Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen blijven in ban van coronavirus

Beurzen blijven in ban van coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen bleven dinsdag in de ban van het nieuwe coronavirus in China. De vrees voor de economische impact van de besmettelijke ziekte zorgde een dag eerder al voor zware verliezen op de financiële markten. Op het Damrak werd het aandeel Philips lager gezet na een kwartaalupdate van het zorgtechnologieconcern.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 597,65 punten. De hoofdindex zakte een dag eerder al voor het eerst sinds 12 december onder de 600 puntengrens. De MidKap daalde 0,5 procent tot 908,44 punten. Frankfurt zakte 0,1 procent. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 0,2 procent.

In China is het aantal doden door het coronavirus gestegen naar 106. Het aantal besmettingen is opgelopen tot meer dan 4500 mensen. In Europa is het virus na Frankrijk nu ook opgedoken in Duitsland. Rusland heeft de grens met China gesloten vanwege het virus.

Philips

Philips was de grootste daler in de AEX met een min van 2,8 procent na tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Het zorgtechnologieconcern zette tevens zijn divisie voor huishoudelijke apparaten in de etalage. Topman Frans van Houten denkt dat er veel belangstelling zal zijn voor het onderdeel. Biotechnoloog Galapagos voerde de stijgers aan met een winst van 1,2 procent.

De vastgoedbedrijven Unibail-Rodamco-Westfield en Eurocommercial Properties zakten rond 2 procent na adviesverlagingen door UBS. Wereldhave (min 5,1 procent) noteerde ex dividend.

Swedbank

In Frankfurt verhoogde de Duitse softwarereus SAP zijn winstverwachting voor 2020 na solide kwartaalcijfers. Het aandeel daalde desondanks ruim 2 procent. Swedbank steeg 5,5 procent in Stockholm. De door een witwasschandaal getroffen Zweedse bank zag de winst afgelopen kwartaal minder sterk dalen dan verwacht. Airbus klom 1,4 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer heeft een akkoord bereikt met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over een schikking in een omkopingszaak.

De euro bleef vlak op 1,1019 dollar. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 53,04 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 58,98 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

11 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

14 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

15 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

17 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden