Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

Beurshandel in teken rentebesluit Federal Reserve

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken woensdag vooral naar de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken. De markten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank meer details zal geven over het begin van de afbouw van de coronasteunmaatregelen. De lager dan verwachte inflatie in augustus biedt de Fed mogelijk wat speelruimte om nog even te wachten met het terugdraaien van de coronasteun.

De Fed koopt nu maandelijks voor 120 miljard dollar, omgerekend ruim 100 miljard euro, aan schuldpapier op om zo de economie te stimuleren en de impact van de coronacrisis tegen te gaan. Maar nu de economie sterk herstelt neemt de roep om afbouw van de steun toe.

De AEX-index op Beursplein 5 lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de Fed-dag. Ook de andere Europese beurzen zullen naar verwachting met kleine plussen openen. De Nikkei in Tokio eindigde woensdag 0,7 procent lager na het besluit van de Japanse centrale bank om het monetaire beleid ongewijzigd te laten.

Evergrande

Beleggers houden ook de ontwikkelingen rond de door schulden geplaagde Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande in de gaten. Het bedrijf liet weten een akkoord te hebben bereikt met binnenlandse houders van obligaties. Daarmee voorkomt het concern voor nu dat het in gebreke blijft met bepaalde rentebetalingen. De vrees dat de Chinese vastgoedreus zou omvallen zorgde aan het begin van de week voor onrust op de wereldwijde aandelenmarkten. In Hongkong, waar het aandeel Evergrande een notering heeft, kon nog niet worden gereageerd op het nieuws aangezien de markt gesloten bleef vanwege een feestdag.

In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een korte vakantieperiode, noteerde de hoofdindex licht hoger. De Chinese centrale bank pompte aanzienlijk meer geld in de markten via het opkopen van kortlopende obligaties van commerciële kredietverstrekkers zodat banken meer kapitaal achter de hand hebben om schokken op te vangen. Beijing heeft laten doorschemeren geen directe hulp te willen verlenen aan het wankele vastgoedconcern Evergrande, maar wel zal optreden om een domino-effect door het omvallen van Evergrande te voorkomen.

De euro was 1,1722 dollar waard, tegen 1,1724 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,3 procent tot 71,43 dollar. Brentolie kostte ook 1,3 procent meer, op 75,31 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Kwartaalomzet moederbedrijf Makro hoger dan voor coronacrisis

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse groothandelaar Metro, moederbedrijf van Nederlandse Makro-winkels, heeft in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van de versoepeling van veel coronamaatregelen in Europa. De omzet steeg op jaarbasis met bijna een tiende en was volgens Metro hoger dan in dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

9 minuten geleden
Megaoperatie in pinland om nieuwe techniek bankpasjes

AMSTERDAM (ANP) - Alle betaalpasjes in Nederland zullen vanaf midden 2023 worden vervangen. De bekende Maestro- en V Pay-logo's verdwijnen dan, want betaalbedrijven Mastercard en Visa komen beide met nieuwe technologie. Daardoor zullen betaalpassen meer op creditcards gaan lijken en ook beter te gebruiken zijn bij onlinebetalingen. Om dat mogelijk te maken moeten komend jaar alle betaalautomaten in bijvoorbeeld winkels en de horeca worden aangepast of vervangen.

1 uur geleden
Bloomberg: PayPal wil plaatjessite Pinterest kopen

SAN JOSE (ANP) - Betalingsbedrijf PayPal overweegt uit te breiden naar social media met een overname van Pinterest, dat vooral bekendstaat als digitaal prikbord voor afbeeldingen. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de bedrijven gesprekken voeren over een mogelijke samenvoeging. PayPal zou daarbij 70 dollar per Pinterest-aandeel bieden, waarmee het internetbedrijf 45 miljard dollar (38,6 miljard euro) waard zou zijn.

1 uur geleden
AEX stijgt verder ondanks verliesbeurten ASML en AkzoNobel

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag opnieuw hoger gesloten. De belangrijkste beursgraadmeter pakte die winst ondanks een stevige koersdaling van ASML. De producent van chipmachines had een recordkwartaal, maar begint ook last te krijgen van materiaaltekorten. Verffabrikant AkzoNobel gaf ook een kwartaalupdate en werd vervolgens lager gezet.

1 uur geleden
Overnamedeal voor vastgoedonderdeel Evergrande afgeketst

BEIJING (ANP) - De overname van de vastgoedbeheertak van het in zwaar weer verkerende Chinese vastgoedbedrijf Evergrande is afgeketst. Evergrande besloot zelf de gesprekken te beëindigen omdat het bedrijf twijfelde of branchegenoot Hopson Development wel aan alle voorwaarden had voldaan om een bod te doen, meldt Evergrande in een verklaring. Eerder waren er al geruchten dat de gesprekken stillagen omdat de Chinese provincie Guangdong de overname niet zou steunen.

3 uur geleden
Bitcoin breekt record uit april

AMSTERDAM (ANP) - De bitcoin is tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Volgens data van financieel persbureau Bloomberg steeg de cryptomunt woensdagmiddag rond 16.00 uur 2,8 procent tot een waarde van ruim 66.000 dollar (56.670 euro). Dat is ruimschoots boven het vorige record uit april.

3 uur geleden
Beleggers op Wall Street nemen adempauze

NEW YORK (ANP/RTR) - De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag bij de start van de handelsdag kleine stijgingen laten zien. Na vijf sessies met overwegend winst op rij namen beurshandelaren wat gas terug. Videostreamingdienst Netflix werd lager gezet na een kwartaalupdate, terwijl beleggers ook uitkijken naar de cijfers van Tesla. De maker van elektrische auto's opent na het slot van de handel op Wall Street de boeken.

4 uur geleden