Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen beginnen optimistisch aan het nieuwe jaar

Beurzen beginnen optimistisch aan het nieuwe jaar

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen lieten maandag op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar stevige winsten zien. Beleggers bleven optimistisch na het sterke beursjaar 2021 en schoven de zorgen over de mogelijke impact van de omikronvariant op het economische herstel aan de kant.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,8 procent hoger op 804,39 punten. De graadmeter won afgelopen jaar 28 procent. De MidKap won 0,6 procent tot 1088,04 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs stegen 1,2 procent. In Londen hadden beleggers nog een vrije dag. In Istanbul won de beurs 3 procent ondanks een sterke toename van de inflatie in Turkije. Het algemene prijspeil in het land steeg in december met 36 procent en kwam daarmee uit op het hoogste niveau sinds 2002.

Verlichtingsbedrijf Signify ging aan kop in de AEX met een winst van 2,7 procent. Fintechbedrijf Adyen en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway volgden met plussen van 2 procent. Ahold Delhaize won 0,7 procent. Het supermarktconcern startte met zijn aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro. De informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX voerden de schaarse dalers aan met minnen tot 0,7 procent.

Air France-KLM

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een plus van dik 5 procent. Analisten van Citi verhoogden het advies voor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Ook het advies voor de Duitse concurrent Lufthansa (plus 6,5 procent) werd opgeschroefd. Bodemonderzoeker Fugro en fitnessketen Basic-Fit behoorden eveneens tot de sterkste stijgers bij de middelgrote bedrijven, met winsten van 2,9 procent. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 1,9 procent.

In Milaan ging de aandacht uit naar Iveco Group. De fabrikant van vrachtwagens en bussen werd door CNH Industrial, dat wordt gecontroleerd door de Italiaanse miljardairsfamilie Agnelli, apart naar de beurs gebracht. De aandeelhouders van CNH ontvangen een aandeel Iveco voor elke vijf aandelen CNH. Het aandeel Iveco opende op 11,26 euro, waarmee het bedrijf een marktwaarde kreeg van zo'n 3 miljard euro, maar zakte snel met 10 procent tot 10,07 euro.

De euro was 1,1357 dollar waard, tegen 1,1326 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 76,29 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 79,01 dollar per vat. Op de oliemarkt werd vooral uitgekeken naar de vergadering van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland, die dinsdag wordt gehouden. De OPEC+ gaat dan beslissen over de olieproductie in februari.

Meer uit Financieel

Aandeel Onward wint op Damrak na melding succes bij dwarslaesie

AMSTERDAM (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical is woensdagochtend op de aandelenbeurs in Brussel omhoog geschoten. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen en meldde een succes. De algehele stemming op de beurs was voorzichtig positief.

22 minuten geleden
Warme septemberdagen zitten najaarsverkoop H&M dwars

STOCKHOLM (ANP) - Modewinkelconcern H&M heeft last van het warme septemberweer in grote delen van Europa. Door de vaak zomerse temperaturen kopen klanten minder kleding uit de najaarscollectie, wat heeft bijgedragen aan een daling van de verkoopcijfers.

48 minuten geleden
Aandacht voor NN en Onward Medical op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN en medisch-technologisch bedrijf Onward Medical weten woensdag de aandacht op zich gericht bij het begin van de handel op de aandelenbeurs in Amsterdam. NN kreeg een tegenvaller te verwerken bij het gerechtshof Den Haag, dat oordeelde dat de verzekeraar jarenlang te veel kosten in rekening heeft gebracht bij klanten met een beleggingsverzekering. Onward Medical meldde juist een succes bij de ontwikkeling van zijn technologie om mensen met een dwarslaesie te helpen.

1 uur geleden
Hornbach ziet vraag naar klusspullen aantrekken na nat voorjaar

NIEUWEGEIN (ANP) - Hornbach zag de vraag naar zijn klus- en tuinproducten in het afgelopen kwartaal aantrekken. De Duitse doe-het-zelfketen zag de verkoop eerder nog teruglopen door het koude en natte voorjaar. Maar het weer werd daarna beter, wat volgens Hornbach uiteindelijk voor een inhaalslag heeft gezorgd. Wel houdt het bedrijf voor de rest van het jaar rekening met verslechterde economische vooruitzichten binnen Europa.

1 uur geleden
Bloomberg: oprichter wankel vastgoedconcern Evergrande zit vast

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Oprichter Hui Ka Yan van het financieel wankele Chinese vastgoedconcern Evergrande is onder politiesurveillance geplaatst, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het is niet direct duidelijk waarom Hui onder deze vorm van huisarrest is geplaatst. De voormalige voorzitter van Evergrande zou de plek waar hij vastzit niet mogen verlaten en niet mogen praten of contact leggen met anderen zonder toestemming.

2 uur geleden
McKinsey schikt voor 230 miljoen dollar om opiatencrisis VS

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Adviesbureau McKinsey heeft een schikking getroffen ter waarde van 230 miljoen dollar (ongeveer 218 miljoen euro) met honderden lokale overheden en schooldistricten in de Verenigde Staten. Het bureau adviseerde farmaceutische bedrijven die mede verantwoordelijk worden gehouden voor de enorme hoeveelheid Amerikanen die verslaafd zijn geraakt aan opiaten.

3 uur geleden
Meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk, helft heeft nu baan

DEN HAAG (ANP) - Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in Nederland een betaalde baan heeft gevonden is opnieuw toegenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had de helft van hen, in de leeftijd van 15 tot 65 jaar, op 1 mei werk. Een half jaar eerder was dat nog 44 procent.

8 uur geleden