Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Beurs in Parijs daalt na Franse verkiezingsuitslag

Beurs in Parijs daalt na Franse verkiezingsuitslag

PARIJS (ANP) - De aandelenbeurs in Parijs is maandag lager geopend. Beleggers reageerden op de uitslag van de Franse parlementsverkiezingen. De tweede verkiezingsronde is verrassend uitgemond in een zege voor het linkse blok Nieuw Volksfront. Het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen is de derde partij geworden, na de centrumalliantie Ensemble van de Franse president Emmanuel Macron.

Geen van de partijen heeft een absolute meerderheid in het Franse Lagerhuis, de Nationale Vergadering, behaald die nodig is om te regeren. Het is daarom onduidelijk hoe Frankrijk, dat geen traditie van coalities kent, een regering zal vormen die in staat is wetten aan te nemen. De Franse premier Gabriel Attal, die deel uitmaakt van Macrons alliantie Ensemble, heeft aangekondigd zijn ontslag in te dienen bij de Franse president.

De CAC40-index in Parijs, die bestaat uit de veertig grootste Franse bedrijven, noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent lager. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas, die veel Franse staatsleningen bezitten, verloren tot 0,7 procent. Branchegenoot Crédit Agricole werkte een openingsverlies weg en won 0,3 procent. De AEX-index op het Damrak won 0,2 procent tot 935,22 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 871,13 punten. De DAX in Frankfurt klom 0,2 procent, ondanks een sterke daling van de Duitse export in mei. De beurs in Londen daalde 0,1 procent.

Chipsector

De chipbedrijven ASML en ASMI waren de sterkste stijgers bij de Amsterdamse hoofdfondsen, met winsten van 1,5 procent en 0,7 procent. Olie- en gasconcern Shell sloot de rij met een verlies van 0,9 procent.

In Frankfurt kelderde Delivery Hero 16 procent. De Duitse maaltijdbezorger zet extra geld opzij voor een mogelijke boete van de Europese Commissie. Het bedrijf houdt nu rekening met een boete van meer dan 400 miljoen euro van Brussel voor concurrentieverstorende afspraken. Branchegenoot Just Eat Takeaway zakte 1,3 procent in Amsterdam. Analisten van Deutsche Bank verlaagde het koersdoel voor de eigenaar van Thuisbezorgd.nl.

Carlsberg

In Kopenhagen steeg Carlsberg 3 procent. De Deense bierbrouwer heeft een akkoord bereikt over de aankoop van de Britse frisdrankfabrikant Britvic voor 3,3 miljard pond (zo'n 3,9 miljard euro). Het aandeel Britvic steeg 4,6 procent in Londen.

De euro was 1,0831 dollar waard, tegen 1,0828 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 82,66 dollar en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 86,17 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

11 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

14 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

16 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

18 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden