Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter

Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers leken het rustig aan te doen na de sterke opmars in de afgelopen weken. In Amsterdam was Air France-KLM een opvallende winnaar.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie 0,7 procent hoger op 611,67 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 914,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs lieten plussen tot 0,6 procent noteren, Londen bleef wat achter met een winst van 0,1 procent. De stemming hier werd gedrukt door de scherpere coronamaatregelen. Ook de naderende deadline rond de brexit en het uitblijven van een akkoord drukte het sentiment.

Air France-KLM won bijna 5 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger in de MidKap. Het luchtvaartconcern profiteerde de laatste tijd stevig van de vaccinhoop en daarmee mogelijk het begin van het einde van de coronacrisis. Volgens de Franse krant Les Echos laait de strijd om verdere integratie van KLM in Air France-KLM weer op. Vooralsnog geniet KLM een grote mate van zelfstandigheid binnen het bedrijf, maar daar zou de top van Air France-KLM deels vanaf willen.

AkzoNobel

De AEX-index werd aangevoerd door verfconcern AkzoNobel dat krap 4 procent won. Verder stonden betaalbedrijf Adyen, chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI bij de sterkste winnaars.

Randstad (plus 2,3 procent) profiteerde van een positief rapport van Morgan Stanley. De analisten van de Amerikaanse bank verwachten dat het herstel voor Europese uitzenders in 2021 door zal zetten en blijven positief gestemd over de sector. In Zwitserland won branchegenoot Adecco 0,2 procent.

BAM

in de MidKap sloot bouwer BAM vlak. De bouwer en concurrent Heijmans (min 0,9 procent) voegen eind dit jaar hun asfaltcentrales samen in een gezamenlijk bedrijf, dat AsfaltNU gaat heten.

In Madrid stond de bankensector in de schijnwerpers. De fusiegesprekken tussen de grote Spaanse banken Banco Sabadell (min 13 procent) en BBVA (plus 4,7 procent) zijn mislukt.

SSAB

In Stockholm zakte SSAB 1,6 procent. Volgens de Indiase zakenkrant Business Today wil het Zweedse staalconcern 7 miljard dollar betalen voor Tata Steel IJmuiden.

De euro stond op 1,1954 dollar, tegenover 1,1907 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte bij de slotbel 1,2 procent minder op 45,02 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs tot 47,97 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Eurolanden tekenen nieuw verdrag noodfonds ESM

BRUSSEL (ANP) - De negentien eurolanden hebben een nieuw verdrag over het ESM, het permanente noodfonds voor eurolanden in financiƫle problemen, ondertekend. De verdragswijziging is nodig zodat het fonds vanaf 2022 kan worden ingezet als vangnet voor probleembanken in de eurozone.

7 minuten geleden
KPN wint in rode AEX, nieuwkomer InPost schiet omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak werden de resultaten van telecomconcern KPN woensdag goed ontvangen. Beleggers verwelkomden ook nieuwkomer InPost met een forse koersstijging. Op de Europese beurzen werd verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, dat later op de dag naar buiten komt. Ook zijn de ogen gericht op de technologiesector. Grote Amerikaanse techbedrijven als Apple, Facebook en Tesla openen na de slotbel op Wall Street de boeken.

2 uur geleden
KPN voelt coronacrisis op zakelijke markt

ROTTERDAM (ANP) - KPN had afgelopen jaar op de zakelijke markt last van de coronacrisis. Bedrijven waren door de omstandigheden terughoudender met uitgaven voor telecomdiensten. Maar daar staat tegenover dat er volgens het telecombedrijf in het loop van het jaar wel "bemoedigende ontwikkelingen" waren te zien op de markt voor consumenten.

2 uur geleden
RTL zag advertentiemarkt eind 2020 aantrekken

LUXEMBURG (ANP) - RTL Group, het moederbedrijf van onder meer een aantal Nederlandse tv-zenders, heeft vorig jaar financieel beter gepresteerd dan eerder voorzien. Dat kwam vooral door hogere reclame-inkomsten voor televisie in de laatste maanden van het jaar. Mediaconcerns hadden in de eerste maanden na de uitbraak van de coronapandemie nog te kampen met fors gedaalde uitgaven van adverteerders.

2 uur geleden
Consumentenbond: toezichthouders moeten optreden tegen Nintendo

DEN HAAG (ANP) - Europese toezichthouders moeten Nintendo aanpakken vanwege aanhoudende problemen met de controllers van zijn populaire spelcomputer Switch, zegt de Consumentenbond samen met negen andere Europese consumentenorganisaties. Volgens hen misleidt de Japanse fabrikant consumenten door ze niet te informeren over de beperkte levensduur van de controllers van de Switch.

3 uur geleden
Nikkei licht hoger door optimisme over bedrijfsresultaten

TOKIO (ANP) - De Japanse aandelenbeurs is woensdag licht hoger geƫindigd. De verhoging van de groeiverwachting voor de wereldeconomie door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wakkerde de hoop op betere bedrijfsresultaten aan. Beleggers hielden verder hun kruit droog in afwachting van de uitkomsten van de rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen. De aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen, dat wereldwijd de 100 miljoen heeft bereikt, zorgde eveneens voor enige terughoudendheid.

4 uur geleden
VVD wil ook coronahulp voor starter die eind 2019 begon

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil dat ook starters die eind 2019 hun onderneming hebben opgezet, coronasteun krijgen. De speciale startersregeling wordt flink uitgebreid, als het aan de grootste partij ligt. "Dat er eindelijk zo'n regeling is gekomen, is een goede eerste stap van het kabinet", zegt VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. "Maar misschien wel de belangrijkste groep starters valt erbuiten."

5 uur geleden