
Beurzen Europa flink lager door zorgen oorlog Oekraïne
AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met behoorlijke minnen geopend. De zorgen bij beleggers over de bloedige oorlog in Oekraïne staken weer de kop op nu onderhandelingen over een staakt-het-vuren nog geen concreet resultaat hebben opgeleverd. De olieprijzen gingen opnieuw omlaag. In Amsterdam was techinvesteerder Prosus weer een flinke verliezer door de aanhoudende uitverkoop in de Chinese techsector waarin het bedrijf grote belangen heeft.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de openingshandel een verlies van 1,5 procent op 664,55 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 995,21 punten. De hoofdgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,8 procent onderuit.
Rusland en Oekraïne gaan dinsdag online verder praten over het stoppen van het geweld. De Oekraïense regering hoopt dinsdag negen humanitaire corridors te openen. Het dodental na een Russische aanval op een Oekraïense televisietoren is opgelopen naar negentien, meldde de regionale gouverneur.
Olieprijzen
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde bijna 6 procent tot 97,20 dollar. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds begin deze maand weer onder de 100 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 100,80 dollar per vat. De olieprijzen staan onder druk door de sterk stijgende coronabesmettingen en lockdowns in China, waardoor de olievraag in het land geraakt kan worden.
Prosus was de grootste daler in de AEX, met een min van bijna 10 procent. Maandag kelderde het aandeel al meer dan 10 procent. Op de beurzen in China gingen de techfondsen zoals Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft, dinsdag weer hard omlaag, mede door zorgen over een strengere aanpak van de techsector door de Chinese overheid.
ForFarmers
ForFarmers zakte 1,8 procent. Het veevoerbedrijf maakte bekend zijn aandeleninkoopprogramma tijdelijk op te schorten vanwege de sterk stijgende prijzen van grondstoffen en energie door de oorlog in Oekraïne. De maker van roestvrij staal Aperam verloor 4 procent, na een adviesverlaging door Exane BNP Paribas.
In Stockholm leverde de Zweedse kledingketen H&M 3 procent in, ondanks een flink hogere omzet in de afgelopen periode. In Brussel won het Belgische chemieconcern Solvay 2,6 procent, na de aankondiging zichzelf in twee aparte beursgenoteerde bedrijven op te gaan splitsen.
De euro noteerde 1,0996 dollar, tegen 1,0981 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
40 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
1 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden