Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa lager na omzetwaarschuwing Apple

Beurzen Europa lager na omzetwaarschuwing Apple

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met rode cijfers gesloten. De zorgen over de economische impact van het nieuwe coronavirus laaiden op bij beleggers na een omzetwaarschuwing van Apple. De Amerikaanse technologiereus verwacht dat de vraag naar iPhones in China zal worden geraakt door de virusuitbraak in het land.

De leidende AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 625,43 punten. De MidKap zakte 1,3 procent tot 962,83 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tot 0,8 procent.

Techbedrijven en Europese toeleveranciers aan de iPhone-maker werden lager gezet. Op het Damrak daalde chipmachinemaker ASML 0,8 procent. De chipbedrijven ASMI en Besi stonden onderaan de MidKap met verliezen tot 5 procent. In Frankfurt zakte Dialog Semiconductor 4,5 procent en in Zürich daalde AMS 1,9 procent. STMicroelectronics ging 1,2 procent omlaag in Parijs.

Buitenlandse banken

Tankopslagbedrijf Vopak (min 3,2 procent) kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en behoorde tot de grootste dalers in de AEX. Kendrion zakte 3,2 procent bij de kleinere bedrijven. De leverancier van elektromagnetische onderdelen leed afgelopen kwartaal meer verlies door de handelsspanningen wereldwijd. Die drukten op de resultaten van onder andere automakers, die belangrijke klanten van Kendrion zijn.

In Milaan steeg UBI Banca 23,5 procent. De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo (plus 2,4 procent) wil zijn branchegenoot overnemen voor 4,9 miljard euro. In Londen verloor HSBC 6,6 procent. De Britse bank schrapt 35.000 banen na tegenvallende jaarcijfers. De mijnbouwers BHP en Glencore, die ook met resultaten kwamen, daalden 1,4 en 4,5 procent.

Bombardier

Alstom leverde 3,2 procent in Parijs in. De Franse treinenbouwer neemt de treinentak van het Canadese Bombardier over. De Europese automakers stonden onder druk na een daling van de autoverkopen in januari. Renault verloor 6,3 procent en Daimler werd 2,8 procent lager gezet.

De euro was 1,0813 dollar waard tegen 1,0834 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent goedkoper op 51,47 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 57,04 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

56 minuten geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

56 minuten geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Instituten: energietransitie in Europa moet versnellen

PARIJS (ANP) - De jaarlijkse investeringen van de Europese Unie in schone energie moeten tegen 2030 aanzienlijk stijgen als de energiesector in 2050 wereldwijd op netto nul CO2-uitstoot wil uitkomen. Die oproep doen het Internationaal Energie Agentschap (IEA), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB) in Parijs, waar een internationale conferentie over de energietransitie plaatsvindt.

2 uur geleden
Prijzen 0,2 procent gestegen, laagste inflatie sinds 2016

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in september 0,2 procent duurder geworden in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij een eerste raming. Daarmee was de inflatie een stuk lager dan een maand eerder, toen de prijzen in doorsnee 3 procent stegen.

2 uur geleden
Techbedrijven stijgen op Wall Street, olieprijzen zakken weer

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven als chipmaker AMD, Facebook-moederbedrijf Meta en elektrische autofabrikant Tesla stonden donderdag tussen de stijgers op de beurzen in New York. De bedrijven kregen er tot 4,8 procent bij. Verder ging de prijs van olie weer omlaag, na een flinke opmars een dag eerder.

11 uur geleden
Tesla aangeklaagd om racisme op de werkvloer

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla is aangeklaagd door een Amerikaans agentschap dat optreedt tegen discriminatie op de werkvloer. De elektrische autofabrikant zou een racistische werkomgeving hebben gecreëerd voor zwarte werknemers in een fabriek in Californië.

11 uur geleden