Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

Het banenrapport van de Amerikaanse overheid wordt elke maand nauwlettend in de gaten gehouden door beleggers. Dat komt omdat de situatie op de arbeidsmarkt een grote rol speelt in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als het slechter zou gaan met de arbeidsmarkt kan dat de Amerikaanse centrale bank bewegen om sneller de rente te gaan verlagen, iets wat beleggers graag willen. Maar Fed-baas Jerome Powell verklaarde afgelopen week in een speech in Atlanta dat het nog te vroeg is om te speculeren over een renteverlaging en dat de Fed de rente verder kan verhogen als dat nodig zou zijn.

Verder staan er nog verschillende macro-economische cijfers op de rol. Zo geven nieuwe gegevens over de winkelverkopen in de eurozone mogelijk richting aan de handel. Er zijn nauwelijks bedrijven die nog met hun resultaten naar buiten komen.

China en klimaattop

Von der Leyen is vanaf donderdag in China voor de eerste persoonlijke top van een Europees leider met de Chinese president Xi Jinping in vier jaar. Volgens kenners zou de bijeenkomst gezien kunnen worden als teken dat Beijing de betrekkingen met zijn belangrijkste handelspartners wil verbeteren.

Op de klimaattop in Dubai, die afgelopen week is begonnen, zijn er al meer dan 110 landen die een belofte steunen om hernieuwbare energie te verdriedubbelen in 2030. Het is de hoop van onder meer de Europese Unie en Nederland dat de top eindigt met een belofte van alle landen wereldwijd.

Hongkong

Intussen is het geweld tussen Hamas en Israël weer flink opgelaaid sinds het aflopen van de gevechtspauze vrijdagochtend. Hamas stelde zondag dat er in de afgelopen 24 uur zevenhonderd Palestijnen waren omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Maandag is er daarnaast ook nog een belangrijke rechtbankzitting in Hongkong, waarvoor beleggers aandacht zullen hebben. Het Chinese vastgoedconcern Evergrande krijgt dan een laatste kans om met een concreet herstructureringsvoorstel te komen om het bedrijf te redden. Lukt het niet om de rechter te overtuigen, dan zal er waarschijnlijk een bevel tot ontmanteling van het bedrijf uitgaan.

Meer uit Financieel

Bitcoin voor het eerst sinds eind 2021 boven 57.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is dinsdag voor het eerst sinds eind 2021 weer tot boven de 57.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld zette daarmee het herstel voort na de schandalen in de afgelopen jaren, zoals het omvallen van het grote handelsplatform FTX in 2022. De prijs van de bitcoin wordt gesteund door de sterke vraag van beleggers naar op de beurs verhandelde bitcoin-fondsen en verdere aankopen door MicroStrategy.

57 minuten geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
Recordaantal gasten in hotels, campings en vakantiehuisjes

DEN HAAG (ANP) - Het aantal gasten in Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes is vorig jaar naar een recordniveau gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ging het om 49,7 miljoen gasten, wat een stijging van ruim 8 procent is vergeleken met een jaar eerder.

7 uur geleden
Opmars bitcoin stuwt beurswaarde cryptobedrijven op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Cryptobedrijven met een notering op Wall Street hebben hun beurswaarde flink zien stijgen maandag. Zo steeg cryptobeurs Coinbase 16,8 procent en werden cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms respectievelijk 21,7 procent en 17 procent meer waard. De bedrijven profiteerden van een opmars van de bitcoin. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld steeg gedurende de handelsdag tot boven de 54.000 dollar.

9 uur geleden
EU-landen willen boer verder tegemoetkomen met soepelere subsidies

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet boeren nog verder tegemoetkomen, vinden de landbouwministers van de EU-landen. Ze dringen aan op het versoepelen van de voorwaarden voor landbouwsubsidies.

11 uur geleden
Microsoft kondigt samenwerking aan met Franse AI-start-up

REDMOND (ANP) - Techconcern Microsoft gaat een meerjarige samenwerking aan met de Franse start-up in kunstmatige intelligentie, Mistral AI. Dat meldt Microsoft op zijn website. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt het Amerikaanse bedrijf een klein belang in Mistral. De samenwerking tussen de twee bedrijven spitst zich toe op onder meer AI-onderzoek en -ontwikkeling.

12 uur geleden
Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

13 uur geleden