
Beurzen hopen op mogelijk coronamedicijn
AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front vooruit. Berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor opluchting bij beleggers. Ook de plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om de grootste economie ter wereld geleidelijk te heropenen werden goed ontvangen. Een forse krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal hield het enthousiasme enigszins in toom.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,3 procent hoger op 507,61 punten. De MidKap steeg 2,6 procent tot 676,73 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 3,6 procent bij.
De medische website STAT News meldde dat het geneesmiddel Remdesivir hoopvolle resultaten laat zien in de behandeling van coronapatiënten in een klinisch onderzoek van de Universiteit van Chicago. Remdesivir is ontwikkeld door Gilead Sciences als behandeling voor ebola. Het Amerikaanse Gilead, een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos (plus 2,2 procent) verklaarde in een reactie op de uitgelekte resultaten dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken. Eind april maakt het bedrijf de eerste resultaten bekend.
Winst
Uitzender Randstad prijkte bovenaan de AEX met een winst van 8,2 procent. Telecomconcern KPN (min 3,5 procent) noteerde ex dividend. In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro onderaan met een verlies van 8,5 procent. Dochterbedrijf Seabed Geosolutions heeft door de coronacrisis last van uitgestelde en geannuleerde projecten. Fugro neemt daarom een eenmalige last van 20 miljoen tot 30 miljoen euro. Roestvrijstaalmaker Aperam (plus 8,3 procent) ging aan kop.
Op de lokale markt dikte Beter Bed ruim 24 procent aan. De beddenverkoper behaalde in het eerste kwartaal meer omzet. Topman John Kruijssen denkt dat Beter Bed na de reorganisatie van vorig jaar er sterk voor staat en de coronacrisis zal overleven.
L'Oréal
In Parijs klom L'Oréal bijna 3 procent. De Franse cosmeticagigant boekte ongeveer 4 procent minder omzet in het eerste kwartaal, maar presteerde daarmee beter dan de cosmeticamarkt als geheel. In China zag het concern de verkopen aan het einde van het kwartaal weer wat opkrabbelen. Luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), dat ook met cijfers kwam, steeg 5 procent.
De euro was 1,0817 dollar waard, tegen 1,0842 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 8,2 procent goedkoper op 18,25 dollar. Brentolie bleef ongewijzigd op 27,82 dollar.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York waren dinsdag verdeeld. Beleggers deden het rustig aan na de sterke opmars maandag, die volgde op de doorbraak in het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen besloten na goede gesprekken hun importheffingen voor de komende drie maanden flink te verlagen. De zorgen over een grote handelsoorlog tussen China en de VS namen daardoor af.
6 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - Hoewel veel economen in de afgelopen maanden waarschuwden dat de importheffingen van president Donald Trump de inflatie in de Verenigde Staten zouden opjagen, blijkt dit niet uit de nieuwste cijfers van het Amerikaanse statistiekbureau. De consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld zijn in april met 2,3 procent gestegen. Dat was minder dan marktkenners hadden verwacht en wijst op beperkte inflatiedruk.
22 minuten geledenUTRECHT (ANP) - FNV heeft dinsdag een nieuw tijdelijk bestuur aangesteld, nadat het vorige interim-bestuur afgelopen weekend was weggestuurd door het Ledenparlement. Dick Koerselman wordt de tijdelijke voorzitter van de grootste vakbond van Nederland. De belangrijkste opdracht voor het nieuwe bestuur is om het verkiezingsproces voor een nieuw bestuur te hervatten, meldt de bond.
22 minuten geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
2 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
3 uur geleden