Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen blijven terughoudend door oorlog in Oekraïne

Beurzen blijven terughoudend door oorlog in Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig door de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over de economische impact van de zware sancties van het Westen tegen Rusland. Berichten dat de onderhandelingen over een wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne in de komende dagen worden hervat zorgden daarbij voor enige hoop. Een groot Russisch militair konvooi zet ondertussen de opmars richting de Oekraïense hoofdstad Kiev voort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 725,25 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1022,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

De aandelenbeurs in Moskou blijft de hele week dicht. Alleen de handel in vreemde valuta gaat voorlopig door. De Russische roebel toonde wat herstel na de koersval een dag eerder die volgde op de zwaardere sancties tegen Rusland.

Shell

Platenlabel Universal Music Group en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 3,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal was koploper met een winst van 2,2 procent. ING daalde 0,5 procent. De bank raakte maandag al bijna 8 procent kwijt door de zware sancties tegen de Russische bankensector.

Shell verloor 0,3 procent. Het olie- en gasconcern trekt zich grotendeels terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Shell het voorbeeld van het Britse BP en het Noorse Equinor, die ook afscheid nemen van samenwerkingen met Russische staatsbedrijven. De boekwaarde van de Russische belangen bedraagt zo'n 2,7 miljard euro en Shell verwacht een verlies te lijden op de verkoop. Ook krijgt Shell een nieuwe financieel directeur. Sinead Gorman volgt per 1 april Jessica Uhl op, die vertrekt vanwege de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen.

Heijmans

Heijmans klom 0,4 procent. De bouwer heeft een voorlopige gunning gekregen van Rijkswaterstaat voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello. De opdracht levert Heijmans een omzet van circa 150 miljoen euro op.

Chemieconcern en farmaceut Bayer won 2,5 procent in Frankfurt na goed ontvangen jaarcijfers. De Duitse webwinkel Zalando en maaltijdboxenbedrijf HelloFresh, die ook met cijfers kwamen, zakten daarentegen rond 4 procent.

De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1228 dollar een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 97,54 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 100,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

49 minuten geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

1 uur geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

1 uur geleden
Circa 10.000 lege lachgascilinders ontploft bij afvalinstallaties

DEN BOSCH (ANP) - Vorig jaar zijn zo'n 10.000 lege lachgascilinders in afvalverwerkingsinstallaties ontploft. Volgens de afvalbranche is het een "wonder" dat hierdoor tot dusver geen doden zijn gevallen. De afvalbedrijven willen dat het statiegeld op lege cilinders zo snel mogelijk terugkeert.

1 uur geleden
Aandeelhouders Tesla akkoord met megabeloning voor topman Musk

AUSTIN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla heeft ingestemd met de megabeloning ter waarde van 56 miljard dollar voor topman Elon Musk. Het gaat om de hoogste bonus ooit voor een bestuurder van een Amerikaans bedrijf.

7 uur geleden
ABN AMRO: consumptie en overheidsuitgaven stuwen groei economie

AMSTERDAM (ANP) - Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter de geleidelijke groei van de economie, zegt ABN AMRO. Hoewel de economie in het eerste kwartaal is gekrompen, verwacht de bank voor heel dit jaar wel groei.

7 uur geleden
Techbedrijven gewild op aandelenbeurzen in New York

NEW YORK (ANP) - Aandelen van technologiebedrijven zijn overwegend hoger geëindigd op de beurzen in New York. Beleggers verwerkten nieuwe gegeven over de producentenprijzen in de Verenigde Staten die voor optimisme over afzwakkende inflatie zorgden. Chipbedrijf Broadcom was een opvallende stijger, met een winst van ruim 12 procent.

9 uur geleden