Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandelsbedrijf wil donatie terug van Sywert van Lienden

Beurshandelsbedrijf wil donatie terug van Sywert van Lienden

AMSTERDAM (ANP) - Beurshandelsbedrijf IMC wil een donatie terug die in 2020 is gedaan aan de mondkapjesstichting van Sywert van Lienden, zo bevestigt een woordvoerder dinsdag na berichtgeving van de Volkskrant. Het gaat om een bedrag van 200.000 euro dat is gedoneerd aan Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA).

IMC laat weten dat het, net als Randstad en Coolblue, gedupeerd is door de stichting en daarom de donatie wil terugvorderen. "Afhankelijk van de uitkomst van deze vordering zullen wij besluiten welke vervolgstappen wij zullen nemen. Tot die tijd doen wij verder geen uitspraken." De donatie is gedaan door Stichting IMC Goede Doel, dat is verbonden aan het beurshandelsbedrijf.

Van Lienden laat aan De Volkskrant weten dat hij nooit persoonlijk betrokken is geweest bij de donatie, maar dat het wel altijd het plan was om het geld "in samenspraak" terug te storten of te doneren aan een ander goed doel. Tegenover het ANP wil hij niet reageren op de kwestie.

Strafrechtelijk onderzoek

Van Lienden en de andere bestuurders Bernd Damme en Camille van Gestel richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een heimelijk opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro's hebben verdiend. Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder al in een civiele procedure dat het onderscheid tussen SHA en de commerciële bv niet helder was. Van Lienden en Damme werden daarop door de rechter ontslagen als bestuurders, Van Gestel stapte eerder al uit eigen beweging op.

Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. Randstad en Coolblue deden eerder aangifte omdat zij belangeloos SHA hielpen, in de veronderstelling dat het ging om een non-profitinitiatief. De voormalig bestuurders van SHA worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.

Meer uit Binnenland

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

1 minuut geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

2 minuten geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

57 minuten geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

3 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

10 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

10 uur geleden