Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Europa flink lager door zorgen oorlog Oekraïne

Beurzen Europa flink lager door zorgen oorlog Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met behoorlijke minnen geopend. De zorgen bij beleggers over de bloedige oorlog in Oekraïne staken weer de kop op nu onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog geen concreet resultaat hebben opgeleverd. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag. In Amsterdam was techinvesteerder Prosus weer een flinke verliezer door de aanhoudende uitverkoop in de Chinese techsector waarin het bedrijf grote belangen heeft.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de openingshandel een verlies van 1,5 procent op 664,55 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 995,21 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,8 procent onderuit.

Rusland en Oekraïne gaan dinsdag online verder praten over het stoppen van het geweld. De Oekraïense regering hoopt dinsdag negen humanitaire corridors te openen. Het dodental na een Russische aanval op een Oekraïense televisietoren is opgelopen naar negentien, meldde de regionale gouverneur.

Olieprijzen

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde bijna 6 procent tot 97,20 dollar. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds begin deze maand weer onder de 100 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 100,80 dollar per vat. De olieprijzen staan onder druk door de sterk stijgende coronabesmettingen en lockdowns in China, waardoor de olievraag in het land geraakt kan worden.

Prosus was de grootste daler in de AEX, met een min van bijna 10 procent. Maandag kelderde het aandeel al meer dan 10 procent. Op de beurzen in China gingen de techfondsen zoals Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, dinsdag weer hard omlaag, mede door zorgen over een strengere aanpak van de techsector door de Chinese overheid.

ForFarmers

ForFarmers zakte 1,8 procent. Het veevoerbedrijf maakte bekend zijn aandeleninkoopprogramma tijdelijk op te schorten vanwege de sterk stijgende prijzen van grondstoffen en energie door de oorlog in Oekraïne. De maker van roestvrij staal Aperam verloor 4 procent, na een adviesverlaging door Exane BNP Paribas.

In Stockholm leverde de Zweedse kledingketen H&M 3 procent in, ondanks een flink hogere omzet in de afgelopen periode. In Brussel won het Belgische chemieconcern Solvay 2,6 procent, na de aankondiging zichzelf in twee aparte beursgenoteerde bedrijven op te gaan splitsen.

De euro noteerde 1,0996 dollar, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.

Meer uit Financieel

Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

8 minuten geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

49 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

2 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

3 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

4 uur geleden