Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen blijven terughoudend door oorlog in Oekraïne

Beurzen blijven terughoudend door oorlog in Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten dinsdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig door de oorlog in Oekraïne en de onzekerheid over de economische impact van de zware sancties van het Westen tegen Rusland. Berichten dat de onderhandelingen over een wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne in de komende dagen worden hervat zorgden daarbij voor enige hoop. Een groot Russisch militair konvooi zet ondertussen de opmars richting de Oekraïense hoofdstad Kiev voort.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de min op 725,25 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 1022,56 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

De aandelenbeurs in Moskou blijft de hele week dicht. Alleen de handel in vreemde valuta gaat voorlopig door. De Russische roebel toonde wat herstel na de koersval een dag eerder die volgde op de zwaardere sancties tegen Rusland.

Shell

Platenlabel Universal Music Group en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway waren de grootste dalers in de AEX, met minnen tot 3,8 procent. Staalconcern ArcelorMittal was koploper met een winst van 2,2 procent. ING daalde 0,5 procent. De bank raakte maandag al bijna 8 procent kwijt door de zware sancties tegen de Russische bankensector.

Shell verloor 0,3 procent. Het olie- en gasconcern trekt zich grotendeels terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Daarmee volgt Shell het voorbeeld van het Britse BP en het Noorse Equinor, die ook afscheid nemen van samenwerkingen met Russische staatsbedrijven. De boekwaarde van de Russische belangen bedraagt zo'n 2,7 miljard euro en Shell verwacht een verlies te lijden op de verkoop. Ook krijgt Shell een nieuwe financieel directeur. Sinead Gorman volgt per 1 april Jessica Uhl op, die vertrekt vanwege de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen.

Heijmans

Heijmans klom 0,4 procent. De bouwer heeft een voorlopige gunning gekregen van Rijkswaterstaat voor de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Twello. De opdracht levert Heijmans een omzet van circa 150 miljoen euro op.

Chemieconcern en farmaceut Bayer won 2,5 procent in Frankfurt na goed ontvangen jaarcijfers. De Duitse webwinkel Zalando en maaltijdboxenbedrijf HelloFresh, die ook met cijfers kwamen, zakten daarentegen rond 4 procent.

De euro was 1,1214 dollar waard, tegen 1,1228 dollar een dag eerder. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,9 procent tot 97,54 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent duurder op 100,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

28 minuten geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

1 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

3 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

4 uur geleden
Opluchting op beurzen na voorlopige schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.

5 uur geleden
Nvidia kondigt reeks nieuwe AI-producten en -diensten aan

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.

6 uur geleden