Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Azië gemengd, weer hoofdrol voor vastgoedsector China

Beurzen Azië gemengd, weer hoofdrol voor vastgoedsector China

HONGKONG (ANP) - De aandelenbeurzen in Azië lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers zijn duidelijk op zoek naar richting, nu door de hoge inflatie en de ingrepen van centrale banken om die te bestrijden de vrees voor een recessie aan blijft houden. De problemen in de Chinese vastgoedsector blijven beleggers bezighouden. Vastgoedontwikkelaar Shimao verloor in Hongkong ruim 2 procent nadat het een aflossing op een obligatie van 1 miljard dollar had gemist.

Het is niet voor het eerst dat een vastgoedbedrijf in gebreke blijft bij het aflossen van een schuld. De vastgoedmarkt is getroffen door een afkoelende economie en een schuldencrisis die is ontstaan door een overheidsverbod voor bouwers om aanbetalingen te vragen voordat de bouw van een project begint. Projectontwikkelaars in China die in financiële moeilijkheden verkeren, accepteren sinds kort betalingen voor woningen in de vorm van watermeloenen, perziken, knoflook en andere landbouwproducten, schrijven staatsmedia.

De leidende index in Hongkong verloor in de vroege handel nog bijna 2 procent, maar maakte gedurende de sessie een deel van dat verlies goed. De Hang Seng-index noteerde rond 07.00 uur Nederlandse tijd 0,6 procent lager. De index was vrijdag nog gesloten. Op het vasteland van China bleven graadmeters bij de slotstanden van voor het weekend. De beurs in Shanghai noteerde 0,1 procent hoger.

De Zuid-Koreaanse Kospi stond 1,1 procent lager. In Japan noteerde de Nikkei 0,6 procent hoger. Ook in Australië stond een winst op de borden. De All Ordinaries steeg in Sydney 1,1 procent.

Later deze week worden nieuwe resultaten over de bedrijvigheid in de Chinese dienstensector bekendgemaakt. Ook staan de Zuid-Koreaanse inflatiegegevens op de agenda, net als een aantal rentebesluiten van centrale banken.

Meer uit Financieel

EU komt met nieuwe sancties die Russisch lng moeten raken

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het eens over nieuwe strafmaatregelen die onder meer de lucratieve Russische handel in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet raken. Het is het veertiende sanctiepakket sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden.

1 uur geleden
Zwitserland verlaagt rentetarief voor tweede keer op rij

ZÜRICH (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Zwitserse centrale bank heeft donderdag het rentetarief voor de tweede keer op rij verlaagd. Bij de vorige vergadering in maart werden de leenkosten in het land al voor de eerste keer sinds juni 2022 teruggeschroefd. De Swiss National Bank (SNB) was daarmee de eerste van de belangrijkste centrale banken ter wereld die de rente verlaagde.

1 uur geleden
Oproepen in Japan tot hogere prijzen voor toeristen om drukte

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - In Japan gaan er steeds meer stemmen op voor hogere prijzen van bijvoorbeeld tickets van bezienswaardigheden voor toeristen. Het Aziatische land ontvangt namelijk grote aantallen buitenlandse bezoekers wat heeft geleid tot klachten over drukte en ook ongepast gedrag. Door hogere prijzen zouden die bezoekersaantallen binnen de perken gehouden kunnen worden, terwijl de inkomsten uit toerisme op peil blijven.

1 uur geleden
ASMI en Van Lanschot bij stijgers op licht hoger Damrak

AMSTERDAM (ANP) - ASMI en Van Lanschot Kempen behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak. ASMI profiteerde van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog. ASMI werd ruim 4 procent hoger gezet en stond daarmee bovenaan in de AEX-index.

2 uur geleden
LTO waarschuwt voor giftige plant jakobskruiskruid

DEN HAAG (ANP) - Boeren waarschuwen voor het giftige jakobskruiskruid dat zich snel in Nederland verspreidt. Deze gele bloemen kunnen dodelijk zijn voor dieren zoals paarden en koeien, meldt LTO Noord. De landbouworganisatie roept lokale overheden op om maatregelen te nemen. Ook Rijkswaterstaat, ProRail en de waterschappen zijn aangeschreven.

2 uur geleden
Duitse regering stopt gesprekken over aankoop TenneT Duitsland

ARNHEM (ANP) - De Duitse regering is niet langer van plan de Duitse activiteiten van netbeheerder TenneT te kopen. Tussen Den Haag en Berlijn liepen lange tijd gesprekken voor zo'n deal die TenneT van de nodige miljarden moest voorzien voor de uitbreiding van het hoogspanningsnet in Nederland. Maar de Duitse regering heeft te veel begrotingsproblemen om TenneT Duitsland volledig over te kunnen nemen, maakte TenneT bekend.

3 uur geleden
Aandacht voor ASMI, Van Lanschot en Brits rentebesluit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar ASMI en Van Lanschot Kempen. ASMI zal mogelijk profiteren van een positief analistenrapport. De kenners van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schroefden hun aanbeveling voor het chipbedrijf op naar kopen. Volgens de analisten biedt de opkomst van kunstmatige intelligentie grote kansen voor de apparatuur van ASMI. Ook het koersdoel voor het aandeel ging flink omhoog.

3 uur geleden