Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun.

De Fed koopt nu maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 100 miljard euro, aan schuldpapier op om zo de economie te stimuleren en de impact van de coronacrisis tegen te gaan. Maar nu de economie sterk herstelt neemt de roep om afbouw van de steun toe.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Nikkei in Tokio eindigde woensdag 0,7 procent lager na het besluit van de Japanse centrale bank om het monetaire beleid ongewijzigd te laten.

Evergrande

Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond de door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande in de gaten. Het bedrijf liet weten een akkoord te hebben bereikt met binnenlandse houders van obligaties. Daarmee voorkomt het concern voor nu dat het in gebreke blijft met bepaalde rentebetalingen. De vrees dat de Chinese vastgoedreus zou omvallen zorgde aan het begin van de week voor onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. In Hongkong, waar het aandeel Evergrande een notering heeft, kon nog niet worden gereageerd op het nieuws aangezien de markt gesloten bleef vanwege een feestdag.

In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een korte vakantieperiode, noteerde de hoofdindex licht hoger. De Chinese centrale bank pompte aanzienlijk meer geld in de markten via het opkopen van kortlopende obligaties van commerciële kredietverstrekkers zodat banken meer kapitaal achter de hand hebben om schokken op te vangen. Beijing heeft laten doorschemeren geen directe hulp te willen verlenen aan het wankele vastgoedconcern Evergrande, maar wel zal optreden om een domino-effect door het omvallen van Evergrande te voorkomen.

De euro was 1,1722 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 71,43 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent meer, op 75,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zweedse metaalbond daagt Tesla voor rechter

STOCKHOLM (ANP/AFP/BELGA) - De Zweedse metaalvakbond IF Metall begint een rechtszaak tegen Tesla, omdat het Amerikaanse autoconcern geen informatie wil prijsgeven over zijn financiële toestand. Tesla-personeel voert al maanden actie in Zweden wat inmiddels is uitgegroeid tot een groter conflict.

19 minuten geleden
Airbus keldert op beurs Parijs na verlagen leveringsdoelstelling

AMSTERDAM (ANP) - Airbus is dinsdag gekelderd op de beurs van Parijs. De Europese vliegtuigfabrikant heeft zijn doelstelling voor de leveringen van vliegtuigen verlaagd door aanhoudende problemen in de toeleveringsketen. Ook stelde Airbus de winstverwachting om die reden bij. Het aandeel verloor 9,4 procent.

33 minuten geleden
Ticketprijzen Lufthansa verder omhoog door milieuheffing

FRANKFURT (ANP/RTR) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa gaat vliegtickets tot 72 euro duurder maken met een milieutoeslag. Eerder maakte Air France-KLM zijn tickets al duurder vanwege het milieu. Luchtvaartmaatschappijen worstelen om de kosten van nieuwe EU-regels voor het verminderen van uitstoot te dekken.

1 uur geleden
Woonbond: senaat kiest met aannemen huurwet terecht voor huurder

AMSTERDAM (ANP) - De Eerste Kamer stelt het belang van huurders en woningzoekenden terecht boven dat van verhuurders door de wet aan te nemen die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet brengen. Dit vindt de Woonbond, de belangenbehartiger voor huurders.

2 uur geleden
LTO: problemen spinazieteelt voorlopig niet verholpen

DEN HAAG (ANP) - De problemen met de spinazieteelt in Nederland zijn voorlopig niet opgelost, waardoor veel spinazieschappen in de supermarkten leeg blijven. "We hebben een paar dagen mooi weer, maar binnenkort staat er gewoon weer elke dag regen op de planning. Dus onze verwachting is dat de problemen de komende tijd nog zeker niet voorbij zijn", zegt Evelien Drenth, sectorspecialist akkerbouw bij LTO Nederland.

2 uur geleden
AI-chipbedrijf Nvidia herstelt op Wall Street na koersval

NEW YORK (ANP) - De beurskoers van Nvidia wist zich dinsdag wat te herstellen op de aandelenbeurzen in New York. De verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) kelderde in de laatste drie handelsdagen zo'n 13 procent en zag daarmee ongeveer 430 miljard dollar (ruim 400 miljard euro) aan marktwaarde verdampen. Vorige week was Nvidia nog kortstondig het waardevolste bedrijf ter wereld door de hoge verwachtingen rond de toekomst van AI.

2 uur geleden
Ford roept ruim half miljoen F-150 pick-uptrucks terug in VS

NEW YORK (ANP/DPA) - Autoproducent Ford Motor roept in de Verenigde Staten meer dan een half miljoen F-150 pick-uptrucks terug vanwege een computerprobleem. Door dit euvel kan de auto onverwacht uit zichzelf terugschakelen naar de eerste versnelling. Dit kan ertoe leiden dat een bestuurder de controle over het voertuig verliest, met mogelijk een ongeluk als gevolg, waarschuwt de National Highway Traffic Safety Administration.

2 uur geleden