Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa lager na omzetwaarschuwing Apple

Beurzen Europa lager na omzetwaarschuwing Apple

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met rode cijfers gesloten. De zorgen over de economische impact van het nieuwe coronavirus laaiden op bij beleggers na een omzetwaarschuwing van Apple. De Amerikaanse technologiereus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de virusuitbraak in het land.

De leidende AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 625,43 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 962,83 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,8 procent.

Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden lager gezet. Op het Damrak daalde chipmachinemaker ASML 0,8 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan de MidKap met verliezen tot 5 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4,5 procent en in Zürich daalde AMS 1,9 procent. STMicroelectronics ging 1,2 procent omlaag in Parijs.

Buitenlandse banken

Tankopslagbedrijf Vopak (min 3,2 procent) kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en behoorde tot de grootste dalers in de AEX. Kendrion zakte 3,2 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies door de handelsspanningen wereldwijd. Die drukten op de resultaten van onder andere automakers, die belangrijke klanten van Kendrion zijn.

In Milaan steeg UBI Banca 23,5 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,4 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen verloor HSBC 6,6 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. De mijnbouwers BHP en Glencore, die ook met resultaten kwamen, daalden 1,4 en 4,5 procent.

Bombardier

Alstom leverde 3,2 procent in Parijs in. De Franse treinenbouwer neemt de treinentak van het Canadese Bombardier over. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 6,3 procent en Daimler werd 2,8 procent lager gezet.

De euro was 1,0813 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 51,47 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 57,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

54 minuten geleden
FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

1 uur geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

3 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

3 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

4 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

4 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

5 uur geleden