
Beurzen Azië onderuit door virusvrees
TOKIO (ANP) - De meeste Aziatische aandelenbeurzen lieten maandag flinke verliezen zien door de zorgen over de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de regio. Vooral in Zuid-Korea ging de beurs hard onderuit. Het land heeft het virusalarm opgeschaald naar het hoogste niveau voor dergelijke uitbraken na een snelle stijging van het aantal besmettingen afgelopen weekeinde. In Tokio waren de financiële markten gesloten vanwege de verjaardag van de nieuwe Japanse keizer Naruhito.
De Kospi in Seoul raakte tussentijds 3,6 procent kwijt. Het aantal doden in Zuid-Korea door het coronavirus is gestegen naar zeven. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land. Vooral de luchtvaartmaatschappijen werden van de hand gedaan door de vrees dat mensen steeds minder gaan reizen door de virusuitbraak.
De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappijen Korean Air Lines en Aisiana Airlines zakten 5,7 en 5,9 procent. Zwaargewicht Samsung verloor 3,6 procent. Het technologieconcern sluit tijdelijk een fabriek in de Zuid-Koreaanse stad Gumi. Daar bleek een medewerker besmet te zijn met het coronavirus.
Luchtvaartmaatschappijen
In Sydney eindigde de All Ordinaries 2,3 procent in het rood. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas leverde 7,5 procent in. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde 1,6 procent in de min. De Chinese luchtvaartmaatschappijen China Eastern Airlines en China Southern Airlines daalden 4,1 en 4,2 procent.
De beursgraadmeter in Shanghai hield het verlies beperkt tot 0,2 procent, ondanks een forse stijging van het aantal sterfgevallen door het coronavirus in China. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China. Het aantal geïnfecteerden bedraagt ruim 77.000 gevallen.
Meer uit Financieel
WAARDENBURG (ANP) - De vraag naar detachering is in het afgelopen kwartaal opnieuw gedaald. Volgens de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN) heeft de verschuiving van flexwerk naar vaste banen door de zzp-wet veel impact op de detacheringsbranche.
45 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag flink omhoog. Beleggers reageerden positief op de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China afgelopen weekend in Zwitserland. De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent sprak van productieve gesprekken en aanzienlijke vooruitgang. Ook volgens de Chinese vicepremier He Lifeng zijn er belangrijke stappen gezet. De twee landen lieten maandag in een gezamenlijke verklaring weten hun handelstarieven te verlagen.
49 minuten geledenGENÈVE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten en China verlagen hun onderlinge importheffingen fors voor een periode van negentig dagen. Dat hebben de landen bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring die in Genève is vrijgegeven. Deze stap is bedoeld om de handelsspanningen te verminderen en de twee grootste economieën ter wereld nog drie maanden de tijd te geven hun geschillen op te lossen.
53 minuten geledenLONDEN (ANP) - OpenAI en Microsoft heronderhandelen de voorwaarden van hun partnerschap om de maker van chatbot ChatGPT in de toekomst naar de beurs te kunnen brengen, terwijl Microsoft toegang blijft houden tot de AI-modellen van OpenAI. Dat meldde de Financial Times op basis van ingewijden.
1 uur geledenSINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is gedaald nadat de Verenigde Staten en China optimisme uitspraken over de handelsgesprekken, afgelopen weekend in het Zwitserse Genève. Volgens de delegaties is er grote vooruitgang geboekt bij die gesprekken tussen de economische grootmachten. Later op de dag worden details over de uitkomst van dat overleg verwacht.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in april afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 331 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 31 minder faillissementen dan in dezelfde maand een jaar eerder, ofwel een daling van 9 procent. Ten opzichte van maart is het aantal faillissementen gestegen met 23 procent.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De aanleg van windmolens op land stokt, waardoor klimaatdoelen voor de langere termijn uit zicht dreigen te raken. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is vorig jaar maar voor 127 megawatt aan windmolens bijgebouwd. Dat zijn slechts zo'n 33 turbines en het gaat om de kleinste toename sinds 2017. In Zuid-Limburg, Twente en rond Amersfoort staan nog helemaal geen windmolens.
8 uur geleden