Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen blijven onderhandelingen Oekraïne volgen

Beurzen blijven onderhandelingen Oekraïne volgen

AMSTEDRAM (ANP) - Op de aandelenbeurzen in Europa zal donderdag opnieuw veel aandacht uitgaan naar nieuwe openingen in de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland. Terwijl het oorlogsgeweld in Oekraïne in alle hevigheid doorgaat, krijgen gesprekken over een staakt-het-vuren volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski ook een vervolg. Op de beurs in Amsterdam trekt Pharming de aandacht met zijn jaarcijfers.

De Europese beurzen wonnen woensdag nog fors, mede dankzij enigszins hoopvolle geluiden over de Russisch-Oekraïense onderhandelingen. Zelenski zei toen dat een vredesakkoord met de Russen realistischer begon te klinken en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei te hopen op een compromis. De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs eindigde 4 procent hoger en ook in Frankfurt, Londen en Parijs sloten de belangrijkste graadmeters met flinke winst.

Beleggers verwerken ook het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Zoals verwacht ging het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt omhoog. De Fed verwacht de rente verder te verhogen om de erg hoge inflatie tegen te gaan.

Pharming

Doorgaans zijn hogere rentes slecht voor de waardering van aandelen, maar daar was op de Amerikaanse beurzen weinig van te zien. De brede index S&P eindigde woensdag maar liefst 2,2 procent hoger. Mogelijk viel het besluit en de toelichting daarop binnen de verwachtingen.

Pharming, een biotechnologiebedrijf uit Leiden, meldde vorig jaar een 6 procent lagere omzet te hebben geboekt dan in 2020. Het bedrijf had aan het begin van 2021 nog last van de coronapandemie, waardoor er in de Verenigde Staten minder patiënten met angio-oedeem werden behandeld met zijn belangrijkste medicijn ruconest. De winst daalde met 58 procent door de forse investeringen in het op de markt zetten van een ander medicijn.

China

Prosus beweegt mogelijk opnieuw sterk na de forse winsten van techbedrijven in China eerder op de dag. De investeerder heeft een groot belang in het Chinese internetconcern Tencent. De Chinese regering liet weten de technologiesector en bredere economie van het land te steunen, nu nieuwe lockdowns wegens het coronavirus het vertrouwen dreigen aan te tasten.

De euro was donderdagochtend 1,1037 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder. Olie steeg weer wat in prijs. Een vat Brentolie werd 1,8 procent duurder op 99,78 dollar per en Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 96,52 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

4 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

5 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

5 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

10 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

11 uur geleden
Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

1 dag geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

1 dag geleden