Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beursdag in teken van bedrijfsresultaten en macrocijfers

Beursdag in teken van bedrijfsresultaten en macrocijfers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs verwerken vrijdag een stroom van macrocijfers uit China, waaronder een recordgroei van de op een na grootste economie ter wereld. Daarnaast kwamen bedrijven als autofabrikant Daimler, cosmeticaconcern L'Oréal en maaltijdbezorger HelloFresh met handelsberichten. Ook verwerken de Europese markten nog de nieuwe recordstanden op Wall Street, waar de Dow-Jonesindex voor het eerst boven de 34.000 punten sloot.

De openingsindicatoren wijzen op een licht hoger begin voor de Amsterdamse AEX-index. De andere Europese beursgraadmeters lijken eveneens met kleine winsten te openen. De aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen vrijdag overwegend vooruit.

De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 18,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, waarin de coronapandemie begon. Het is de sterkste groei sinds het bijhouden van de gegevens in 1992. Analisten hadden echter gerekend op een groei van 19 procent. Economen verwachten dat de groei later dit jaar zal afzwakken, maar dat China met gemak zijn groeidoel van meer dan 6 procent zal behalen. Daarnaast nam de Chinese industriële productie in maart minder sterk toe dan verwacht, terwijl de winkelverkopen hoger uitvielen.

Daimler

In Frankfurt liet Daimler weten in het eerste kwartaal veel beter te hebben gepresteerd dan verwacht. De eigenaar van Mercedes deed vooral goede zaken in China. Ook het Franse cosmeticaconcern L'Oréal profiteerde van een sterke Chinese vraag en boekte meer omzet in het eerste kwartaal. De Duitse maaltijdbezorger HelloFresh verhoogde zijn verwachtingen voor het gehele jaar na sterke resultaten in het afgelopen kwartaal.

Op het Damrak kwam Beter Bed met cijfers. De beddenverkoper zag de omzet afgelopen kwartaal met meer dan 10 procent dalen. Het in Amsterdam genoteerde telecombedrijf Veon meldde dat mede-bestuursvoorzitter Sergi Herrero per 30 juni dit jaar vertrekt. Hij blijft wel een adviserende rol houden bij het bedrijf. Herrero stond samen met Kaan Terzioglu aan het roer bij Veon. Terzioglu zal het bedrijf nu alleen gaan leiden. Verder kondigde ING nog een paar veranderingen aan in het bestuur. Zo is er een technologiedirecteur benoemd. De aandelen van supermarktbedrijf Ahold Delhaize en telecomconcern KPN noteren ex dividend.

Slot

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend in het groen. De AEX-index klom 0,2 procent tot 713,80 punten, terwijl de MidKap 0,8 procent verloor tot 1036,42 punten. Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent. Wall Street ging stevig vooruit. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 34.036,05 punten. De brede S&P 500 klom 1,1 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1,3 procent.

De euro was 1,1968 dollar waard, tegen 1,1962 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,6 procent tot 63,81 dollar. Brentolie kostte ook 0,6 procent meer op 67,33 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV wil 'hand reiken' aan tegenstanders

UTRECHT (ANP) - CNV wil zich meer op verbinding richten in plaats van conflicten. De op een na grootste vakbond van Nederland denkt dat dit helpt grote problemen op te lossen in tijden van maatschappelijke polarisatie.

6 minuten geleden
Overeenstemming bereikt met NS over deel nieuwe cao, meldt FNV

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV en NS hebben overeenstemming bereikt over een deel van een nieuwe cao, meldt FNV. De vakbond en NS zijn het onder meer eens geworden over een 1 procent hoger loon voor sommige werknemers en dat zij vanaf 1 januari volgend jaar nog eens 1 procent meer verdienen. Ook krijgen bepaalde medewerkers een eenmalige bonus, die kan oplopen tot 700 euro bruto.

20 minuten geleden
Winst voor Nikkei, beurzen in Hongkong en Sydney dicht

TOKIO (ANP) - De Nikkei-index in Tokio ging vrijdag omhoog, geholpen door de recordstanden op Wall Street een dag eerder. In onder meer Hongkong, Sydney en Singapore wordt op Goede Vrijdag niet gehandeld. Ook de beurzen in Europa en New York blijven dicht. Er komt nog wel een belangrijk cijfer over de Amerikaanse inflatie.

32 minuten geleden
Producentenprijzen opnieuw gedaald in februari

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse producentenprijzen zijn in februari met gemiddeld 1,8 procent gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee was sprake van opnieuw een daling van de afzetprijzen in de industrie, want in januari ging het om een afname met 3 procent.

1 uur geleden
Vergrijzing bij bedrijfsleiders in landbouw neemt toe

DEN HAAG (ANP) - De landbouw is de afgelopen tien jaar vergrijsd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer mensen die in 2023 aan het hoofd van een landbouwbedrijf stonden, hadden de pensioenleeftijd al bereikt vergeleken met 2013.

8 uur geleden
Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

NEW YORK (ANP) - Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek. Daarmee kunnen beleggers even pauze nemen, want op Goede Vrijdag houdt Wall Street de deuren dicht. Op maandag, tweede paasdag, wordt wel gehandeld op de Amerikaanse beurzen.

10 uur geleden
Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

14 uur geleden