Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurzen Azië dalen na signaal Fed op meer renteverhogingen

Beurzen Azië dalen na signaal Fed op meer renteverhogingen

HONGKONG (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen lieten donderdag overwegend verliezen zien. Beleggers verwerkten de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen blijkt dat de Amerikaanse centrale bank alles op alles zal zetten om de hoge inflatie de kop in te drukken en de rente met stevige stappen zal blijven verhogen.

De Fed gaf daarbij aan bereid te zijn om de economische groei af te remmen om de inflatie onder controle te krijgen. Eerder streefde de centrale bank naar een neutraal effect van de renteverhogingen op de economie.

De beurs in Shanghai hield het hoofd boven water en noteerde tussentijds 0,7 procent in de plus. De Chinese premier Li Keqiang waarschuwde dat de uitdagingen voor de Chinese economie momenteel groter zijn dan aan het begin van de coronapandemie in 2020. Economen gaven eerder al aan dat de op een na grootste economie hard wordt getroffen door het strikte coronabeleid van Beijing. De Chinese overheid beloofde daarnaast meer kredieten te verstrekken aan kleinere bedrijven om ze door de crisis te loodsen.

Chipbedrijven

De Kospi in Seoul daalde 0,3 procent. De Zuid-Koreaanse centrale bank verhoogde de rente met een kwart procentpunt tot 1,75 procent om de inflatie in te dammen. Het was het eerste rentebesluit onder de nieuwe gouverneur Rhee Chang-yong en de vijfde renteverhoging sinds afgelopen zomer. De centrale bank verhoogde daarbij de inflatieverwachting voor dit jaar en schroefde de groeiprognose voor de economie terug.

De toonaangevende Nikkei in Tokio ging 0,3 procent lager de dag uit op 26.604,84 punten. De chipbedrijven stonden onder druk na de resultaten van de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het bedrijf kende een solide eerste kwartaal, maar gaf een tegenvallende verwachting af voor het huidige kwartaal. De Japanse maker van chipapparatuur Tokyo Electron en chiptester Advantest zakten tot 3 procent.

In Hongkong daalde de Hang Seng-index 0,6 procent. Webwinkelconcern Alibaba zakte ruim 2 procent voorafgaand aan de resultaten van het bedrijf die later op de dag naar buiten komen. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent. Qantas steeg dik 1 procent. De Australische luchtvaartmaatschappij kondigde aan de ticketprijzen te verhogen en minder vluchten uit te voeren vanwege de hoge brandstofprijzen.

Meer uit Financieel

Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

25 minuten geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

1 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

2 uur geleden
Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.

3 uur geleden
Verkoopdaling Gillette-scheermesjes en Ariel-wasmiddel ten einde

CONNECTICUT (ANP) - Procter & Gamble (P&G) heeft de daling van de verkopen van zijn producten zoals Gillette en Ariel weten te stoppen. De was- en verzorgingsmiddelenfabrikant meldt bij de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers dat met name naar scheer- en wasmiddelproducten meer vraag was, ondanks hogere prijzen. Door een verkoopdaling van babyproducten zoals Pampers-luiers verkocht het Amerikaanse concern de afgelopen drie maanden net zo veel als aan het begin van vorig jaar.

3 uur geleden
Tesla laat gaspedalen van duizenden Cybertrucks vervangen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla roept bijna 3900 Cybertrucks terug om de gaspedalen te repareren of te vervangen. Wanneer er veel kracht wordt uitgeoefend op de pedalen, kunnen ze bekneld raken door de bekleding van het interieur. Ook kunnen de pedalen losraken, waardoor de elektrische auto onbedoeld versnelt.

3 uur geleden
Greenpeace vindt dat Unilever zich moet schamen

AMSTERDAM (ANP) - Milieuorganisatie Greenpeace heeft geen goed woord over voor de aangepaste doelstellingen van Unilever om het gebruik van nieuw plastic terug te dringen. In plaats van een halvering volgend jaar, zegt het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern achter Axe, Dove en Knorr te mikken op een vermindering met 30 procent in 2026. "Unilever zou zich vandaag moeten schamen", reageert Greenpeace op het nieuws.

3 uur geleden