Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Azië dalen na signaal Fed op meer renteverhogingen

Beurzen Azië dalen na signaal Fed op meer renteverhogingen

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten donderdag overwegend verliezen zien. Beleggers verwerkten de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bank alles op alles zal zetten om de hoge inflatie de kop in te drukken en de rente met stevige stappen zal blijven verhogen.

De Fed gaf daarbij aan bereid te zijn om de economische groei af te remmen om de inflatie onder controle te krijgen. Eerder streefde de centrale bank naar een neutraal effect van de renteverhogingen op de economie.

De beurs in Shanghai hield het hoofd boven water en noteerde tussentijds 0,7 procent in de plus. De Chinese premier Li Keqiang waarschuwde dat de uitdagingen voor de Chinese economie momenteel groter zijn dan aan het begin van de coronapandemie in 2020. Economen gaven eerder al aan dat de op een na grootste economie hard wordt getroffen door het strikte coronabeleid van Beijing. De Chinese overheid beloofde daarnaast meer kredieten te verstrekken aan kleinere bedrijven om ze door de crisis te loodsen.

Chipbedrijven

De Kospi in Seoul daalde 0,3 procent. De Zuid-Koreaanse centrale bank verhoogde de rente met een kwart procentpunt tot 1,75 procent om de inflatie in te dammen. Het was het eerste rentebesluit onder de nieuwe gouverneur Rhee Chang-yong en de vijfde renteverhoging sinds afgelopen zomer. De centrale bank verhoogde daarbij de inflatieverwachting voor dit jaar en schroefde de groeiprognose voor de economie terug.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 0,3 procent lager de dag uit op 26.604,84 punten. De chipbedrijven stonden onder druk na de resultaten van de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het bedrijf kende een solide eerste kwartaal, maar gaf een tegenvallende verwachting af voor het huidige kwartaal. De Japanse maker van chipapparatuur Tokyo Electron en chiptester Advantest zakten tot 3 procent.

In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,6 procent. Webwinkelconcern Alibaba zakte ruim 2 procent voorafgaand aan de resultaten van het bedrijf die later op de dag naar buiten komen. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent. Qantas steeg dik 1 procent. De Australische luchtvaartmaatschappij kondigde aan de ticketprijzen te verhogen en minder vluchten uit te voeren vanwege de hoge brandstofprijzen.

Meer uit Financieel

ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

2 minuten geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

3 minuten geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

53 minuten geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

1 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

1 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

3 uur geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

3 uur geleden