Beurzen Azië gemengd na teleurstellend groeidoel China
TOKIO (ANP) - De aandelenbeurzen in de Aziatische regio lieten vrijdag een gemengd beeld zien. Een tegenvallende groeidoelstelling voor de Chinese economie in 2021 drukte het sentiment. Beleggers verwerkten ook de lagere slotstanden op Wall Street, waar de technologiegraadmeter Nasdaq de jaarwinst zag verdampen. Verder waren de markten in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.
De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 0,2 procent lager het weekeinde in op 28.864,32 punten. De techbedrijven bleven onder druk staan door de aanhoudende koersdalingen in de Amerikaanse techsector. De chipbedrijven Tokyo Electron en Advantest verloren tot ruim 2 procent. Techinvesteerder SoftBank daalde 0,5 procent. Toshiba klom daarentegen 6 procent. De Amerikaanse investeerder BlackRock en het Japanse financiële concern Mizuho Financial Group hebben hun belangen in het elektronicabedrijf uitgebreid tot meer dan 5 procent.
De beursgraadmeter in Shanghai en de Hang Seng-index in Hongkong noteerden tussentijds licht hoger. De Chinese premier Li Keqiang verklaarde bij de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres in Peking dat het land mikt op een economische groei van meer dan 6 procent in 2021. Analisten hadden echter gerekend op een groei van ruim 8 procent. China wist in het coronajaar 2020 als enige economische grootmacht te groeien.
De Chinese technologiebedrijven lieten een gemengd beeld zien, ondanks de koersverliezen bij Amerikaanse branchegenoten. Volgens premier Li Keqiang schroeft China de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) in de komende vijf jaar met meer 7 procent per jaar op. De investeringen moeten ervoor zorgen dat China op technologisch gebied minder afhankelijk wordt van het buitenland. Veel Chinese techbedrijven zijn door Washington op een zwarte lijst gezet vanwege te nauwe banden met het Chinese leger. Amerikaanse concerns mogen daardoor geen zaken doen met deze bedrijven.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken van de concurrentiekracht van de bankensector. Dit lijkt volgens financieel persbureau Bloomberg het nieuwste teken van een wereldwijde politieke verschuiving waarbij economische groei voorrang krijgt boven regelgeving.
46 minuten geledenPARIJS (ANP) - Gamesbedrijf Ubisoft heeft vrijdag op de beurs in Parijs meer dan 33 procent aan beurswaarde gewonnen. Beleggers reageerden enthousiast op een gerucht dat grote aandeelhouders van het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen overwegen het bedrijf helemaal over te nemen.
2 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Ryanair zich wel aan de regels houdt rond de verwerking van persoonsgegevens. Aanleiding zijn klachten van klanten die extra identiteitscontroles moesten ondergaan voor tickets die ze via externe boekingswebsites hadden gekocht.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
5 uur geleden