Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen hoopvol over mogelijke coronabehandeling

Beurzen hoopvol over mogelijke coronabehandeling

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse aandelenbeurs boekte vrijdag een stevige winst. Ook de andere Europese beurzen gingen flink vooruit. De plannen van president Donald Trump om de Amerikaanse economie geleidelijk te heropenen gaven beleggers moed. Ook berichten over een mogelijke behandeling van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, zorgden voor optimisme. Daarnaast verwerkten de markten van een forse krimp van de Chinese economie in het eerste kwartaal.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2,2 procent in de plus op 507,12 punten. De MidKap klom 2,4 procent tot 674,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 3,4 procent.

De medische website STAT News meldde dat het geneesmiddel Remdesivir hoopvolle resultaten laat zien in de behandeling van coronapatiënten in een klinisch onderzoek van de Universiteit van Chicago. Remdesivir is ontwikkeld door Gilead Sciences als behandeling voor ebola. Het Amerikaanse Gilead is een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos, dat 2,6 procent steeg in de AEX.

Hoofdfondsen

Sterkste stijgers bij de hoofdfondsen waren uitzender Randstad en winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield met winsten van dik 7 procent en ruim 6 procent. Telecomconcern KPN (min 2,4 procent) noteerde ex dividend. In de MidKap raakte bodemonderzoeker Fugro 7,4 procent kwijt. Dochterbedrijf Seabed Geosolutions heeft door de coronacrisis last van uitgestelde en geannuleerde projecten. Fugro neemt daarom een eenmalige last van 20 miljoen tot 30 miljoen euro.

Op de lokale markt werd Beter Bed 22 procent meer waard. De beddenverkoper behaalde in het eerste kwartaal meer omzet. Het bedrijf kreeg wel minder bestellingen binnen door de virusuitbraak. Topman John Kruijssen denkt dat Beter Bed na de reorganisatie van vorig jaar er sterk voor staat en de coronacrisis zal overleven.

L'Oréal

In Parijs won L'Oréal 4,8 procent. De Franse cosmeticagigant boekte ongeveer 4 procent minder omzet in het eerste kwartaal, maar presteerde daarmee beter dan de cosmeticamarkt als geheel. In China zag het concern de verkopen aan het einde van het kwartaal weer wat opkrabbelen. Ook ging het erg goed met de onlineverkopen. Luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), dat ook met cijfers kwam, steeg 5,6 procent.

De euro was 1,0834 dollar waard, tegen 1,0842 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 8,4 procent tot 18,21 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 27,86 dollar.

Meer uit Financieel

Duitsers waren in mei weer duurder uit

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in mei licht gestegen. Dat komt vooral door hogere prijzen voor diensten.

38 minuten geleden
Duits postorderbedrijf Otto meldt voor tweede jaar op rij verlies

HAMBURG (ANP/DPA) - Het Duitse retailconcern Otto Group heeft voor het tweede jaar op rij verlies geleden. Het in Hamburg gevestigde concern leed in het gebroken boekjaar 2023-2024 een verlies van 426 miljoen euro, na een verlies van 413 miljoen euro een jaar eerder.

1 uur geleden
Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting door algoritme

SEATTLE (ANP) - Barista's van Starbucks klagen over onderbezetting. In sommige winkels waar een jaar geleden ijskoude macchiato's en dubbele espresso's door vijf mensen werden bereid, zijn dat er nu drie of vier. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met anonieme managers en werknemers.

1 uur geleden
Volkswagen wil haast maken met goedkope elektrische auto

WOLFSBURG (ANP/AFP) - Volkswagen wil haast maken met de ontwikkeling van een goedkope elektrische auto, die 20.000 euro moet gaan kosten. De auto moet in 2027 op de markt verschijnen. De raad van bestuur van de VW Group heeft deze week het groene licht gegeven voor het model van de elektrische auto, die voorlopig ID.1 gaat heten.

2 uur geleden
ConocoPhillips neemt Marathon Oil over in miljardendeal

HOUSTON (ANP) - Het grote Amerikaanse olie- en gasconcern ConocoPhillips heeft overeenstemming bereikt met de kleinere branchegenoot Marathon Oil over een overname. Met die overname is een bedrag gemoeid van 22,5 miljard dollar, inclusief schulden van Marathon Oil. Zakenkrant Financial Times meldde eerder al dat de partijen in vergevorderde onderhandelingen waren over een deal.

2 uur geleden
Eurostar verkoopt bijna de helft meer treinkaartjes in EK-periode

LONDEN (ANP) - Spoorbedrijf Eurostar ziet grote interesse in treinkaartjes naar het EK voetbal in Duitsland. Van 14 juni tot 14 juli, de periode van het toernooi, zijn vergeleken met een jaar eerder bijna de helft meer kaartjes verkocht, laat een woordvoerster weten. Eurostar verkoopt de meeste treinkaartjes rond wedstrijden van de nationale teams van Engeland, Frankrijk en België.

2 uur geleden
Uitzendlicenties EK-wedstrijden weer in trek bij horecabazen

GORINCHEM (ANP) - Horecaondernemers treffen weer volop voorbereidingen om voetbalwedstrijden van het EK voetbal in Duitsland uit te zenden in hun cafés en kroegen. Dat merkt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook Videma, de organisatie die de licenties aan onder meer horeca en evenementenorganisatoren verstrekt, ziet meer aanvragen binnenkomen.

2 uur geleden