Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen dalen verder na inflatiecijfer VS, Just Eat wel omhoog

Beurzen dalen verder na inflatiecijfer VS, Just Eat wel omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdagmiddag verder weggezakt. Beleggers reageerden op een slechter dan verwacht inflatiecijfer uit de Verenigde Staten, wat de vrees voor meer rentestijgingen in dat land aanwakkerde. Vooral banken en verzekeraars daalden, uit angst voor minder beschikbaar geld en een afnemende economische groei.

In Amsterdam was maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, een van de weinige stijgers na mogelijke interesse in de koop van zijn Amerikaanse dochter Grubhub. Investeerder Apollo zou op dat bedrijfsonderdeel azen. Kritische aandeelhouders van Just Eat Takeaway willen al langer dat het bedrijf die dochter afstoot. Het aandeel van het Nederlands-Britse bedrijf steeg 5,7 procent.

Behalve Just Eat Takeaway gingen alleen Wolters Kluwer (plus 1,5 procent) en Ahold Delhaize (plus 0,2 procent) omhoog in de AEX-index. Fintechbedrijf Adyen en verzekeraar Aegon stonden met minnen van 5,9 en 5,7 procent in de staartgroep, net als ING (min 4,5 procent). Chipbedrijven als ASML, ASMI en Besi daalden tot haast 5 procent.

Shell

De AEX op Beursplein 5 sloot 2,5 procent in de min op 681,97 punten. De graadmeter verloor een dag eerder al 1,6 procent. De MidKap zakte 2,2 procent tot 978,44 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 3,1 procent.

Shell daalde 2,8 procent. Medewerkers van een Australisch lng-platform van het olie- en gasconcern legden het werk neer in een roep om betere arbeidsvoorwaarden. De betreffende installatie Prelude heeft de capaciteit om 3,6 miljoen ton vloeibaar gemaakt aardgas per jaar te produceren.

Door de inflatiecijfers uit de VS en de verwachting van een lagere economische groei daalde ook de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,8 procent minder op 119,32 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper op 120,71 dollar per vat.

Air France-KLM

Air France-KLM verloor 0,7 procent. De luchtvaart weet de laatste tijd nadrukkelijk de aandacht op zich gericht door de problemen bij luchthavens en maatschappijen als gevolg van personeelstekorten. Medewerkers van de Britse prijsvechter easyJet in Berlijn legden vrijdag het werk neer. Ze zijn ontevreden over de cao-onderhandelingen. Het aandeel easyJet verloor in Londen 3,2 procent.

In Zürich zakte Credit Suisse 5,7 procent. De Amerikaanse bank State Street heeft ontkend interesse te hebben in een overname van de door schandalen geplaagde Zwitserse bank. Eerder deze week zorgde overnamespeculatie voor een opleving van het aandeel Credit Suisse.

De euro was 1,0513 dollar waard, tegen 1,0663 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

54 minuten geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

1 uur geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

1 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

2 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

2 uur geleden
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

3 uur geleden
Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

UTRECHT (ANP) - Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten van de bank terugkopen. Het is voor het eerst dat de bank zijn certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, een dergelijk aanbod doet.

3 uur geleden