Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter

Beurzen Europa sluiten op winst, Londen blijft achter

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers leken het rustig aan te doen na de sterke opmars in de afgelopen weken. In Amsterdam was Air France-KLM een opvallende winnaar.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot de sessie 0,7 procent hoger op 611,67 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 914,57 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs lieten plussen tot 0,6 procent noteren, Londen bleef wat achter met een winst van 0,1 procent. De stemming hier werd gedrukt door de scherpere coronamaatregelen. Ook de naderende deadline rond de brexit en het uitblijven van een akkoord drukte het sentiment.

Air France-KLM won bijna 5 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger in de MidKap. Het luchtvaartconcern profiteerde de laatste tijd stevig van de vaccinhoop en daarmee mogelijk het begin van het einde van de coronacrisis. Volgens de Franse krant Les Echos laait de strijd om verdere integratie van KLM in Air France-KLM weer op. Vooralsnog geniet KLM een grote mate van zelfstandigheid binnen het bedrijf, maar daar zou de top van Air France-KLM deels vanaf willen.

AkzoNobel

De AEX-index werd aangevoerd door verfconcern AkzoNobel dat krap 4 procent won. Verder stonden betaalbedrijf Adyen, chipmachinemaker ASML en chiptoeleverancier ASMI bij de sterkste winnaars.

Randstad (plus 2,3 procent) profiteerde van een positief rapport van Morgan Stanley. De analisten van de Amerikaanse bank verwachten dat het herstel voor Europese uitzenders in 2021 door zal zetten en blijven positief gestemd over de sector. In Zwitserland won branchegenoot Adecco 0,2 procent.

BAM

in de MidKap sloot bouwer BAM vlak. De bouwer en concurrent Heijmans (min 0,9 procent) voegen eind dit jaar hun asfaltcentrales samen in een gezamenlijk bedrijf, dat AsfaltNU gaat heten.

In Madrid stond de bankensector in de schijnwerpers. De fusiegesprekken tussen de grote Spaanse banken Banco Sabadell (min 13 procent) en BBVA (plus 4,7 procent) zijn mislukt.

SSAB

In Stockholm zakte SSAB 1,6 procent. Volgens de Indiase zakenkrant Business Today wil het Zweedse staalconcern 7 miljard dollar betalen voor Tata Steel IJmuiden.

De euro stond op 1,1954 dollar, tegenover 1,1907 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte bij de slotbel 1,2 procent minder op 45,02 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs tot 47,97 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

43 minuten geleden
Onderzoek: Nederlanders bezuinigen op spullen via het internet

EDE (ANP) - Nederlanders kopen minder spullen via het internet nu de prijzen overal flink zijn gestegen en het leven een stuk duurder is geworden. Webwinkels voelen dat in hun cijfers, komt naar voren uit nieuw onderzoek van marktvorser GfK in opdracht van onder meer brancheorganisatie Thuiswinkel.org.

1 uur geleden
Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

7 uur geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

9 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

10 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

10 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

10 uur geleden