Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen gaan rustige opening tegemoet, Ebusco meldt cijfers

Beurzen gaan rustige opening tegemoet, Ebusco meldt cijfers

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lijken dinsdag een opening met beperkte koersuitslagen te krijgen. In Amsterdam scherpte de AEX-index op maandag nog het recordniveau iets verder aan. Op Wall Street werd een stapje terug gedaan na de recordstanden die vorige week op de koersenborden werden gezet.

Op de aandelenmarkten in Azië was een wisselend beeld te zien. De Nikkei in Tokio ging licht omlaag, net als de beurs in Shanghai. De Hang Seng-index in Hongkong won 1,3 procent. In Seoul klom de Kospi 0,7 procent, waarmee het hoogste niveau in meer dan twee jaar werd aangetikt. Dat kwam mede door winsten tot 4,3 procent voor de grote Zuid-Koreaanse chipbedrijven Samsung en SK Hynix.

Op het Damrak kan de fabrikant van elektrische bussen Ebusco op aandacht rekenen. Het bedrijf uit Deurne zegt een teleurstellend 2023 achter de rug te hebben door verstoringen op logistiek en operationeel niveau, door bijvoorbeeld tekorten aan materiaal. De omzet bedroeg ruim 102 miljoen euro, met een nettoverlies van 120 miljoen euro. Om de kosten te verlagen, heeft Ebusco tientallen flexbanen geschrapt.

Ebusco

Ebusco kijkt wel positief vooruit en verwacht voor dit jaar een omzet van meer dan 325 miljoen euro. Ook wordt een positief bedrijfsresultaat, de winst voor aftrek van bijvoorbeeld belastingen en rente, verwacht waarbij met name de tweede helft van het jaar beter moet verlopen. Vorig jaar was dat resultaat nog een min van bijna 96 miljoen euro. Het orderboek groeide naar 1719 elektrische bussen aan het einde van het jaar.

Verder zijn er op macro-economisch niveau nog cijfers over het consumentenvertrouwen in Duitsland en de Verenigde Staten, net als gegevens over de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en huizenprijzen.

Euro- en oliekoers

De AEX sloot maandag licht hoger op 877,15 punten. Op de beurzen elders in Europa was het beeld gemengd met kleine bewegingen. In New York daalden de indices tot 0,4 procent.

De euro was dinsdagochtend 1,0849 dollar waard, tegen 1,0838 dollar bij het Europese slot een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd iets goedkoper op 81,90 dollar. Brentolie zakte ook licht in prijs tot 86,68 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

1 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

3 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

4 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

6 uur geleden
Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

SHANGHAI (ANP) - Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.

6 uur geleden
Duitse warenhuisketen Galeria sluit zestien vestigingen

ESSEN (ANP/BELGA/DPA) - De grote Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof sluit zestien van zijn 92 vestigingen. Daarnaast worden 1400 van de 12.800 werknemers ontslagen, heeft het concern dit weekend bekendgemaakt.

8 uur geleden
Tesla schrapt bijna 700 banen in Nevada om tegenvallende verkopen

SPARKS (ANP/RTR) - Tesla schrapt bijna zevenhonderd banen in zijn fabriek in de Amerikaanse stad Sparks in de staat Nevada. De autofabrikant maakte onlangs bekend dat wereldwijd meer dan 10 procent van de banen verdwijnt. Het schrappen van de arbeidsplaatsen in Sparks is onderdeel daarvan.

1 dag geleden