Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

Beurzen in het teken van resultaten Philips, ASML en Unilever

AMSTERDAM (ANP) - De handel op de aandelenbeurzen staat de aanstaande week in het teken van een stroom aan kwartaalberichten van grote bedrijven. Nadat grote Amerikaanse banken het nieuwe cijferseizoen afgelopen week hadden afgetrapt, volgen de komende dagen onder andere updates van ASML, Unilever en Philips.

Bij Philips gaat de aandacht uit naar de kosten die het medisch technologieconcern moet maken voor een grote terugroepactie. Onlangs werd bekend dat miljoenen Philips-apparaten tegen slaapapneu volgens Amerikaanse toezichthouders grote gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wegens de kwestie loopt al een aantal rechtszaken tegen Philips.

Chipmachinemaker ASML, naar beurswaarde gemeten het grootste bedrijf in de AEX, komt woensdag met cijfers. Wereldwijd zijn er nog altijd chiptekorten die bijvoorbeeld autofabrikanten dwingen de productie te verlagen. Een belangrijke klant van het Veldhovense bedrijf, TSMC, presenteerde eerder deze week al beter dan verwachte resultaten en kondigde de bouw van een nieuwe fabriek in Japan aan.

Unilever

Unilever praat de markten donderdag bij over de resultaten van het afgelopen kwartaal. Eerder werd al duidelijk dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern last heeft van prijsstijgingen bij toeleveranciers.

Ook uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel komen met cijfers. In de Verenigde Staten openen onder meer streamingbedrijf Netflix, autofabrikant Tesla, verfproducent PPG, soft- en hardwareconcern IBM en luchtvaartmaatschappij American Airlines de boeken.

Naast de cijferberichten kunnen ook nieuwe macro-economische data markten in beweging zetten. Inkoopmanagersindexen voor de industrie in Europa, die laten zien in hoeverre de bedrijvigheid toeneemt, geven een idee van de impact die logistieke opstoppingen, hoge energieprijzen en tekorten aan onderdelen hebben. De Europese Commissie publiceert daarnaast nieuwe gegevens over het consumentenvertrouwen in de eurozone.

Beige Book

In de Verenigde Staten publiceert de Federal Reserve woensdag zijn zogenoemde Beige Book, een rapport over de staat van de Amerikaanse economie. De toon die de koepel van centrale banken daarin aanslaat maakt duidelijk of de Fed definitief zijn wegens corona opgezette stimuleringsprogramma zal afbouwen. Eerder liet centralebankpreses Jerome Powell al doorschemeren dat het herstel van de crisis zo snel doorzet dat de Fed waarschijnlijk vanaf november steeds minder obligaties zal opkopen.

Ook de ontwikkelingen op de energiemarkten zullen weer veel aandacht krijgen. De afgelopen weken zijn de gas- en elektriciteitsprijzen hard gestegen, wat steeds meer bedrijven in moeilijkheden brengt. Dat kan een steeds grotere hap nemen uit de marges van energie-intensieve bedrijven.

Meer uit Financieel

EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers

BRUSSEL (ANP) - De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een concept-akkoord voor de EU-top in Brussel over het versterken van de Europese interne markt.

23 minuten geleden
Export Zwitserse horloges daalt flink door minder vraag China

BIEL (ANP/BLOOMBERG) - De export van Zwitserse horloges, van bekende merken als Rolex, Patek Philippe, Breitling, Swatch en Omega, is in maart fors gedaald. Dat kwam doordat de vraag naar dure polsklokken in onder meer China en Hongkong afnam. De export daalde met 16 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder tot 2 miljard Zwitserse frank, omgerekend ongeveer 2,1 miljard euro. Dat maakte de Zwitserse federatie van horlogemakers donderdag bekend.

49 minuten geleden
Meerderheid internationaal handelende bedrijven gebruikt AI

DEN HAAG (ANP) - Het merendeel van de Nederlandse ondernemers die internationaal handelen gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) in de bedrijfsvoering. Dat komt naar voren uit een peiling door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) onder ruim duizend bedrijven. Bijna 60 procent van de bedrijven maakt gebruik van AI en 56 procent van de ondernemers zegt AI belangrijk te vinden voor zakendoen in de toekomst.

1 uur geleden
Overslag haven Rotterdam daalt licht in eerste kwartaal

ROTTERDAM (ANP) - De overslag in de Rotterdamse haven is in de eerste maanden van dit jaar met 1,4 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Volgens Havenbedrijf Rotterdam komt dat vooral door minder overslag van kolen, ruwe olie en olieproducten. Over heel 2023 kwam de afname nog uit op ruim 6 procent, als gevolg van geopolitieke spanningen, lage economische groei en hoge inflatie.

1 uur geleden
Chipfabrikant TSMC ziet weer groei door sterke vraag AI-chips

HSINCHU (ANP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese TSMC, 's werelds grootste chipfabrikant, heeft voor het eerst in lange tijd de winst weer zien groeien. Het concern profiteerde vooral van een grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Cacaoboeren gaan in Brussel protesteren tegen lage prijzen

BRUSSEL (ANP) - Cacaoboeren uit Ghana en Ivoorkust gaan maandag in Bussel protesteren, als grote chocoladefabrikanten daar een conferentie organiseren. Ze willen zo aandacht vragen voor de lage prijzen die ze krijgen voor hun bonen.

2 uur geleden
ASML ziet openingswinst verdampen in vlakke AEX

AMSTERDAM (ANP) - ASML zag donderdag de openingswinst weer verdampen op de Amsterdamse beurs. De chipmachinemaker ging een dag eerder hard onderuit na een teleurstellend kwartaalbericht. Het aandeel daalde nu 0,3 procent, na het koersverlies van bijna 7 procent op woensdag. ASML leek aanvankelijk te profiteren van beter dan verwachte resultaten van de Taiwanese chipproducent TSMC. Die belangrijke klant van ASML zag de winst in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar tijd stijgen dankzij de sterke vraag naar AI-chips.

2 uur geleden