Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurswaakhond VS legt boetes op aan reeks Wall Street-firma's

Beurswaakhond VS legt boetes op aan reeks Wall Street-firma's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse toezichthouders hebben schikkingen getroffen met meer dan een dozijn banken na een uitgebreid onderzoek dat laat zien hoe financiële bedrijven wereldwijd er niet in slaagden de communicatie van werknemers via niet-geautoriseerde berichten-apps te controleren. Door de schikking van dinsdag van in totaal 1,1 miljard dollar komen de totale boetes in deze zaak op meer dan 2 miljard dollar uit.

Beurswaakhond SEC beboette grote banken als Barclays, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Credit Suisse, Goldman Sachs, UBS en Morgan Stanley. De Commodity Futures Trading Commission maakte in afzonderlijke verklaringen 710 miljoen dollar aan boetes bekend. Samen met de 200 miljoen dollar aan boetes die JPMorgan Chase in december kreeg opgelegd, komt het totaal op ruim 2 miljard dollar. Daarmee zijn het de hoogste boetes die ooit aan Amerikaanse banken zijn opgelegd wegens fouten in de boekhouding.

De aankondigingen van dinsdag zijn het slotstuk van maandenlange discussies tussen de toezichthouders en de banken. Morgan Stanley zei in juli dat het op het punt stond een schikking te treffen waarbij het een boete van 200 miljoen dollar zou betalen. Andere grote banken maakten ook bekend soortgelijke bedragen opzij te zetten, echter zonder de reden te specificeren.

WhatsApp

JPMorgan was tot nu toe de enige bank die een schikking trof met de toezichthouders, en was de eerste die de boetes meldde. Dat gebeurde in december. Zelfs directeuren en andere managementleden bij de grootste Amerikaanse bank hadden zich aan het toezicht onttrokken door diensten als WhatsApp of persoonlijke e-mailadressen te gebruiken voor werkgerelateerde communicatie, zeiden de toezichthouders destijds.

Financiële bedrijven zijn verplicht om de communicatie van medewerkers nauwlettend in de gaten te houden om ongepast gedrag op te merken. Dat systeem, dat al haperde door de wildgroei aan software voor mobiel berichtenverkeer zoals WhatsApp, kwam extra onder druk te staan toen financiële ondernemingen kort na het begin van de corona-uitbraak hun werknemers naar huis stuurden. De banken hebben hun fout toegegeven en beterschap beloofd.

Meer uit Financieel

Macron noemt Amerikaanse klimaatsubsidies 'superagressief'

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Op de eerste dag van zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten stak de Franse president Emmanuel Macron woensdag zijn mening over Amerikaanse klimaatsubsidies niet onder stoelen of banken. De Fransman stelde dat de Amerikanen zich met hun Inflation Reduction Act "superagressief" opstellen tegenover het Europese bedrijfsleven.

2 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

4 uur geleden
CBS: meer omzet uit zakelijke diensten, wel zorgen binnen sector

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven in de zakelijke dienstverlening zagen hun gemiddelde omzet in het derde kwartaal van dit jaar stijgen. In de beveiligingsbranche was daarbij sprake van een recordstijging. Wel daalde binnen de sector het ondernemersvertrouwen in het vierde kwartaal. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Auto en nieuwe badkamer voortaan afrekenen met Tikkie

AMSTERDAM (ANP) - Een Tikkie versturen voor een nieuwe auto of een complete renovatie van de badkamer. Vanaf donderdag kunnen zakelijke gebruikers betaalverzoeken doen aan klanten via een speciale app, 'Tikkie Zakelijk'.

5 uur geleden
Fed-preses Powell praat beurzen New York fors omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag na een voorzichtig begin met forse winsten de handel uitgegaan. Een speech van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zorgde voor meer optimisme bij beleggers. Hij gaf aan dat de Fed mogelijk al vanaf december de rente met minder grote stappen zal verhogen.

7 uur geleden
Fed steeds duidelijker over minder hevige renteverhogingen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Het wordt steeds waarschijnlijker dat de Federal Reserve het tempo van renteverhogingen verlaagt. In een speech zei voorzitter Jerome Powell andermaal dat de Fed de waarschijnlijk al vanaf december in minder grote stappen zal verhogen dan bij de afgelopen rentebesluiten.

7 uur geleden
Eurocommissaris: veel werk voor Twitter om EU-regels na te komen

BRUSSEL (ANP) - Twitter heeft nog "enorm veel werk" te verzetten om te voldoen aan regelgeving van de Europese Unie. Dat heeft Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) duidelijk gemaakt in een videogesprek met Elon Musk, die het socialmediabedrijf kocht en daar tijdelijk de baas van is.

8 uur geleden