Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen gaan op voor korte en rustige slotweek van 2021

Beurzen gaan op voor korte en rustige slotweek van 2021

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers doen het in de laatste week van 2021 vermoedelijk rustig aan. Sowieso is er sprake van een kortere beursweek dan gebruikelijk, want de beurs in Amsterdam sluit op oudejaarsdag al om 14.00 uur. In Frankfurt is de beurs de hele laatste dag van het jaar gesloten en in Londen is de handelsweek maar 2,5 dag lang. Daar krijgen de handelaren maandag en dinsdag vrij omdat Kerstmis in het weekend viel. Op vrijdag werken ze een halve dag.

Ook in Azië wordt er geen hele week gewerkt. Zo hebben de handelaren in Tokio en Seoul oudejaarsdag vrij, terwijl die in Hongkong de maandag na kerst vrijaf krijgen. Sydney volgt hetzelfde schema als de beurs in Londen. Wall Street is wel de hele week open.

De handelaren die komende week werken - een deel zal de dagen tussen Kerstmis en oud en nieuw vrij nemen - moeten het voor het schaarse nieuws vooral van de macro-economische cijfers hebben. Zo komen er uit Nederland op donderdag cijfers over de producentenprijzen, die van invloed zijn op de inflatie. Ook gegevens over het vertrouwen van producenten komen dan naar buiten. Een dag later komen ook cijfers over de winkelverkopen naar buiten.

Omikronvariant

Verder moet voor nieuws vooral naar Japan worden gekeken. Uit dat land komen cijfers over de industriële productie. Ook bedrijfsnieuws is er nauwelijks.

Tenslotte gaat de blik uit naar nieuws over de omikronvariant en maatregelen die landen nemen. In de dagen voor de kerst was de sfeer op de beurzen optimistisch omdat het erop lijkt dat de nieuwste variant van het coronavirus tot minder ernstige ziekte leidt. Beleggers denken dat de kans op economische schade daardoor een stuk kleiner is en dat eventuele beperkende maatregelen sneller kunnen worden afgebouwd.

De AEX-index boekte dit jaar een jaarwinst van 26 procent. Eind maart schreef de graadmeter het 21 jaar oude record van iets meer dan 700 punten uit de boeken, door het op stoom komen van de vaccinatieprogramma's. In september doorbrak de index voor het eerst in de geschiedenis de 800 puntengrens.

Meer uit Financieel

Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

13 minuten geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

29 minuten geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

30 minuten geleden
Duitse export stijgt in april, maar krachtig herstel blijft uit

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in april weer gestegen na de forse daling in maart. Het herstel van de uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt goed nieuws, maar is volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski te zwak om echt voor opluchting te zorgen. Ook zijn er volgens hem zeer weinig tekenen van een sterker herstel in de komende maanden.

1 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

1 uur geleden
Beurswaarde streamingplatform Viaplay ruimschoots gehalveerd

AMSTERDAM (ANP) - Viaplay heeft maandag ruim de helft van zijn beurswaarde zien verdampen op de beurs in Stockholm. Het Zweedse streamingplatform, dat in Nederland onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar vanwege de verslechterde marktomstandigheden en trok zijn financiële doelstellingen voor de lange termijn in. Ook stapt topman Anders Jensen per direct op. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann.

2 uur geleden
Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

3 uur geleden