Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa stevig omlaag na reeks slechte resultaten

Beurzen Europa stevig omlaag na reeks slechte resultaten

AMSTERDAM (AFN) - De beurzen in heel Europa daalden donderdag flink na een reeks slechte resultaten van bedrijven. In Amsterdam vielen onder meer de cijfers van luchtvaartcombinatie Air France-KLM en verzekeraar NN Group tegen. Air France-KLM (min 0,3 procent) leed in het rampjaar 2020 een verlies van dik 7 miljard euro door de reisbeperkingen en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Het bedrijf, dat ruim 10 miljard euro aan overheidssteun kreeg, rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van het jaar.

NN Group leverde 4,4 procent in in de AEX en behoorde daarmee tot de grootste dalers. De verzekeraar moest vanwege de coronacrisis uitstel verlenen aan klanten bij het betalen van verzekeringspremies en hypotheken. Het bedrijf voelt zich wel sterk genoeg om voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies omdat ze niet denken dat het aandeel veel verder kan stijgen.

Biotechnoloog Galapagos verloor 1 procent in afwachting van de jaarcijfers die later op de avond komen. Het biotechnologiebedrijf, dat de afgelopen tijd kampte met tegenvallers rond zijn kandidaat-medicijnen, leverde 1 procent in.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 ging 1,2 procent omlaag tot 672,81 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 986,94 punten. Apothekersbedrijf Fagron (plus 2,4 procent) was koploper bij de middelgrote bedrijven dankzij een positief analistenrapport van Berenberg.

Bij de kleinere bedrijven was bouwer BAM de grote verliezer met een min van 6,2 procent. De bouwer sloot het coronajaar 2020 af met een verlies van 122 miljoen euro. Het verlies kwam vooral door de probleemdivisie BAM International. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat kampt met forse tegenvallers op een aantal projecten. Concurrent Heijmans daalde 2,6 procent.

Europa

Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag nadat onder meer vliegtuigbouwer Airbus en telecombedrijf Orange de boeken openden. De hoofdindexen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,4 procent. In Parijs zakte Airbus 2,8 procent. De vliegtuigbouwer had vorig jaar zwaar te lijden onder de malaise in de luchtvaartsector en leed opnieuw verlies. Orange leverde 2,6 procent in.

De euro was 1,2076 dollar waard, tegenover 1,2035 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 61,29 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 64,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

1 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

5 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

22 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

22 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

23 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

1 dag geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden