Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun.

De Fed koopt nu maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 100 miljard euro, aan schuldpapier op om zo de economie te stimuleren en de impact van de coronacrisis tegen te gaan. Maar nu de economie sterk herstelt neemt de roep om afbouw van de steun toe.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Nikkei in Tokio eindigde woensdag 0,7 procent lager na het besluit van de Japanse centrale bank om het monetaire beleid ongewijzigd te laten.

Evergrande

Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond de door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande in de gaten. Het bedrijf liet weten een akkoord te hebben bereikt met binnenlandse houders van obligaties. Daarmee voorkomt het concern voor nu dat het in gebreke blijft met bepaalde rentebetalingen. De vrees dat de Chinese vastgoedreus zou omvallen zorgde aan het begin van de week voor onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. In Hongkong, waar het aandeel Evergrande een notering heeft, kon nog niet worden gereageerd op het nieuws aangezien de markt gesloten bleef vanwege een feestdag.

In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een korte vakantieperiode, noteerde de hoofdindex licht hoger. De Chinese centrale bank pompte aanzienlijk meer geld in de markten via het opkopen van kortlopende obligaties van commerciële kredietverstrekkers zodat banken meer kapitaal achter de hand hebben om schokken op te vangen. Beijing heeft laten doorschemeren geen directe hulp te willen verlenen aan het wankele vastgoedconcern Evergrande, maar wel zal optreden om een domino-effect door het omvallen van Evergrande te voorkomen.

De euro was 1,1722 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 71,43 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent meer, op 75,31 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Oprichter FTX kan slechts 'speculeren' over miljarden van klanten

NASSAU (ANP/RTR) - De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, weet naar eigen zeggen niet precies waar miljarden dollars van klanten zijn gebleven. In een interview met The Wall Street Journal zegt Bankman-Fried dat tegoeden van klanten in de begindagen van het handelsplatform werden gestald bij de eveneens door hem opgerichte cryptobelegger Alameda Research, omdat FTX zelf geen bankrekening had. Veel van dat geld is nu kwijt. Het is mogelijk gebruikt voor risicovolle beleggingen.

7 minuten geleden
Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

WENEN (ANP) - De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten zou dat goed nieuws zijn voor Nederlandse automobilisten die benzine tanken. Extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.

4 uur geleden
Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

WENEN (ANP) - De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten zou dat goed nieuws zijn voor Nederlandse automobilisten die benzine tanken. Extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.

7 uur geleden
WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

NEW YORK (ANP) - Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldt op basis van ingewijden dat versneld wordt gewerkt aan een plan om minder afhankelijk te worden van China. Daarbij wordt gekeken naar verhuizingen naar bijvoorbeeld India en Vietnam.

19 uur geleden
Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland "zal niet akkoord gaan" met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden het Kremlin zaterdag in een verklaring. Daarbij wordt nog gekeken naar een passende reactie op de prijsafspraken.

19 uur geleden
EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

BRUSSEL (ANP/DPA) - Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

19 uur geleden
NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

KIEV (ANP/BLOOMBERG) - Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd. Dat komt naar voren uit onderzoek dat gebruik maakt van satellietbeelden van ruimtevaartorganisatie NASA, die een speciaal programma heeft gericht op voedselzekerheid en landbouw.

20 uur geleden