Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen fors omlaag door oorlog in Oekraïne en sancties

Beurzen fors omlaag door oorlog in Oekraïne en sancties

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurzen zijn donderdag weer flink gezakt door de oorlog in Oekraïne. Beleggers blijven voorzichtig door de onzekerheid over de impact van de zware sancties tegen Rusland op de wereldhandel. Sommige analisten denken dat het een kwestie van tijd is voordat het Westen sancties oplegt aan de export van Russische olie en gas.

Olie- en gasconcern Shell zakte 5,1 procent. De druk op westerse bedrijven om te stoppen met activiteiten in Rusland neemt steeds verder toe. Grote olieconcerns als ExxonMobil, BP, Shell en Equinor hebben al een vertrek uit Rusland aangekondigd. Ondertussen raken westerse sancties de Russische economie nog steeds hard. De roebel daalde fors en bereikte donderdag kort een dieptepunt waarbij voor één Amerikaanse dollar meer dan 118 roebel moest worden neergeteld.

Just Eat Takeaway sloot de rij met een min van maar liefst 11,9 procent. De maaltijdbezorger kampte met een forse verlaging van het koersdoel door Barclays. Zorgtechnologiebedrijf Philips daalde 1,4 procent na een koersdoelverlaging door JPMorgan.

Lufthansa

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde 2,2 procent lager op 705,37 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 991,75 punten. Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 2,5 procent.

In Frankfurt zakte Lufthansa ruim 8 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij wist het verlies in het tweede coronajaar aanzienlijk terug te dringen en verwacht voor dit jaar een verdere verbetering van het resultaat. Door de onzekerheid vanwege de oorlog in Oekraïne durft Lufthansa echter geen gedetailleerdere voorspellingen te doen. Branchegenoot Air France-KLM verloor 3,8 procent in Amsterdam.

Renault

In Parijs zakte het Franse autoconcern Renault 5,9 procent. Dochterbedrijf AvtoVAZ, producent van de Lada, moet de productie tijdelijk stilleggen vanwege een tekort aan elektronische componenten. Société Générale daalde 0,8 procent. De Franse bank verklaarde een blootstelling van in totaal 18 miljard euro te hebben aan Russische activiteiten.

De olieprijzen stabiliseerden na de stijging van de laatste dagen. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 109,97 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent in prijs tot 112,66 dollar per vat. De euro was 1,1052 dollar waard, tegenover 1,1108 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

NEW YORK (ANP) - Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar. Investeerders waren hoopvol dat de verwachte virtualrealitybril van Apple zou zorgen voor een flinke nieuwe inkomstenstroom. Maar toen bekend werd dat de Apple-bril pas begin volgend jaar beschikbaar komt en veel duurder wordt dan VR-brillen van Facebook-moeder Meta sloeg het sentiment om. Uiteindelijk daalde Apple 0,8 procent.

5 uur geleden
Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

6 uur geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

7 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

7 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

9 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

10 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

10 uur geleden