Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursweek staat waarschijnlijk in teken van nieuwe coronavariant

Beursweek staat waarschijnlijk in teken van nieuwe coronavariant

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers letten in de nieuwe beursweek vooral scherp op de ontwikkelingen rond de nieuwe coronavariant uit zuidelijk Afrika. Vrijdag was er al grote onrust op de beurzen door die variant. De aandacht op de beursvloeren gaat verder onder meer uit naar het maandelijkse Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag naar buiten komt.

De in Zuid-Afrika ontdekte Omikron-variant is mogelijk besmettelijker dan eerdere varianten, maar er is nog niet veel over bekend. Inmiddels is Omikron in meerdere landen vastgesteld, waaronder ook in Nederland. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt deze variant "zorgelijk". Op de financiële markten speelt nu vooral de vraag in hoeverre de wereld opnieuw economisch ontwricht gaat worden.

Het nieuws over Omikron zorgde vrijdag al wereldwijd voor een schok op de aandelenbeurzen. De AEX-index in Amsterdam dook 3,2 procent, de belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,8 procent in en ook in New York was sprake van stevige verliezen.

OPEC

Vooral aandelen van bedrijven uit de reis- en toerismesector, evenals banken en oliebedrijven gingen hard omlaag. Dat laatste kwam omdat de olieprijzen flink daalden vanwege de vrees dat de vraag naar olie weer afneemt door nieuwe reisbeperkingen. Afhankelijk van hoe de kwestie zich ontwikkelt, zullen bepaalde aandelen komende dagen koersherstel laten zien of verder wegzakken.

De landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland denken er intussen al over om de voor januari geplande verruiming van de olieproductie niet meer te laten doorgaan, meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Op die manier zouden de olieproducerende landen de olieprijzen weer wat kunnen stutten. De OPEC houdt deze week ook een bijeenkomst, waarop mogelijk besluiten kunnen vallen.

Omzet van de detailhandel

Er staan in de nieuwe beursweek nauwelijks nog bedrijfsresultaten van grote bedrijven in de agenda. Wel krijgen beleggers weer veel macro-economische cijfers te verwerken. Zo staat er in Nederland een update over de omzet van de detailhandel op het programma, uit Duitsland komen nieuwe inflatiecijfers en er volgen wereldwijd diverse updates over de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector.

In de Verenigde Staten brengt de overheid nieuwe cijfers over de werkgelegenheid naar buiten. Die worden steevast goed in de gaten gehouden door beleggers, omdat de Amerikaanse centrale bank de gegevens ook gebruikt bij het uitstippelen van zijn monetaire beleid. De Federal Reserve is in november juist begonnen met de afbouw van steunmaatregelen voor de economie.

Meer uit Financieel

Voormalige Martinair-piloten sluiten cao-akkoord met KLM

AMSTERDAM (ANP) - Vakbond AVV en KLM hebben vrijdag een principe-akkoord gesloten voor een nieuwe cao voor de voormalige Martinair-piloten, meldt AVV zaterdagavond. De ongeveer 150 vrachtvliegers zien hun salaris dit jaar met 33 procent stijgen en krijgen een werkgelegenheidsbescherming tot april 2026. De stakingen die sinds 1 februari werden gehouden, zijn beëindigd.

3 uur geleden
Sky News: bedrijf wil mogelijk Britse tak The Body Shop overnemen

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse kledingverkoper Next heeft de bewindvoerders van de noodlijdende Britse tak van The Body Shop benaderd voor een mogelijke deal om een deel van de cosmeticaketen over te nemen. Dat zegt de Britse nieuwszender Sky News op basis van ingewijden. The Body Shop, bekend om zijn duurzame haar- en huidproducten, kondigde op 14 februari aan financiële experts in te schakelen. Die gaan proberen om delen van de Britse tak van het bedrijf te redden.

7 uur geleden
Eiffeltoren zondag weer open, was dagenlang dicht door staking

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Eiffeltoren gaat zondag weer open, omdat de vakbonden en de exploitant van het Parijse monument tot een akkoord zijn gekomen. Vijf dagen lang was de toeristische trekpleister gesloten door een staking.

9 uur geleden
Ford zet levering elektrische pick-uptrucks stop

DEARBORN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Autofabrikant Ford heeft de levering van zijn elektrische pick-uptruck F-150 Lightning stopgezet om een onbekend probleem met de voertuigen. Dat gebeurt enkele weken nadat het bedrijf had aangekondigd de productie van datzelfde model af te schalen in de Verenigde Staten door afnemende verkopen.

10 uur geleden
Rechter keurt miljardenboete cryptobeurs Binance goed

SEATTLE (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - Binance moet een boete betalen van meer dan 4,3 miljard dollar, omgerekend bijna 4 miljard euro, onder meer voor het overtreden van anti-witwasregels. Dat is het gevolg van de beslissing van een Amerikaanse rechter die een overeenkomst tussen Binance en de federale aanklagers heeft goedgekeurd.

11 uur geleden
Japan steekt nog eens ruim 4 miljard in fabriek chipmaker TSMC

KUMAMOTO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - De Japanse overheid steekt nog eens 732 miljard yen, omgerekend ruim 4 miljard euro, in de uitbreiding van een chipfabriek van TSMC. De Taiwanese chipfabrikant opende zaterdag zijn eerste Japanse fabriek in het zuiden van het land.

12 uur geleden
VAE steken tientallen miljarden in Egyptische toeristenhotspot

RAS AL-HIKMA (ANP/BELGA/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Arabische Emiraten steken 35 miljard dollar in Egypte, de grootste buitenlandse investering ooit in het land volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly. Omgerekend gaat het om ruim 32 miljard euro. Het geld wordt gestoken in de ontwikkeling van een nieuwe toeristische trekpleister aan de Middellandse Zee.

13 uur geleden