Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursweek met rentebesluit ECB en zorgen over gas Nord Stream

Beursweek met rentebesluit ECB en zorgen over gas Nord Stream

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers zal komende beursweek vooral uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en de toelichting van ECB-president Christine Lagarde. De ECB gaat de rente verder verhogen om zo de hoge inflatie tegen te gaan. Op de financiƫle markten wordt met spanning uitgekeken hoe groot die rentestap zal zijn.

Daarnaast worden de ontwikkelingen rond gaspijplijn Nord Stream 1 in de gaten gehouden. Het Russische staatsgasconcern Gazprom zei vrijdag de belangrijke leiding door de Oostzee naar Duitsland vanwege technische problemen langer dicht te houden. Duitsland komt op zijn beurt met een nieuw steunpakket van 65 miljard euro om huishoudens te helpen met de hoge kosten voor levensonderhoud.

Bij de vergadering in juli verhoogde de ECB de rente met een half procentpunt. Mogelijk zal de ECB nu de rente met driekwart procentpunt verhogen. Verschillende beleidsmakers van de centrale bank, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Joachim Nagel van de Bundesbank, hebben gepleit voor een sterkere renteverhoging tegen de hoge inflatie.

Inflatie

De inflatie in het eurogebied bedroeg in augustus het nieuwe recordniveau van 9,1 procent, aangejaagd door de aanhoudend hoge prijzen voor energie en levens- en genotmiddelen. De sterk stijgende consumentenprijzen zetten de koopkracht van huishoudens onder druk. Daardoor kan de economie schade oplopen omdat consumenten de hand meer op de knip gaan houden.

Op de beurzen is er vrees dat de renteverhogingen van de ECB en andere centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve een recessie kunnen veroorzaken. Die rentevrees zorgde vorige week nog voor forse onrust op de aandelenmarkten.

Prognoses

De ECB komt deze week ook met nieuwe prognoses voor de inflatie en economische groei. Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt definitieve cijfers over de economie van de eurozone in het tweede kwartaal. Ook komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuwe cijfers over de Nederlandse inflatie in augustus.

Vrijdag waren nog sterke koerswinsten te zien op de Europese beurzen, na een goed ontvangen Amerikaans banenrapport. De Amsterdamse AEX-index steeg 1,7 procent tot 678,57 punten. In Parijs, Londen en Frankfurt ging het om plussen tot 3,3 procent. Wall Street eindigde juist lager. Maandag zijn de beurzen in New York dicht vanwege Labor Day.

Meer uit Financieel

Warenhuisketen Macy's schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse warenhuisketen Macy's werd maandag op Wall Street in een klap bijna 20 procent meer waard na berichten dat het bedrijf wordt overgenomen. Volgens verschillende Amerikaanse media deed een groep investeerders een voorstel om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

1 uur geleden
Studie: Rotterdamse havenbedrijven gehinderd door nieuwe wetten

ROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven ervaren belemmeringen door nieuwe milieuwet- en regelgeving en een aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor komen de toekomstige resultaten onder zware druk te staan, is een van de conclusies van een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De Rotterdamse haven is het grootste haven- en industriecomplex van Europa.

2 uur geleden
Modeketen Zara trekt omstreden campagne in na ophef

ARTEIXO (ANP/RTR) - De Spaanse modewinkelketen Zara heeft een omstreden reclamecampagne teruggetrokken waarin mannequins ledematen misten. Dat gebeurde nadat pro-Palestijnse activisten hadden opgeroepen tot een boycot van het kledingconcern.

2 uur geleden
Faillissement dichtbij voor verpakkingsloze super Pieter Pot

ROTTERDAM (ANP) - De al tijden noodlijdende verpakkingsloze onlinesupermarkt Pieter Pot dreigt dinsdag failliet te worden verklaard. De onderneming meldt dat schuldeiser pensioenfonds BPFL het bankroet heeft aangevraagd, waar Pieter Pot het niet mee eens is. "We hadden gehoopt op een coulanceregeling omdat de weg naar herstel succesvol verloopt. Het is afwachten hoe de rechter dinsdag beslist", licht algemeen directeur Jouri Schoemaker toe.

3 uur geleden
Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

4 uur geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

5 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

7 uur geleden