Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs Londen licht omhoog na verkiezingswinst Labour

Beurs Londen licht omhoog na verkiezingswinst Labour

LONDEN (ANP) - De aandelenbeurs in Londen is vrijdag licht hoger geopend, na de enorme winst van Labour bij de Britse parlementsverkiezingen. De partij van leider Keir Starmer heeft volgens exitpolls de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk met overmacht gewonnen. De overwinning van Labour was al verwacht op de financiële markten.

Labour heeft volgens de polls 410 van de 650 zetels in het Britse parlement. Op ruime afstand volgt de Conservatieve Partij van Rishi Sunak met 131 zetels. Starmer wordt nu de eerste Labour-premier sinds 2010. Hij heeft het aanjagen van de economische groei tot speerpunt gemaakt in zijn verkiezingscampagne en ook gezegd de banden met de Europese Unie aan te willen halen.

De FTSE in Londen noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger. In Amsterdam steeg de AEX-index 0,5 procent tot 939,66 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 878,73 punten. In Parijs en Frankfurt klommen de hoofdgraadmeters tot 0,4 procent.

Onafhankelijkheidsdag

Later op de dag komt ook het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Op Wall Street zal de handel worden hervat. Op donderdag waren de Amerikaanse beurzen dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

Op de beurs in Amsterdam stonden de chipbedrijven ASML, ASMI en Besi bij de winnaars met koerswinsten tot 1,4 procent. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal omhoog schieten door de grote vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI). De koers van chipmachinemaker ASML bereikte zelfs een recordniveau.

Shell

Shell werd 0,2 procent duurder na een voorlopige update over de resultaten in het tweede kwartaal. Volgens het olie- en gasconcern liggen de resultaten bij de gashandel in lijn met vorig jaar, maar zijn ze wel lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar door seizoenseffecten. Ook doet Shell afschrijvingen op bezittingen in Rotterdam en Singapore.

De euro noteerde vrijdagochtend op 1,0821 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 83,96 dollar. Brentolie zakte 0,1 procent tot 87,37 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden