Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursweek staat waarschijnlijk in teken van nieuwe coronavariant

Beursweek staat waarschijnlijk in teken van nieuwe coronavariant

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten in de nieuwe beursweek vooral scherp op de ontwikkelingen rond de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Vrijdag was er al grote onrust op de beurzen door die variant. De aandacht op de beursvloeren gaat verder onder meer uit naar het maandelijkse Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt.

De in Zuid-Afrika ontdekte Omikron-variant is mogelijk besmettelijker dan eerdere varianten, maar er is nog niet veel over bekend. Inmiddels is Omikron in meerdere landen vastgesteld, waaronder ook in Nederland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt deze variant "zorgelijk". Op de financiƫle markten speelt nu vooral de vraag in hoeverre de wereld opnieuw economisch ontwricht gaat worden.

Het nieuws over Omikron zorgde vrijdag al wereldwijd voor een schok op de aandelenbeurzen. De AEX-index in Amsterdam dook 3,2 procent, de belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,8 procent in en ook in New York was sprake van stevige verliezen.

OPEC

Vooral aandelen van bedrijven uit de reis- en toerismesector, evenals banken en oliebedrijven gingen hard omlaag. Dat laatste kwam omdat de olieprijzen flink daalden vanwege de vrees dat de vraag naar olie weer afneemt door nieuwe reisbeperkingen. Afhankelijk van hoe de kwestie zich ontwikkelt, zullen bepaalde aandelen komende dagen koersherstel laten zien of verder wegzakken.

De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken er intussen al over om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Op die manier zouden de olieproducerende landen de olieprijzen weer wat kunnen stutten. De OPEC houdt deze week ook een bijeenkomst, waarop mogelijk besluiten kunnen vallen.

Omzet van de detailhandel

Er staan in de nieuwe beursweek nauwelijks nog bedrijfsresultaten van grote bedrijven in de agenda. Wel krijgen beleggers weer veel macro-economische cijfers te verwerken. Zo staat er in Nederland een update over de omzet van de detailhandel op het programma, uit Duitsland komen nieuwe inflatiecijfers en er volgen wereldwijd diverse updates over de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector.

In de Verenigde Staten brengt de overheid nieuwe cijfers over de werkgelegenheid naar buiten. Die worden steevast goed in de gaten gehouden door beleggers, omdat de Amerikaanse centrale bank de gegevens ook gebruikt bij het uitstippelen van zijn monetaire beleid. De Federal Reserve is in november juist begonnen met de afbouw van steunmaatregelen voor de economie.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

SER Jongerenplatform wil dat kabinet positie jongeren verbetert

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet moet snel maatregelen nemen om de positie van jongeren te verbeteren, vindt het Jongerenplatform van de Sociaal-Economische Raad. Zo moet de toegang tot de woningmarkt verbeterd worden, moet de basisbeurs omhoog en moet er blijvende aandacht komen voor de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

1 uur geleden
Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

3 uur geleden
Landbouwexport boven de 100 miljard, geholpen door hogere prijzen

DEN HAAG (ANP) - De export van landbouwproducten is vorig jaar voor het eerst boven de 100 miljard euro uitgekomen. Volgens Wageningen University & Research (WUR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die gezamenlijk de afzet onderzochten, werd de toename vooral veroorzaakt door hogere prijzen en in mindere mate ook door hogere volumes. Op jaarbasis steeg de exportwaarde met 9,4 procent tot 104,7 miljard euro.

7 uur geleden
Netflix stelt teleur met groei nieuwe abonnees, aandeel keldert

LOS GATOS (AFN/RTR) - Streamingdienst Netflix heeft in het vierde kwartaal minder nieuwe abonnees binnengehaald dan analisten op Wall Street hadden verwacht. In het derde kwartaal had Netflix nog veel succes met de Zuid-Koreaanse thrillerserie Squid Game en het bedrijf kwam in de afgelopen periode met een hoop nieuwe series en films naar buiten. Op de beurs in New York ging het aandeel Netflix in de zogeheten handel nabeurs met wel 15 procent onderuit.

8 uur geleden
Wall Street sluit in het rood en zet forse verliesreeks door

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag weer in het rood gesloten, waarmee de flinke koersverliezen van deze week een vervolg kregen. Eerder op de dag waren juist nog plussen te zien, maar de zorgen over een snellere renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank om de hoge inflatie te beteugelen, staken opnieuw de kop op onder beleggers op Wall Street.

8 uur geleden
CNBC: Peloton pauzeert productie fitnessapparatuur om zwakke vraag

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse maker van fitnessapparatuur voor thuisgebruik Peloton Interactive gaat de productie van zijn dure hometrainers en loopbanden tijdelijk stilleggen vanwege een sterk gedaalde vraag. Dat meldde zakenzender CNBC op basis van interne documenten. Op Wall Street ging de koers van Peloton hard omlaag door het nieuws.

10 uur geleden
Vakbond reageert sceptisch op quarantainevoorstel supermarkten

AMSTERDAM (ANP) - De oproep om quarantaineregels voor supermarktmedewerkers te versoepelen zorgt voor scepsis bij vakbond FNV. Volgens de bond moeten werkgevers in de supermarktsector eerst meer doen om hun eigen medewerkers te beschermen.

12 uur geleden