Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurswaakhond wil niet ingaan op verzoek geschorste Kroes

Beurswaakhond wil niet ingaan op verzoek geschorste Kroes

AMSTERDAM (ANP) - Beurswaakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil niets zeggen over het verzoek van de geschorste Ajax-directeur Alex Kroes om de aankoop van zijn aandelen in de club te onderzoeken. De raad van commissarissen van Ajax heeft Kroes geschorst omdat hij in de week voordat bekend werd dat hij werd aangesteld, 17.000 aandelen van Ajax kocht. De AFM wil omwille van de vertrouwelijkheid ook niet bevestigen of er contact is met Ajax over de schorsing.

"We kunnen niet ingaan op individuele onderzoeken vanwege toezichtvertrouwelijkheid", zegt een woordvoerster van de AFM. De club deed al op 15 maart een melding bij de AFM van een aandelenpakket van Kroes, valt te lezen in het meldingenregister van de AFM. Volgens de woordvoerster doen bedrijven zo'n melding als een bedrijf bijvoorbeeld "informatie heeft die zou kunnen leiden tot handel met voorwetenschap". "Maar het kan ook dat het een substantiële deelneming is. Iedereen die beschikt over 3 procent of meer van het geplaatste kapitaal van een beursgenoteerde onderneming moet dit melden aan de AFM."

Wie zich schuldig maakt aan marktmisbruik zoals het handelen met voorkennis, riskeert een geldboete of een dwangsom van de AFM. In het verleden zijn in Nederland ook beleggers veroordeeld voor de handel in voorkennis.

Handelen met voorkennis

Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie zegt op de hoogte te zijn van het artikel over Kroes. "Verder kunnen we er nog niks over zeggen."

Manipuleren van de markt is verboden, net als handelen met voorkennis. Volgens de definitie van de AFM is handel met voorkennis "het gebruiken van informatie die niet openbaar gemaakt is", staat op de website. "Als zulke informatie 'uitlekt' of niet onder alle beleggers wordt verspreid, kunnen beleggers met deze informatie hier hun voordeel mee doen. Daarbij kunnen andere beleggers worden benadeeld."

"Voor het vertrouwen van consumenten, beleggers en ondernemingen in de financiële markten is het belangrijk dat alle partijen integer handelen", schrijft de toezichthouder. De AFM controleert of de regels over marktmisbruik worden nageleefd.

Meer uit Financieel

Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

56 minuten geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

2 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

20 uur geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

20 uur geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

22 uur geleden
Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte" omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder is het zaterdag een van de drukste dagen van de zomerperiode.

1 dag geleden
Aantal sekswerkers in Duitsland blijft onder pre-coronaniveau

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het aantal geregistreerde sekswerkers in Duitsland neemt toe, maar blijft onder het niveau van voor de coronapandemie. Dat volgt uit cijfers die het Duitse statistiekbureau heeft vrijgegeven.

1 dag geleden