Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa stevig omlaag na reeks slechte resultaten

Beurzen Europa stevig omlaag na reeks slechte resultaten

AMSTERDAM (AFN) - De beurzen in heel Europa daalden donderdag flink na een reeks slechte resultaten van bedrijven. In Amsterdam vielen onder meer de cijfers van luchtvaartcombinatie Air France-KLM en verzekeraar NN Group tegen. Air France-KLM (min 0,3 procent) leed in het rampjaar 2020 een verlies van dik 7 miljard euro door de reisbeperkingen en het uitblijven van boekingen. Topman Ben Smith spreekt van de zwaarste crisis ooit voor de luchtvaartindustrie. Het bedrijf, dat ruim 10 miljard euro aan overheidssteun kreeg, rekent ook op een moeizaam eerste kwartaal van het jaar.

NN Group leverde 4,4 procent in in de AEX en behoorde daarmee tot de grootste dalers. De verzekeraar moest vanwege de coronacrisis uitstel verlenen aan klanten bij het betalen van verzekeringspremies en hypotheken. Het bedrijf voelt zich wel sterk genoeg om voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen. Analisten van KBC Securities verlaagden hun advies omdat ze niet denken dat het aandeel veel verder kan stijgen.

Biotechnoloog Galapagos verloor 1 procent in afwachting van de jaarcijfers die later op de avond komen. Het biotechnologiebedrijf, dat de afgelopen tijd kampte met tegenvallers rond zijn kandidaat-medicijnen, leverde 1 procent in.

Hoofdindex

De hoofdindex op Beursplein 5 ging 1,2 procent omlaag tot 672,81 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 986,94 punten. Apothekersbedrijf Fagron (plus 2,4 procent) was koploper bij de middelgrote bedrijven dankzij een positief analistenrapport van Berenberg.

Bij de kleinere bedrijven was bouwer BAM de grote verliezer met een min van 6,2 procent. De bouwer sloot het coronajaar 2020 af met een verlies van 122 miljoen euro. Het verlies kwam vooral door de probleemdivisie BAM International. BAM maakte eerder al bekend afscheid te nemen van het onderdeel, dat kampt met forse tegenvallers op een aantal projecten. Concurrent Heijmans daalde 2,6 procent.

Europa

Ook elders in Europa gingen de beurzen omlaag nadat onder meer vliegtuigbouwer Airbus en telecombedrijf Orange de boeken openden. De hoofdindexen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,4 procent. In Parijs zakte Airbus 2,8 procent. De vliegtuigbouwer had vorig jaar zwaar te lijden onder de malaise in de luchtvaartsector en leed opnieuw verlies. Orange leverde 2,6 procent in.

De euro was 1,2076 dollar waard, tegenover 1,2035 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 61,29 dollar. Brentolie steeg 0,2 procent in prijs tot 64,46 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Kikker Energie verhoogt tarieven toch niet zomaar

DEN HAAG (ANP) - Energiebedrijf Kikker Energie belooft na druk van de toezichthouder klanten met een vast contract niet zonder hun toestemming over te zetten naar een duurder contract. Brieven en e-mails die het bedrijf op 1 juli aan circa 13.000 klanten heeft verstuurd, worden ingetrokken.

34 minuten geleden
Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

1 uur geleden
Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun uit Noodfonds Energie

ROTTERDAM (ANP) - Bijna 111.000 huishoudens krijgen steun voor het betalen van hun energierekening, ruim twee keer zoveel als vorig jaar. Dit meldt het Tijdelijk Noodfonds Energie, na het beoordelen van bijna alle subsidieaanvragen.

2 uur geleden
Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

3 uur geleden
Deutsche Bahn schrapt komende jaren zo'n 30.000 banen

BERLIJN (ANP/DPA) - Deutsche Bahn (DB) schrapt komende vijf jaar zo'n 30.000 banen, oftewel ruim een tiende van het totale personeelsbestand. Dat heeft financieel directeur Levin Holle gezegd nadat de Duitse spoorvervoerder een miljardenverlies over de eerste helft van dit jaar wereldkundig had gemaakt. Vooral bij de administratieve functies moeten er veel mensen uit.

3 uur geleden
Macron trakteert zakenelite, waaronder Musk, op olympische lunch

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse president Emmanuel Macron is aan de vooravond van de opening van de Olympische Spelen gaan lunchen met een aantal grote internationale zakenlieden, onder wie Tesla-topman Elon Musk. Macron probeert hen ervan te overtuigen dat de huidige politieke wanorde in Frankrijk niet zal leiden tot een vijandiger bedrijfsklimaat.

4 uur geleden
Miljard verlies voor vervoerder Deutsche Bahn in eerste halfjaar

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse staatsspoorbedrijf Deutsche Bahn (DB) heeft in de eerste helft van dit jaar een nettoverlies van 1,2 miljard euro geleden. In die zes maanden kampte de vervoerder onder meer met stakingen en weersextremen. In de eerste helft van 2023 bedroeg het verlies nog 71 miljoen euro.

4 uur geleden