Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen hopen op mogelijk coronamedicijn

Beurzen hopen op mogelijk coronamedicijn

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front vooruit. Berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor opluchting bij beleggers. Ook de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de grootste economie ter wereld geleidelijk te heropenen werden goed ontvangen. Een forse krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal hield het enthousiasme enigszins in toom.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,3 procent hoger op 507,61 punten. De MidKap steeg 2,6 procent tot 676,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 3,6 procent bij.

De medische website STAT News meldde dat het geneesmiddel Remdesivir hoopvolle resultaten laat zien in de behandeling van coronapatiënten in een klinisch onderzoek van de Universiteit van Chicago. Remdesivir is ontwikkeld door Gilead Sciences als behandeling voor ebola. Het Amerikaanse Gilead, een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 2,2 procent) verklaarde in een reactie op de uitgelekte resultaten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Eind april maakt het bedrijf de eerste resultaten bekend.

Winst

Uitzender Randstad prijkte bovenaan de AEX met een winst van 8,2 procent. Telecomconcern KPN (min 3,5 procent) noteerde ex dividend. In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 8,5 procent. Dochterbedrijf Seabed Geosolutions heeft door de coronacrisis last van uitgestelde en geannuleerde projecten. Fugro neemt daarom een eenmalige last van 20 miljoen tot 30 miljoen euro. Roestvrijstaalmaker Aperam (plus 8,3 procent) ging aan kop.

Op de lokale markt dikte Beter Bed ruim 24 procent aan. De beddenverkoper behaalde in het eerste kwartaal meer omzet. Topman John Kruijssen denkt dat Beter Bed na de reorganisatie van vorig jaar er sterk voor staat en de coronacrisis zal overleven.

L'Oréal

In Parijs klom L'Oréal bijna 3 procent. De Franse cosmeticagigant boekte ongeveer 4 procent minder omzet in het eerste kwartaal, maar presteerde daarmee beter dan de cosmeticamarkt als geheel. In China zag het concern de verkopen aan het einde van het kwartaal weer wat opkrabbelen. Luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), dat ook met cijfers kwam, steeg 5 procent.

De euro was 1,0817 dollar waard, tegen 1,0842 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 8,2 procent goedkoper op 18,25 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 27,82 dollar.

Meer uit Financieel

Consumentenvertrouwen fractie lager, na stijging afgelopen maanden

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van consumenten is in mei een fractie gedaald ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kleine daling volgt op acht maanden waarin het consumentenvertrouwen juist verbeterde. Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat, maar iets minder negatief over de koopbereidheid.

48 minuten geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

5 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

7 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

7 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

8 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

9 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

9 uur geleden