Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken van kwartaalcijfers KPN, Besi en Signify

Beurshandel in teken van kwartaalcijfers KPN, Besi en Signify

AMSTERDAM (ANP) - Op het Damrak staat de beurshandel vrijdag onder meer in het teken van de kwartaalresultaten van de AEX-bedrijven KPN, Besi en Signify. Ook grote Europese bedrijven als AstraZeneca, BNP Paribas en Barclays gaven een kijkje in de boeken. Daarnaast wordt uitgekeken naar de economische groei van de eurozone in het eerste kwartaal.

De Amsterdamse AEX-index koerst op basis van de openingsindicatoren af op een licht lager begin van de laatste dag van april. De andere Europese beursgraadmeters lijken eveneens met kleine koersuitslagen te openen. De belangrijkste aandelenmarkten in de Aziatische regio lieten vrijdag verliezen zien, ondanks de hogere slotstanden op Wall Street.

KPN zag in het eerste kwartaal zijn klantenbestand groeien. Zo kwamen er meer klanten voor vast internet door de aanleg van het glasvezelnetwerk in veel meer gebieden in Nederland. Ook wist het bedrijf meer zakelijke klanten aan zich te binden. Het concern behaalde minder omzet maar zag de winst stijgen, mede dankzij kostenbesparingen.

Besi

Besi schroefde zijn productie in het eerste kwartaal flink op om aan de sterk toegenomen vraag van klanten te voldoen. De toeleverancier aan de chipindustrie profiteerde van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort. Besi maakt zelf geen chips, maar machines waarmee chips worden verpakt en bewerkt.

Signify wist de omzet afgelopen kwartaal op te voeren en boekte ook meer winst. Het verlichtingsbedrijf ziet signalen van economisch herstel, maar kampte wel met materiaaltekorten. Door de coronapandemie stond de wereldwijde leveringsketen onder druk. Dat zal ook in het tweede kwartaal invloed hebben, en in mindere mate in de tweede helft van het jaar.

Corbion

Ook Corbion kwam met cijfers. Het speciaalchemiebedrijf kende volgens topman Olivier Rigaud een sterke start van het jaar. Ook verwacht hij dat de autonome groei van de drie divisies van het bedrijf dit jaar sterk blijft. Naast Corbion openden ook detacheerder Brunel, vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen en biotechnoloog Vivoryon Therapeutics de boeken.

Het Zwitserse levensmiddelenconcern Nestlé neemt een deel van vitamine- en supplementenmaker The Bountiful Company over voor omgerekend zo'n 4,7 miljard euro. Nestlé heeft al een eigen vitaminen- en supplemententak en vindt de overgenomen merken daar een goede aanvulling op.

De euro was 1,2115 dollar waard, tegenover 1,2109 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 64,43 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder op 68,08 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Toch geen nabetaling van FrieslandCampina voor Thaise klant

BANGKOK (ANP) - FrieslandCampina hoeft een klant in Thailand toch geen nabetaling te doen van omgerekend 58 miljoen euro. Dat heeft het gerechtshof voor Handelszaken in Thailand geoordeeld. Een lagere rechter oordeelde twee jaar geleden dat het zuivelconcern vermeende schade van die klant wel moest vergoeden. Maar daartegen ging FrieslandCampina in beroep.

16 minuten geleden
Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

1 uur geleden
Geldmaat: klanten Rabobank en ING kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank en ING kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

1 uur geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

1 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

3 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

5 uur geleden