Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurswaakhond VS legt boetes op aan reeks Wall Street-firma's

Beurswaakhond VS legt boetes op aan reeks Wall Street-firma's

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse toezichthouders hebben schikkingen getroffen met meer dan een dozijn banken na een uitgebreid onderzoek dat laat zien hoe financiële bedrijven wereldwijd er niet in slaagden de communicatie van werknemers via niet-geautoriseerde berichten-apps te controleren. Door de schikking van dinsdag van in totaal 1,1 miljard dollar komen de totale boetes in deze zaak op meer dan 2 miljard dollar uit.

Beurswaakhond SEC beboette grote banken als Barclays, Bank of America, Citigroup, Deutsche Bank, Credit Suisse, Goldman Sachs, UBS en Morgan Stanley. De Commodity Futures Trading Commission maakte in afzonderlijke verklaringen 710 miljoen dollar aan boetes bekend. Samen met de 200 miljoen dollar aan boetes die JPMorgan Chase in december kreeg opgelegd, komt het totaal op ruim 2 miljard dollar. Daarmee zijn het de hoogste boetes die ooit aan Amerikaanse banken zijn opgelegd wegens fouten in de boekhouding.

De aankondigingen van dinsdag zijn het slotstuk van maandenlange discussies tussen de toezichthouders en de banken. Morgan Stanley zei in juli dat het op het punt stond een schikking te treffen waarbij het een boete van 200 miljoen dollar zou betalen. Andere grote banken maakten ook bekend soortgelijke bedragen opzij te zetten, echter zonder de reden te specificeren.

WhatsApp

JPMorgan was tot nu toe de enige bank die een schikking trof met de toezichthouders, en was de eerste die de boetes meldde. Dat gebeurde in december. Zelfs directeuren en andere managementleden bij de grootste Amerikaanse bank hadden zich aan het toezicht onttrokken door diensten als WhatsApp of persoonlijke e-mailadressen te gebruiken voor werkgerelateerde communicatie, zeiden de toezichthouders destijds.

Financiële bedrijven zijn verplicht om de communicatie van medewerkers nauwlettend in de gaten te houden om ongepast gedrag op te merken. Dat systeem, dat al haperde door de wildgroei aan software voor mobiel berichtenverkeer zoals WhatsApp, kwam extra onder druk te staan toen financiële ondernemingen kort na het begin van de corona-uitbraak hun werknemers naar huis stuurden. De banken hebben hun fout toegegeven en beterschap beloofd.

Meer uit Financieel

Jeff Bezos investeert in bedrijf achter mensachtige AI-robot

SUNNYVALE (ANP) - Amazon-oprichter Jeff Bezos investeert tientallen miljoenen in een bedrijf dat mensachtige robots ontwikkelt die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) taken van ons moeten overnemen. Volgens persbureau Bloomberg, dat zich op ingewijden baseert, doet ook chipbedrijf Nvidia mee aan een nieuwe kapitaalinjectie in de start-up Figure AI.

1 uur geleden
Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

ORANJESTAD (ANP) - Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas heeft ten noordoosten van Aruba drie mogelijke gasvelden gevonden. De Arubaanse minister van Energie, Glenbert Croes, bevestigde vrijdag dat hij daarover is ingelicht. Een van de mogelijke gasvelden heeft de potentie heel groot te zijn, zei Croes.

3 uur geleden
Bosch schrapt 3500 banen bij divisie voor huishoudelijke apparaten

MÜNCHEN (AFN/DPA) - Het Duitse technologieconcern Bosch is van plan de komende drie jaar 3500 banen te schrappen bij zijn divisie voor huishoudelijke apparaten. Met die ingreep wil het bedrijf de kosten omlaag krijgen en de organisatie vereenvoudigen, laat een woordvoerster weten.

3 uur geleden
Chipbedrijven eindigen onderaan op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager gesloten, met chipbedrijven bij de sterkste dalers. Toeleverancier voor de chipindustrie Besi eindigde onderaan bij de hoofdfondsen. Ook ASML en ASMI daalden na een week waarin enthousiasme over kunstmatige intelligentie en de chipsector eerder juist voor flinke koerswinsten zorgden.

4 uur geleden
Duitsland mag vergroening ArcelorMittal met 1,3 miljard steunen

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie vindt het goed dat Duitsland 1,3 miljard euro steekt in een plan van staalconcern ArcelorMittal om een deel van de staalproductie in dat land te verduurzamen. In Nederland wil Tata Steel ook graag financiële hulp van de overheid voor de vergroening van zijn hoogovencomplex bij IJmuiden, maar onderhandelingen hierover lopen nog.

4 uur geleden
Nederlander op Britse sanctielijst om handel in Russische olie

LONDEN (ANP) - De Britse overheid heeft sancties opgelegd aan de Nederlandse oliehandelaar Niels Troost, omdat hij zou hebben geholpen bij het omzeilen van boycotmaatregelen tegen Russische olie. Zijn bedrijf Paramount Energy & Commodities maakte "onbelemmerde handel in Russische olie mogelijk buiten het bereik van sancties van het Verenigd Koninkrijk en de G7", maakte het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

6 uur geleden
Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

STEENDEREN (ANP) - Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. "De klanten die het betreft, hebben we hierover geïnformeerd", meldt het bedrijf. Het gaat om horeca-afnemers, licht Aviko toe.

6 uur geleden