesparingsprogramma te willen versnellen. Persbureau Reuters meldde eerder ook dat Credit Suisse mogelijk meer banen gaat schrappen.

2 uur geleden
ACM: consument onvoldoende beschermd in kabinetsvoorstel Postwet

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is kritisch op plannen van het kabinet voor het aanpassen van de Postwet. Volgens de toezichthouder worden consumenten en bedrijven in het voorstel onvoldoende beschermd tegen onredelijke tarieven en voorwaarden, nu PostNL sinds het overnemen van rivaal Sandd monopolist is op het gebied van landelijke postbezorging.

2 uur geleden
Drie aanhoudingen om mogelijke miljoenenfraude met coronasteun

DEN HAAG (ANP) - De Arbeidsinspectie heeft drie mensen aangehouden die ervan worden verdacht mogelijk voor miljoenen te hebben gefraudeerd met coronasteun. Het gaat om ruim 2 miljoen euro aan voorschotten voor de zogeheten NOW-subsidie. De inspectie vermoedt dat ze bij het aanvragen van de steun een "onjuiste voorstelling" hebben gegeven van de financi├źn van hun bedrijf.

3 uur geleden