Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Beursweek in teken van politieke onrust VS en steun ECB'

'Beursweek in teken van politieke onrust VS en steun ECB'

AMSTERDAM (ANP) - De nieuwe beursweek zal waarschijnlijk in het teken staan van de oplaaiende politieke spanningen in de Verenigde Staten. Rellen na de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd verspreiden zich over het hele land. Dat dreigt het herstel van de coronacrisis van de grootste economie ter wereld te ondermijnen. Verder kijken beleggers uit naar de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de week, waarvan meer stimulering wordt verwacht.

In zeker dertig Amerikaanse steden zijn gewelddadige protesten uitgebroken na de dood van Floyd door toedoen van een politieagent in Minneapolis. In Philadelphia raakten dertien agenten gewond toen ze optraden tegen brandstichtingen en plunderingen. In onder meer Los Angeles, Atlanta, Louisville, Columbus en Minneapolis, is een avondklok ingesteld. Ook doen acht staten een beroep op de nationale garde. Volgens marktkenners vormen de massale protesten een groot risico voor nieuwe uitbraken van het coronavirus.

De ECB komt donderdag naar verwachting met een uitbreiding van zijn opkoopprogramma voor obligaties. Dat kan meerdere vormen aannemen zoals een langere looptijd of een grotere omvang van het programma. Sommige marktpartijen speculeren dat rommelobligaties van bedrijven met lage kredietwaardigheid toegevoegd zullen worden aan het programma. De centrale bank komt daarnaast met nieuwe prognoses voor de economie en inflatie.

Banenrapport

Wat betreft macro-economische cijfers ligt het zwaartepunt aan het einde van de week. Op vrijdag komt het Amerikaanse banenrapport uit, waaruit duidelijk moet worden hoe hard de werkgelegenheid in mei is geraakt door de coronacrisis. Economen verwachten een werkloosheidspercentage van 19,6 procent. Verder staan definitieve cijfers over de bedrijvigheid in verschillende grote industrieën zoals de VS, de eurozone, China en Japan over de maand mei op de rol.

Afgelopen vrijdag sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 532,57 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 721,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 2,5 procent in. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 25.383,11 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omhoog naar 3044,31 punten en techbeurs Nasdaq won 1,3 procent tot 9489,87 punten.

De komende beursweek is verder in Duitsland wat korter dan gebruikelijk vanwege de tweede pinksterdag. Amsterdam, Parijs en Londen zijn wel de hele week open, net als Wall Street.

Meer uit Financieel

CBS: huizenprijzen 'stabiliseren' na maanden van prijsdaling

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen zijn in augustus voor de derde maand op rij licht gestegen, laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen lijken de huizenprijzen daarmee te "stabiliseren" na maanden van prijsdaling.

3 uur geleden
Wall Street opnieuw omlaag door rentezorgen beleggers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag opnieuw met rode cijfers gesloten. De rentezorgen bleven boven de markt hangen in de nasleep van het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank besloot toen om voor de tweede keer dit jaar een rentepauze te houden. Wel lieten de beleidsmakers van de Fed de deur open voor nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden en verwachten ze de rente volgend jaar minder snel te verlagen dan gehoopt.

5 uur geleden
Erdogan: met Israël werken aan gasprojecten in Middellandse Zee

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Turkije gaat samen met Israël werken aan projecten voor de ontdekking en winning van aardgas in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Dat zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan na een ontmoeting met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in New York. Dat gas kan volgens Erdogan ook geëxporteerd gaan worden naar Europa.

6 uur geleden
Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

7 uur geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

8 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

9 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

9 uur geleden