Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen in Azië fors lager na duikeling Wall Street

Beurzen in Azië fors lager na duikeling Wall Street

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië en Australië gingen vrijdag veelal hard omlaag. In navolging van de Amerikaanse markten drukten zorgen over hogere rentes en het naderende schuldenplafond voor de Verenigde Staten op de belangrijkste graadmeters.

De Nikkei 225 in Tokio sloot 2,3 procent lager op 28.771,07 punten, ondanks een nieuw rapport van de Japanse centrale bank dat op groeiend ondernemersvertrouwen in de industrie wees. Maar hetzelfde Tankan-rapport liet ook zien dat de in- en verkoopprijzen bij de bedrijven fors zijn gestegen, wat de vrees voor verdere inflatie aanjaagt.

Ook op andere beurzen waren rode koersenborden te zien. De All Ordinaries in Sydney verloor 2 procent en de Kospi in Seoul koerste 1,6 procent lager.

Nationale feestdagen

Wat meespeelt is de afbouw van stimuleringsmaatregelen voor de economie door een aantal centrale banken. Onder meer de Amerikaanse centrale bank liet weten dat het moment om daarmee te beginnen bijna is aangebroken, waarop de rentes begonnen te stijgen. Mogelijk zijn er ook zorgen over het Amerikaanse schuldenplafond, het maximale bedrag dat de overheid in de VS mag lenen. Zonder ophoging van die limiet kan het land binnenkort niet meer bijlenen, met repercussies voor de wereldeconomie.

De beurzen in China en Hongkong zijn gesloten wegens nationale feestdagen. Door de zogeheten Gouden Week, ter ere van de stichting van de Volksrepubliek, zullen de beurzen daar pas in de loop van volgende week weer open gaan. In China domineerde het nakende faillissement van vastgoedconglomeraat Evergrande het sentiment de afgelopen dagen. Ook zijn er zorgen over tekorten aan elektriciteit, wat de economische groei kan remmen

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

8 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

9 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

10 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

11 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

12 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

13 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

13 uur geleden