Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Azië herstellen na onrust rond bezoek Pelosi aan Taiwan

Beurzen Azië herstellen na onrust rond bezoek Pelosi aan Taiwan

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen toonden woensdag wat herstel na de forse verliezen een dag eerder. Beleggers hielden de situatie rond Taiwan scherp in de gaten na de onrust over het bezoek van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan de eilandstaat. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en wil geen internationale erkenning van het eiland bij de Chinese kust, dat naar volledige onafhankelijkheid streeft.

Beijing sprak van een enorme provocatie door de Amerikanen en reageerde met een golf van militaire oefeningen in de Straat van Taiwan en riep de Amerikaanse ambassadeur in Beijing op het matje. Ook werd een verbod ingesteld op de invoer van verschillende voedingsproducten uit Taiwan.

TSMC won 0,6 procent. Volgens de krant The Washington Post heeft Pelosi woensdag een ontmoeting met Mark Liu, voorzitter van de Taiwanese chipfabrikant. Maandag waarschuwde Liu nog dat als China Taiwan binnenvalt er wereldwijde leveringsproblemen van met name chips ontstaan. Volgens hem kan China de fabrieken van TSMC niet zomaar draaiende houden.

Dienstensector

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,4 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,6 procent. Een dag eerder verloren de Chinese beurzen nog tot 3 procent door de oplopende spanningen tussen China en de VS over Taiwan. Uit cijfers van marktonderzoeker Caixin bleek daarnaast dat de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector in juli is gestegen tot het hoogste niveau sinds april vorig jaar. Het Chinese webwinkelconcern Alibaba, dat donderdag met kwartaalcijfers komt, steeg bijna 4 procent.

De Nikkei in Tokio won 0,4 procent. Het Japanse winkelconcern Fast Retailing, eigenaar van kledingketen Uniqlo, behoorde tot de sterkste stijgers met een winst van 1,5 procent. De grote techinvesteerder SoftBank klom 0,8 procent. De Kospi in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney bleef achter met een min van 0,4 procent.

Meer uit Financieel

Musk gaat voor financieringsronde van 1 miljard dollar voor xAI

NEW YORK (ANP) - Tesla-baas Elon Musk plant een financieringsronde die kan oplopen tot 1 miljard dollar (ongeveer 930 miljoen euro) voor xAI, de start-up die moet rivaliseren met OpenAI (bekend van ChatGTP) en Google. Dat blijkt uit gegevens van de Amerikaanse financiële waakhond SEC.

3 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI wil nieuwe hoofdkantoor in VS

SCOTTSDALE (ANP/BLOOMBERG) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) is van plan 324 miljoen dollar (300 miljoen euro) te investeren in een nieuw hoofdkantoor in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf wil vijfhonderd nieuwe mensen aannemen voor de nieuwe fabriek in Scottsdale, meldt Bloomberg. Het huidige hoofdkantoor is gevestigd in Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat.

6 uur geleden
Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

7 uur geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

7 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

8 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

10 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

11 uur geleden